SCOTSTOWN, NORTHERN IRELAND - AUGUST 29: A road runs across the border cutting through Forestry near Eshbrack Bog
Uniós források

Kiszivárgott a britek ír vámtervezete

Portfolio
Nagy Britannia új vámpontokat állítana fel a határok közelében – állítja az RTE egy kiszivárgott tervezetre hivatkozva. Az írek a múltban is elutasították, és most is határozottan elutasítják az ilyen típusú megoldást.

A vámpontokat "belföldi vámkezelési helyként" definiálta az Európai Bizottságnak küldött dokumentum – írja az ír RTE. Tíz ilyen vámkezelési pontot állítanának fel az írországi oldalon, és tízet az észak-írországi oldalon úgy 5-10 mérföldes távolságra egymástól a határ mentén.

A dokumentum szerint a kereskedőknek ezeken a vámkezelési pontokon kellene a helyi hatóságokkal kezeltetni a termékeket, amiket be szeretnének hozni. A kiválasztott kamionokat átnéznék és esetenként GPS-szel szerelnék fel, hogy a hatóságok követni tudják a mozgásukat valós időben.

A javaslat a "backstop"-ként emlegetett ír megállapodást írná felül, ami szerint az ír oldalon nyitva maradna a vámunió, amíg nem találnak egy jobb megoldást.

A brit parlament már háromszor visszautasította a "backstop" ötletét, viszont a jelenlegi tervezet szembe megy az eddigi megállapodással, ami próbálta elkerülni a kemény határok kiszabását. Mind az írek, mind az európai uniós képviselők elutasítják az 1998-as "Good Friday" békemegállapodás előtti határok visszaállítását.

A kemény határok elkerülése érdekében épp ezért nem építettek volna határmenti infrastruktúrát vámkezelés céljából. Ez a tervezet ezzel szemben, ugyan nem a határ mentén helyezne el vámkezelési pontokat, hanem a határtól pár kilométerre.

Lényegében ez nem változtatna sokat ezen: Ez kemény határokat eredményezne Írország és Észak-Írország között. Ez csak logisztikai terhet oldana fel a határátlépésről.

Címlapkép: Dan Kitwood/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GettyImages-853538994 (2)
proud boys
joe biden usa amerika
GettyImages-1230685201
mnb_getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság