Hatalmas összeget nyert Csehország a 15 éves EU-tagsággal
Uniós források

Hatalmas összeget nyert Csehország a 15 éves EU-tagsággal

MTI
Portfolio
Csehország 15 év alatt 1310 milliárd korona támogatást kapott az Európai Uniótól, míg a közös kasszába 565 milliárd koronát fizetett be, így az ország nettó nyeresége 741,3 milliárd korona - közölte a cseh pénzügyminisztérium csütörtökön Prágában. Ez az elmúlt 15 év átlagárfolyamával számolva mintegy 27,5 milliárd eurót tesz ki, ami egy főre vetítve kb. 2600 eurót jelent. Magyarország eddig kb. 45 milliárd eurónyi nettó EU-forrással "büszkélkedhet", ami egy főre vetítve kb. 4600 eurót jelent. Ez jóval több, mint Csehország esetén, ami a relatív alacsonyabb magyar gazdasági fejlettségből eredő magasabb uniós támogatási volumennel függ össze. A 15 éves EU-tagság gazdasági, társadalmi és szociális mutatókra gyakorolt jelentős régiós hatásaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk:
Csehország több kelet-európai országgal, köztük Magyarországgal, együtt 2004 május elsején lett az Európai Unió tagja. A cseh tárca kimutatása szerint a legnagyobb nettó támogatást, 192 millió koronát, Prága 2015-ben kapta. A támogatásokat Prága alapvetően az EU strukturális és kohéziós alapjaiból, valamint a közös mezőgazdasági politika programból kapta.

A 2004-2006-os években Csehországnak sikerült lehívnia az összes számára elérhető támogatási összeget, míg a 2007-2013-as időszakban a rendelkezésére álló 700 milliárd koronából négy százalék az uniós kasszában maradt.

A cseh gazdasági elemzők hosszú távon elégedetlenek az uniós támogatások felhasználásával. Azt állítják, hogy gyakran felesleges helyi projekteket finanszíroznak a hosszú távú gazdasági növekedést bebiztosító projektek helyett. A pénzek felhasználásakor több korrupciógyanús esetre is felhívta a figyelmet a sajtó.

A 2014-2020-as költségvetési időszakban 610 milliárd korona áll Csehország rendelkezésére az EU-ban, a 2021-2027-es időszakban pedig várhatóan mintegy 512 milliárd korona lesz az uniós támogatás összege.

Amint egy tavaly december eleji elemzésünkben rámutattunk: addig nettó 42 milliárd eurónyi EU-forrást kapott Magyarország 14,5 év alatt az uniós büdzséből. Azóta ez már 45 milliárd euró körül lehet, hiszen tavaly év végén hirtelen bő 3 milliárd eurónyi átutalás történt meg, míg az EU-s kasszába befizetés (évi kb. 1 milliárd euró) nem ennyire koncentráltan történik.

Hatalmas összeget nyert Csehország a 15 éves EU-tagsággal
Érdemes egyébként egy most megjelent átfogó felmérés eredményére is emlékeztetni, miszerint a magyaroknak "csak" az 58 százaléka gondolja azt, hogy a 2004-es EU-csatlakozás óta eltelt időszakban több pénzt kapott az ország az EU-tól, mint amennyit befizetett a közös kasszába. Ezzel ellentétes véleményen mindössze 9 százaléknyian vannak, míg minden ötödik válaszadó (20%) szerint kiegyensúlyozott a mérleg.

A felmérés szerint egyébként a magyaroknak leggyakrabban az EU-pénzek jutnak eszükbe, ha az Európai Unióra gondolnak és toronymagasan ezt a területet tartják az uniós tagság legnagyobb előnyének, de közben csaknem háromnegyedük szerint a pénzek jelentős részét ellopják.

Hatalmas összeget nyert Csehország a 15 éves EU-tagsággal
Címlapkép forrása: JOE KLAMAR / AFP
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BFALU20191201033