Uniós források

Ragaszkodik az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséhez az EP

Portfolio
Az Európai Parlament két pénzügyi szakbizottsága együttes ülésén nagy többséggel elfogadta, és támogatta az EP tárgyalási pozícióját a jogállamiság és a költségvetési pénzek összekapcsolása érdekében – írja az Eurológus.

A Költségvetési és a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság keddi összevont ülésen 38 igen szavazattal szemben 8 nem szavazat állt, egy képviselő pedig tartózkodott, így tehát ez erős jelzés arra, hogy az EP nem engedi el a témát, hanem az intézményközi egyeztetéseken is erőteljesen képviselni fogja.

Az Európai Bizottság tavaly májusban hozta nyilvánosságra a 2021-2027-es uniós költségvetéssel kapcsolatos javaslatát és akkor tette le az asztalra a még kiforratlan javaslatát arról, hogy össze kell kötni az EU-pénzek kifizetését a jogállamisági feltételek meglétével. Azaz ezek sérülése esetén korlátozni lehetne a kifizetéseket, vagy meg is lehetne tagadni az országtól úgy, hogy lehetőleg a végső kedvezményezettek projektjei ne sérüljenek (közvetlen finanszírozás az állam kikerülésével).

Ezt az álláspontot az Európai Parlament is elfogadta, idén áprilisban az uniós költségvetés védelme érdekében saját állásfoglalást is jóváhagytak. A lap emlékeztet rá, hogy ebben többek között az áll, hogy az EU pénzügyi érdekeit veszélyezteti, ha sérül vagy veszélybe kerül egy

tagállamban az uniós költségvetést végrehajtó hatóságok megfelelő működése, különösen a közbeszerzési vagy támogatási eljárások keretében.

Utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az EP szakbizottsága kérdésére adott európai bizottsági válaszokból az derült ki, hogy mintegy 700 milliárd forintnyi pénzügyi büntetést vállalt be az elmúlt időszakban a magyar kormány, amelynek nagy része éppen a közbeszerzési rendszer felügyeletével összefüggő nagy pályázati csomagból adódott.

A lap megjegyzi: a jogállamisági vita intézményközi tárgyalásokon folytatódik majd, ahol az Európai Bizottság és az Európai Parlament álláspontja világos, és ebben a kérdésben hasonló, ugyanakkor a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban nagyok a viták. A jelenlegi finn soros elnökség szorgalmazza a témát, a decemberi EU-csúcson is az állami vezetők elé kerül az ügy, de közben Magyarország például már többször jelezte, hogy semmi szükségét nem látja ilyen szabályozásnak, mert szerinte vannak már érvényben olyan mechanizmusok, amelyek kezelni tudják a kérdést (pl. 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás, igaz az egy éve éppen nem jutott még sehova egy formális meghallgatáson túl).

A Tanácsban egyhangú álláspontra van szükség a jogállamisági kérdésben is, így ha nem közelednek az álláspontok és esetleg valamely tagállam esetleg vétóz, akkor az uniónak nem lesz végrehajtható költségvetése.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
D__US20180223019