Trócsányi László, MTI/Koszticsák Szilárd
Uniós források

Elkaszálhatja Trócsányit az Európai Parlament

Portfolio
Összeférhetetlenség miatt nem lehet az Európai Bizottság biztosa Trócsányi László – értesült az Eurológus. A lap szerint ha tényleg ez lesz a végső megállapítás, akkor a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a magyar kormánynak új biztost kell jelölnie.

A román biztosjelölthöz hasonlóan Trócsányi Lászlóval kapcsolatban is azt állapította meg az Európai Parlament jogi szakbizottsága, hogy anyagi érdekei összeegyeztethetetlenek a betöltendő pozíciójával. Emiatt arra kérik Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnököt, hogy „tegye meg a szükséges lépéseket” – értesült az Eurológus. A döntés egyelőre nem hivatalos, de a gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy a magyar kormánynak új biztost kell jelölnie.

A jogi szakbizottság (JURI) egyik alelnöke, Sergey Lagodonsky német zöldpárti EP-képviselő az ülést követően azt nyilatkozta a lapnak, hogy „A jövő hétre tervezett meghallgatásokat a magyar és a román biztosjelöltnél is elnapolják". Lényeges, hogy ez még nem jelenti szükségszerűen azt, hogy Trócsányi László és Rovana Plumb biztosjelöltségének vége, mert a JURI még várhatóan meghallgatja majd a két jelöltet – jelezte az alelnök.

Az MTI beszámolója szerint a zöldpárti német EP-képviselő elmondta: a szakbizottság 11 tagja az ellen szavazott, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága meghallgassa az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciójára jelölt magyar politikust. Kilenc képviselő támogatta Trócsányi László meghallgatását.

„Trócsányi összeférhetetlenségét az ügyvédi irodájával való kapcsolata miatt állapították meg" - árulta el Manon Aubry francia EP-képviselő,  a szélsőbaloldali frakció tagja az ülés után. A román jelölt az eltitkolt hitelei miatt akadhatott fent a jogi szakbizottság rostáján.

A Bruxinfo szerdai cikkében azt rögzítette: a jogi szakbizottság előzetesen bekérette Trócsányit és Rovanát mára, hogy adjanak magyarázatot a pénzügyi érdekeltségeiket érintő kérdésekre. Ha ezen továbbengedte volna a szakbizottság a jelölteket, akkor mehettek volna az illetékes parlamenti szakbizottság elé, azaz Trócsányi esetén ekkor kerülhetett volna sor október elsején este az EP külügyi bizottságában a meghallgatásra. Most tehát egyelőre ez szenved késedelmet. 

A cikk megjegyzi: fideszes források szerint álbalhéról van szó, miután tudomásuk szerint Trócsányi László eladta érdekeltségeit a szóban forgó ügyvédi irodában. A Politico is emlékeztet egy korábbi üzenetváltására Trócsányival, aki arról biztosította a brüsszeli lapot, hogy a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda 1991-es megalakulásakor egyharmadrész volt a tulajdonjoga, ami mostanra megszűnt. 

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ugyanezt mondta, miszerint volt elődje tudomása szerint már eladta részesedését az említett ügyvédi irosában, így az esetleges összeférhetetlenség megszűnt és így Trócsányi ellen valójában politikai hátterű lejáratás zajlik Brüsszelben.

Címlapkép: MTI/Koszicsák Szilárd

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
utepites bulgaria unios projekt 1500