Uniós források

347 milliós EU-támogatással épült tejfeldolgozó üzem Bács-Kiskun megyében

Portfolio
|
MTI
Átadták a Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet tejfeldolgozó üzemét pénteken, a mintegy 747 millió forint értékű beruházás a Vidékfejlesztési program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett 400 millió forint önerővel épült meg.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az átadón hangsúlyozta, a nyers tej eladása helyett a magas hozzáadott értékű termékeknek az előállítása, mint a sajt, tejföl vagy joghurt jelenti a garanciát az itteni gazdálkodóknak is, hogy jövedelmező módon és eredményesen tudják a következő években is a gazdaságukat fenntartani. Hozzátette: a Petőfiszálláson megvalósuló együttműködés, amely  összefogja a környékbeli gazdálkodókat, esélyt ad arra, hogy ne legyenek kiszolgáltatva a tejágazat, a tejpiac hullámzásainak, ne kelljen az időnként igen szélsőséges ármozgásokat elszenvedniük.

Az államtitkár kiemelte,

a következő időszak - amely a piaci verseny szempontjából nem lesz könnyebb, mint eddig - együttműködésekkel tehető csak sikeressé. Ezért indítottak a termelői összefogások finanszírozására a Vidékfejlesztési program keretében egy 26 milliárd értékű támogatási lehetőséget, amelyet 2020-ban újra nyitnak majd.

Bár a tejfeldolgozó üzem uniós pályázatból való létesítéséről még Petőfiszállás település honlapja is beszámol cikkel és fényképekkel, de a projekt nem található meg a hivatalos uniós pályázati oldal támogatott projektkereső oldalán.

Lezsák Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője reményét fejezte ki, hogy a petőfiszállási gazdák példáját mások is követik majd, hiszen a tagok által megtermelt és a szövetkezet által összegyűjtött tej saját feldolgozásával nő a jövedelmezőség, és csökken a tagok tejpiaci kiszolgáltatottsága.

Szász János, Petőfiszállás polgármestere (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum) elmondta: a tejágazat nincs könnyű helyzetben, de az egészséges magyar tejtermékeket minél több emberhez eljuttatva kell, hogy legyen jövője.

Ván Jenő, a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet elnöke elmondta: a szövetkezet a tanyás térségekben külön-külön, egymástól szétszórtan termelő gazdák összefogására még 2001-ben jött létre. A jelenleg mintegy 150 tejtermelő családot tömörítő szövetkezet a kiváló minőségű alapanyagot eddig értékesítette, mostantól azonban olyan termékcsalád gyártásához használja fel, amely kivételes lesz a hazai piacon.

A Szentkúti termékcsalád előállításának valamennyi fázisa ugyanis - a nyersanyag előállításától a késztermék kiszállításáig - a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezethez kötődik - tette hozzá.

A szövetkezet elnöke hangsúlyozta: fokozatosan építik ki a piacot, kezdetben Kiskunfélegyháza és a környező települések üzleteiben lehet majd hozzájutni a Szentkúti termékekhez, tavasztól pedig a tervek szerint már a teljes mennyiséget, vagyis a napi 20 ezer liter tejet feldolgozzák majd. Ván Jenő elmondta: jelenleg natúr és gyümölcsjoghurtokat, tejfölt, tejet, kakaót és sajtot készítenek, de fokozatosan bővítik majd a kínálatot. A tejfeldolgozó üzemmel 20 munkahelyet hoztak létre - tette hozzá.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
banyaszat