Uniós források

Hatalmas összeget nyert Csehország a 15 éves EU-tagsággal

MTI
|
Portfolio
Csehország 15 év alatt 1310 milliárd korona támogatást kapott az Európai Uniótól, míg a közös kasszába 565 milliárd koronát fizetett be, így az ország nettó nyeresége 741,3 milliárd korona - közölte a cseh pénzügyminisztérium csütörtökön Prágában. Ez az elmúlt 15 év átlagárfolyamával számolva mintegy 27,5 milliárd eurót tesz ki, ami egy főre vetítve kb. 2600 eurót jelent. Magyarország eddig kb. 45 milliárd eurónyi nettó EU-forrással "büszkélkedhet", ami egy főre vetítve kb. 4600 eurót jelent. Ez jóval több, mint Csehország esetén, ami a relatív alacsonyabb magyar gazdasági fejlettségből eredő magasabb uniós támogatási volumennel függ össze. A 15 éves EU-tagság gazdasági, társadalmi és szociális mutatókra gyakorolt jelentős régiós hatásaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk:
Csehország több kelet-európai országgal, köztük Magyarországgal, együtt 2004 május elsején lett az Európai Unió tagja. A cseh tárca kimutatása szerint a legnagyobb nettó támogatást, 192 millió koronát, Prága 2015-ben kapta. A támogatásokat Prága alapvetően az EU strukturális és kohéziós alapjaiból, valamint a közös mezőgazdasági politika programból kapta.

A 2004-2006-os években Csehországnak sikerült lehívnia az összes számára elérhető támogatási összeget, míg a 2007-2013-as időszakban a rendelkezésére álló 700 milliárd koronából négy százalék az uniós kasszában maradt.

A cseh gazdasági elemzők hosszú távon elégedetlenek az uniós támogatások felhasználásával. Azt állítják, hogy gyakran felesleges helyi projekteket finanszíroznak a hosszú távú gazdasági növekedést bebiztosító projektek helyett. A pénzek felhasználásakor több korrupciógyanús esetre is felhívta a figyelmet a sajtó.

A 2014-2020-as költségvetési időszakban 610 milliárd korona áll Csehország rendelkezésére az EU-ban, a 2021-2027-es időszakban pedig várhatóan mintegy 512 milliárd korona lesz az uniós támogatás összege.

Amint egy tavaly december eleji elemzésünkben rámutattunk: addig nettó 42 milliárd eurónyi EU-forrást kapott Magyarország 14,5 év alatt az uniós büdzséből. Azóta ez már 45 milliárd euró körül lehet, hiszen tavaly év végén hirtelen bő 3 milliárd eurónyi átutalás történt meg, míg az EU-s kasszába befizetés (évi kb. 1 milliárd euró) nem ennyire koncentráltan történik.

Hatalmas összeget nyert Csehország a 15 éves EU-tagsággal
Érdemes egyébként egy most megjelent átfogó felmérés eredményére is emlékeztetni, miszerint a magyaroknak "csak" az 58 százaléka gondolja azt, hogy a 2004-es EU-csatlakozás óta eltelt időszakban több pénzt kapott az ország az EU-tól, mint amennyit befizetett a közös kasszába. Ezzel ellentétes véleményen mindössze 9 százaléknyian vannak, míg minden ötödik válaszadó (20%) szerint kiegyensúlyozott a mérleg.

A felmérés szerint egyébként a magyaroknak leggyakrabban az EU-pénzek jutnak eszükbe, ha az Európai Unióra gondolnak és toronymagasan ezt a területet tartják az uniós tagság legnagyobb előnyének, de közben csaknem háromnegyedük szerint a pénzek jelentős részét ellopják.

Hatalmas összeget nyert Csehország a 15 éves EU-tagsággal
Címlapkép forrása: JOE KLAMAR / AFP
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jaksity György: Kilépés az Európai Unióból. Megéri?

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.