Uniós források

Újabb nagy adag pénzt adott az EU a törökországi menekülteknek

MTI
Az Európai Bizottság 127 millió euró (mintegy 40,6 milliárd forint) támogatást hagyott jóvá annak biztosítására, hogy a Törökországban tartózkodó menekültek továbbra is részt vehessenek az Európai Unió humanitárius, szociális, biztonsági és integrációt segítő programjaiban - közölte az uniós végrehajtó testület kedden.
Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.
Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos úgy nyilatkozott: a finanszírozás lehetővé teszi, hogy a szíriai háború elől elmenekült több mint 1,6 millió ember olyan folytatódó uniós programokban részesüljön a jövőben is, amelyek a méltóságteljes élet, a biztonságos jövő építésének lehetőségét teremtik meg számukra Törökországban.

Mint a brüsszeli testület közölte, az unió pénztámogatást nyújtó szociális segélyezési programján, az úgynevezett Sürgősségi Szociális Biztonsági Hálózaton (ESSN) keresztül kapható segély bankkártyákon érhető el a menekültek számára. Leszögezte, a kártyákat csak Törökországban lehet használni, amit szigorúan ellenőriznek. A bankkártyás rendszer által a kedvezményezettek emberhez méltóbb életet élhetnek, megvásárolhatják maguknak a szükséges termékeket, és nem kell órákig várakozniuk az élelmiszerosztásokra. Elősegíti beilleszkedésüket a helyi gazdaságba és a társadalomba - közölte.

Az EU a menekültek beilleszkedését és ellátását támogató mintegy 80 törökországi programja számára 6 milliárd eurót különített el, amelyből eddig mintegy 2,4 milliárd eurót folyósított

- tette hozzá az uniós biztos.

A Törökországban tartózkodó, főként szíriai menekültcsaládok jelenleg családtagonként havonta 120 török lírát (mintegy 6000 forint), valamint negyedéves kiegészítéseket kapnak az alapvető szükségleteik kielégítésére az Európai Unió (EU) által is támogatott pénzbeli - köztük bankkártyaalapú - segélyprogramok, köztük az ESSN keretében. Az unió eddig nagyjából 1,125 milliárd eurót (mintegy 360 milliárd forintot) különített el a programra.

Az ESSN rendszer bankkártyákon keresztül pénzsegélyt biztosít a leginkább veszélyeztetett menekültek számára. A kártyákra minden hónapban ugyanolyan összegű támogatás érkezik az alapvető szükségletek fedezésére. A menekültek ebből fizethetik lakhatásukat, és vásárolhatnak élelmiszert, gyógyszereket - bármit, amire családjuknak leginkább szüksége van.

Az uniós bizottság szerint a bankkártyás segélyezési rendszer a természetbeni támogatásnál hatékonyabb és olcsóbb, valamint megkönnyíti a helyi társadalomba való beilleszkedést. A törökországi programban - ahogy például a mintegy 100 ezer embert segítő görögországiban is - a kártyákat csak az adott állam területén lehet használni, a kedvezményezettek személyazonosságát pedig havonta ellenőrzik.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
irodaház zöld iroda élőfal növény
bázisállomás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Jogász

Jogász
Martin Jozsef Peter_eloadas