Kiszivárgott: 3 programmal készül a kormány a 2020 utáni EU-pénzek lekötésére
Uniós források

Kiszivárgott: 3 programmal készül a kormány a 2020 utáni EU-pénzek lekötésére

Portfolio
A magyar kormány már eljuttatta az Európai Bizottságnak a 2021-2027-es uniós Operatív Programokra vonatkozó javaslatát, amely mindössze három program meghirdetését javasolja, így nem lesz benne dedikált forrás például az ellenzéki vezetésű Budapestnek, illetve vidéki nagyvárosi térségeknek sem – jelezte saját információi alapján a hvg.hu-nak adott interjújában Jávor Benedek.

A Budapestet januártól képviselő brüsszeli iroda vezetője szerint egy humánerőforrás, egy infrastruktúra és egy kis- és középvállalkozás operatív program tervét küldte el a kormány Brüsszelbe. Ez radikális változás lenne, hiszen nem lennének regionális fejlesztési programok, noha azok mind a 2007-2013-as (ROP), mind a 2014-2020-as ciklusban voltak (lényegében a TOP régiós szintű leosztása), és így a mostani 10 darab Operatív Program 3-ra csökkenne 2021 után.

A mostani ciklusban fut például a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program is (VEKOP), amely részben Budapestnek, a fővárosi cégeknek is segít amellett, hogy a főváros körüli települések fejlesztéseit is ebből a korlátozott keretből finanszírozzák. Emellett fut a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program, amely megyénként, illetve megyei jogú városonként osztott le jelentős forrásokat, igaz ezen városok közül többnél ellenzéki vezetésű lett a polgármester az októberi választások után

A volt EP-képviselő a három Operatív Program tervéből azt a feltételezett kormányzati célt olvassa ki, hogy a fővárost és a vidéki nagyvárosokat megfosszák uniós pénzektől és központi kormányzati pénzleosztási struktúrákat építsenek ki. Emiatt leszögezte: „El kell érnünk, hogy a Bizottság ne engedje, hogy ilyen adminisztratív trükkökkel vágja el a kormány a Budapestet olyan forrásoktól, amelyek járnak neki, miközben a kormányzat kezébe helyezi az összes pénzt, amelyet aztán politikai alapon osztanak szét.”

Később hozzátette:

Egy ilyen konstrukcióval nagyon személyre szabottan tudják a pénzeket elosztani. Ennek az útjába akarunk állni.

A beszélgetés kitért a minap kötött visegrádi fővárosi kezdeményezésre is, amely azt célozza, hogy minél több forrást tudjanak a nagyvárosok közvetlenül a brüsszeli közös kasszából elérni. Jávor szerint a minap meghirdetett Európai Zöld Megállapodás ebből a szempontból is óriási lehetőség, mert egyébként is általános cél, hogy a 7 évre szánt teljes EU-s forráskeretnek már ne 20%-a, hanem 25%-a menjen a klímaváltozás elleni küzdelemre. Ráadásul az Európai Bizottság amiatt aggódik, hogy lesz-e elég értelmes projekt ennek a hatalmas pénztömegnek a lekötésére.

Egyúttal azt is elismerte, hogy mivel már előrehaladott tárgyalások folynak a 2021-2027-es költségvetésről, így alapvető szerkezeti változásokat és nagy összegű vissza nem térítendő támogatásokat már nem lehet elérni a fővárosoknak. Ezzel együtt is küzdeni fog azért, hogy minél több forrást tudjon elérni Budapest közvetlenül az EU közös kasszájából. Ez a jelek szerint inkább hitel alapú forrás lehet majd.

Jávor jelezte: az új budapesti városvezetés tervei között szerepel egy nagy léptékű energiahatékonysági program, amelyhez akár az Európai Beruházási Bank hitelkonstrukciói is kapóra jöhetnek, hiszen a bank az új zöld stratégia jegyében 2021 után már nem finanszírozhat fosszilis energiához köthető projekteket. Így az ebből felszabaduló forrásokat is az energiahatékonyság finanszírozására szánhatják.

A Budapestet januártól képviselő brüsszeli iroda vezetője mindezek kapcsán felvillantotta:

Kialakíthatunk olyan konstrukciókat, amelyben akár sok tízezer lakást elérő programot tudunk elindítani.

Sok konkrétumot még nem említett ezzel kapcsolatban, de elmondta: ez lehet a panelprogram továbbgondolása azzal, hogy nem csak a panelekre szeretnénk koncentrálni. Kijelentette:

A legnagyobb energetikai megtakarítást a családi házas területen lehet elérni, ezért a panelen túl társasházaknak és családi házaknak is szeretnénk elérhetővé tenni a programot.

A konstrukció lényege Jávor elmondása szerint az lenne, hogy a felvett hitelt a megtakarításból fizeti az, aki hozzájutott. "Néhány év alatt letudja a saját hitelét anélkül, hogy nagy mértékű saját tőkére lenne szükség. Erre nagyon jó példák vannak Európa-szerte. Az fontos, hogy ha ilyen programok indulnak, azok minél komplexebbek legyenek, a homlokzatszigetelést kísérje például nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, megújulós projektek. Ezzel tudunk radikális változást elérni" - fogalmazott a brüsszeli iroda leendő vezetője.

Jelenleg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban 105 milliárdos, a VEKOP-ban pedig bő 10 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a lakossági energiahatékonysági beruházásokra tisztán hitelből, az MFB Pontokon keresztül. Ezen keretek közül a VEKOP-ot idén ősszel már felfüggesztették, mert kimerült a keret, az ország többi hat régiójának szóló keret jelentős része azonban még továbbra is szabad.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Delta_4_1500