Boris Johnson
Uniós források

Brit választások: abszolút többséget szerezhetett Boris Johnson

Portfolio
A Konzervatív Párt abszolút többségbe kerülhetett a csütörtökön tartott előrehozott választásokon a késő este közzétett exit poll eredménye szerint.

A Boris Johnson vezette Konzervatív Párt 368, míg a Munkáspárt 191 képviselői helyet szerezhet a csütörtöki brit parlamenti választáson  650 fős alsóházban, ha az exit pollnak megfelelő (a választóhelyiségek zárásának pillanatában felmért) eredmények születnek. Ez egyúttal évtizedek óta nem látott tory győzelmet jelent és megnőtt az esélye, hogy a Brexit-párti Johnson kivezeti Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

Az exit pollok eredménye azért fontos, mivel a legutóbbi 3 parlamenti választásból 2 esetben jól jelezte előre a végső eredményt, és hasonlóképp a Brexit-népszavazás esetén is jónak bizonyult. Az előzetes felméréseket 30 ezer ember megkérdezésével végzik és a lebonyolítók azt vallják, hogy minden egyes párt végső eredményét 10-15 fős pontossággal meg tudják becsülni.

Azt is érdemes felidézni, hogy a Munkáspárt 2005 óta vereséget vereségre halmoz, legutóbb akkor nyertek, Tony Blair vezetésével. Elképzelhető ezek után, hogy még erősebb lesz a nyomás Jeremy Corbyn vezetőn, hogy mondjon le.

A Wall Street Journal cikke megjegyzi, hogy ha az előzetes felmérés eredményei mentén valósulnának meg a parlamenti arányok, akkor

az 1987 óta nem látott fölényes konzervatív győzelmet jelentene.

Az előzményekről itt írtunk korábban:

Címlapkép forrása: Christopher Furlong/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
oltás vakcina
GettyImages-667179436
Hamar Zoltán ZalaZone
koronavírus oltás pfizer
GettyImages-853538994 (2)
proud boys
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
európai uniós zászló európai bizottság