Uniós források

Ragaszkodik az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséhez az EP

Portfolio
Az Európai Parlament két pénzügyi szakbizottsága együttes ülésén nagy többséggel elfogadta, és támogatta az EP tárgyalási pozícióját a jogállamiság és a költségvetési pénzek összekapcsolása érdekében – írja az Eurológus.

A Költségvetési és a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság keddi összevont ülésen 38 igen szavazattal szemben 8 nem szavazat állt, egy képviselő pedig tartózkodott, így tehát ez erős jelzés arra, hogy az EP nem engedi el a témát, hanem az intézményközi egyeztetéseken is erőteljesen képviselni fogja.

Az Európai Bizottság tavaly májusban hozta nyilvánosságra a 2021-2027-es uniós költségvetéssel kapcsolatos javaslatát és akkor tette le az asztalra a még kiforratlan javaslatát arról, hogy össze kell kötni az EU-pénzek kifizetését a jogállamisági feltételek meglétével. Azaz ezek sérülése esetén korlátozni lehetne a kifizetéseket, vagy meg is lehetne tagadni az országtól úgy, hogy lehetőleg a végső kedvezményezettek projektjei ne sérüljenek (közvetlen finanszírozás az állam kikerülésével).

Ezt az álláspontot az Európai Parlament is elfogadta, idén áprilisban az uniós költségvetés védelme érdekében saját állásfoglalást is jóváhagytak. A lap emlékeztet rá, hogy ebben többek között az áll, hogy az EU pénzügyi érdekeit veszélyezteti, ha sérül vagy veszélybe kerül egy

tagállamban az uniós költségvetést végrehajtó hatóságok megfelelő működése, különösen a közbeszerzési vagy támogatási eljárások keretében.

Utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az EP szakbizottsága kérdésére adott európai bizottsági válaszokból az derült ki, hogy mintegy 700 milliárd forintnyi pénzügyi büntetést vállalt be az elmúlt időszakban a magyar kormány, amelynek nagy része éppen a közbeszerzési rendszer felügyeletével összefüggő nagy pályázati csomagból adódott.

A lap megjegyzi: a jogállamisági vita intézményközi tárgyalásokon folytatódik majd, ahol az Európai Bizottság és az Európai Parlament álláspontja világos, és ebben a kérdésben hasonló, ugyanakkor a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban nagyok a viták. A jelenlegi finn soros elnökség szorgalmazza a témát, a decemberi EU-csúcson is az állami vezetők elé kerül az ügy, de közben Magyarország például már többször jelezte, hogy semmi szükségét nem látja ilyen szabályozásnak, mert szerinte vannak már érvényben olyan mechanizmusok, amelyek kezelni tudják a kérdést (pl. 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás, igaz az egy éve éppen nem jutott még sehova egy formális meghallgatáson túl).

A Tanácsban egyhangú álláspontra van szükség a jogállamisági kérdésben is, így ha nem közelednek az álláspontok és esetleg valamely tagállam esetleg vétóz, akkor az uniónak nem lesz végrehajtható költségvetése.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Europai Parlament valasztas vita Maastricht