Palkovics: félreértették a kutatók a szegedi lézerközpontnál az új döntéseket
Uniós források

Palkovics: félreértették a kutatók a szegedi lézerközpontnál az új döntéseket

Portfolio
Miután a szegedi lézerközpont nemzetközi tudományos tanácsadó testületének három tagja azonnali hatállyal lemondott tagságáról, az ezt megíró Indexnek adott interjút Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ebben többek között azt hangsúlyozta, hogy a három kutató feltehetően félreérti a helyzetet: a magyar kormány nem akar beavatkozni az intézet tudományos munkájába, hiszen az állam a létrejött nagy kutatási infrastruktúra jobb kihasználásához és így fenntartásához most két államilag támogatott projekttel járul hozzá.


A minisztérium, konkrétan egy állami cég fenntartása alatt működő szegedi ELI-ALPS egy uniós GINOP-projektből épült fel, és most az a cél, hogy amíg a nemzetközi együttműködések be nem indulnak, addig is segítsék a létrejött több tízmillliárd forintos kutatási infrastruktúra fenntartását, jobb kihasználását, ezért döntött a kormány a minap két kutatási projekt jelentős összegű támogatásáról - érvelt az interjúban Palkovics László. Említése szerint a három régiós lézerközpont jobb kihasználása érdekében felállítandó közös európai cég a románok miatt csúszik, így a szegedi intézmény infrastruktúrájának jobb kihasználása érdekében született a minapi kormányhatározat, amely 20+4 milliárd forintos összegben finanszíroz két projektet, amelyek támogatási szerződéseibe direkt beépítettek kiszállási pontokat.

A fentiek, illetve az intézmény átvilágításával megbízott szakember személye miatt Palkovics meggyőződése, hogy azok a kutatók, akik a 20 fős tudományos tanácsadó testületből hárman felmondtak, félreértik a helyzetet és szerinte a többi 17 tag is így gondolja ezt. Úgy fogalmazott:

Nem értem a három kutató tiltakozását, meggyőződésem, hogy félreértik a helyzetet. A magyar kormány ezzel pénzt visz az ELI-be, mert más egyelőre nem tett be forrást az intézménybe.

Azt is hangsúlyozta tehát, hogy a most kormányhatározattal támogatott projektek

felhasználói szinten kapcsolódhatnak az ELI-hez, segítik az intézmény kapacitásának jobb kihasználását, miközben nem befolyásolják az alapcélok elérését.

Az interjú végén Palkovics azt vetette fel, hogy szerinte az ELI jobb nemzetközi kihasználásával, kutatási projektek odavonzásával nem törődött kellő mértékben sem Pálinkás József volt innovációs hivatali vezető, sem a Magyar Tudományos Akadémia és azt kérte minden érintett kutatótól, hogy a panaszkodás helyett inkább éljenek a kutatási lehetőséggel, tegyenek le az asztalra olyan lézeres kutatási terveket, amelyekkel hozzá tudnak járulni a felépített infrastruktúra jobb kihasználásához.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Gergely Gulyas