m70 atado1500
Uniós források

Heteken belül újabb autópályát adnak át Magyarországon

Portfolio
Év végéig átadják az M70-es autóút kétszer kétsávos autópályává fejlesztett bő 10 km-es szakaszát, amely részben EU-pénzből épül meg – írja helyzet összefoglalójában a Magyar Nemzet. Közben már 60%-os készültségű az M44-es gyorsforgalmi út Kondoros és Békéscsaba közti, 17,6 kilométeres szakasza, amely tisztán magyar költségvetési forrásból épül.

Heteken belül átadják az M70-est

Év végére fejeződhet be a Letenye és Tornyiszentmiklós közötti M70-es autóút kétszer egysávos szakaszainak autópályává szélesítése a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) közlése szerint. A NIF projekttel kapcsolatos aloldala szerint 12,6 km-es szakaszon kell a kétszer egy sávos utat kétszer két sávosra szélesíteni.

A projekt része a magyar–szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál tervezett pihenőhely megnyitásához szükséges közművek és épületek kiépítése is, valamint a bal pályán meglévő kilenc híd összekötése a jobb pályán kialakítandó hídszerkezetekkel. A NIF oldala szerint

a 16,7 milliárd forintos beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával valósul meg.

Lényeges közben az is, hogy már megkezdték a Zalaegerszeg-Rédics–Lendva vasútvonal hazai szakaszának tervezését is.

Halad az M44-es építése is

A cikk szerint hatvanszázalékos készültségnél tart az M44-es gyorsforgalmi út Kondoros és Békéscsaba közti, 17,6 kilométeres szakasza, amely mintegy 41,4 milliárd forintnyi magyar költségvetési forrásból épül és amelynél a napokban tartottak sajtóbejárást. A négysávos szakasz kivitelezése 2018 februárjában indult el, és átadására várhatóan a 2021. januári határidő előtt sor kerülhet.

Az összesen 95 kilométeresre tervezett M44-es gyorsforgalmi út 62 kilométeres szakaszát Kondoros és Tiszakürt között még az önkormányzati választások előtt október elején átadták. 17 éve nem volt ekkora autópálya-átadás Magyarországon, amely egyébként 145 milliárd forintnyi magyar költségvetési forrásba került. A beruházásnak köszönhetően akár 20 perccel is csökkenhet Budapest elérése Békéscsabáról.

Jelenleg zajlik a Kecskeméthez közeli Tiszakürt–Lakitelek szakasz építése is, és még idén szeretnének eredményt hirdetni a Lakitelek–Szentkirály közti öt kilométeres szakaszra kiírt közbeszerzési pályázaton – emeli ki a lap. A Tiszakürt–Lakitelek szakaszt 2021 augusztusáig kell befejezni, a Szentkirályig tartó öt kilométer 2023-ra készülhet el.

Az M44-es megépítésével Békéscsaba bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba, mellyel nő a régió versenyképessége, illetve biztonságosabbá és gyorsabbá válik az ország nyugati felének megközelítése. Emellett az is lényeges, hogy Békéscsaba csak néhány kilométerre esik a magyar–román határtól és az erdélyi Nagyszalontától.

A lap megemlíti, hogy idén tavasszal átadták a Szerbiát észak–déli irányban átszelő autópálya utolsó szakaszát, így ezentúl gyorsabban lehet eljutni a görög tengerpartra is Magyarország felől.

Címlapkép és képek forrása: NIF Zrt.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
D__US20180223019