Palkovics: félreértették a kutatók a szegedi lézerközpontnál az új döntéseket
Uniós források

Palkovics: félreértették a kutatók a szegedi lézerközpontnál az új döntéseket

Portfolio
Miután a szegedi lézerközpont nemzetközi tudományos tanácsadó testületének három tagja azonnali hatállyal lemondott tagságáról, az ezt megíró Indexnek adott interjút Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ebben többek között azt hangsúlyozta, hogy a három kutató feltehetően félreérti a helyzetet: a magyar kormány nem akar beavatkozni az intézet tudományos munkájába, hiszen az állam a létrejött nagy kutatási infrastruktúra jobb kihasználásához és így fenntartásához most két államilag támogatott projekttel járul hozzá.
Május 14-én Szegeden rendezzük meg a Dél-magyarországi Gazdasági Fórumunkat, amelynek keretében bizonyára szóba kerül majd a lézerközpont témája, illetve annak Szeged térségére kifejtett gazdasági hatása is. További részletek:


A minisztérium, konkrétan egy állami cég fenntartása alatt működő szegedi ELI-ALPS egy uniós GINOP-projektből épült fel, és most az a cél, hogy amíg a nemzetközi együttműködések be nem indulnak, addig is segítsék a létrejött több tízmillliárd forintos kutatási infrastruktúra fenntartását, jobb kihasználását, ezért döntött a kormány a minap két kutatási projekt jelentős összegű támogatásáról - érvelt az interjúban Palkovics László. Említése szerint a három régiós lézerközpont jobb kihasználása érdekében felállítandó közös európai cég a románok miatt csúszik, így a szegedi intézmény infrastruktúrájának jobb kihasználása érdekében született a minapi kormányhatározat, amely 20+4 milliárd forintos összegben finanszíroz két projektet, amelyek támogatási szerződéseibe direkt beépítettek kiszállási pontokat.

A fentiek, illetve az intézmény átvilágításával megbízott szakember személye miatt Palkovics meggyőződése, hogy azok a kutatók, akik a 20 fős tudományos tanácsadó testületből hárman felmondtak, félreértik a helyzetet és szerinte a többi 17 tag is így gondolja ezt. Úgy fogalmazott:

Nem értem a három kutató tiltakozását, meggyőződésem, hogy félreértik a helyzetet. A magyar kormány ezzel pénzt visz az ELI-be, mert más egyelőre nem tett be forrást az intézménybe.

Azt is hangsúlyozta tehát, hogy a most kormányhatározattal támogatott projektek

felhasználói szinten kapcsolódhatnak az ELI-hez, segítik az intézmény kapacitásának jobb kihasználását, miközben nem befolyásolják az alapcélok elérését.

Az interjú végén Palkovics azt vetette fel, hogy szerinte az ELI jobb nemzetközi kihasználásával, kutatási projektek odavonzásával nem törődött kellő mértékben sem Pálinkás József volt innovációs hivatali vezető, sem a Magyar Tudományos Akadémia és azt kérte minden érintett kutatótól, hogy a panaszkodás helyett inkább éljenek a kutatási lehetőséggel, tegyenek le az asztalra olyan lézeres kutatási terveket, amelyekkel hozzá tudnak járulni a felépített infrastruktúra jobb kihasználásához.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
egri kórház koronavírus vakcina védőoltás pfizer biontech
párizs
joe biden
janet yellen
f-35
Federal Reserve sets the tone for the week
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Jogász

Jogász
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bruno le maire helyreallitasi alap stabilitasi es novekedesi paktum210127