Napelem, szigetelés, ablakcsere: így könnyítettek a pénzhez jutás szabályain
Uniós források

Napelem, szigetelés, ablakcsere: így könnyítettek a pénzhez jutás szabályain

Portfolio
Számos ponton lényegesen lazítottak a családi és társasházi tulajdonosoknak szóló 0%-os energiahatékonysági és megújuló energiás uniós hitel feltételein, így könnyebben elérhetővé válnak a fejlesztések, például a napelem felszerelése, a szigetelés, vagy az ablakcsere – hívja fel a figyelmet az október 15-től hatályos változásokra hétfői közleményében a figyelmet a Magyar Fejlesztési Bank. A könnyítések részleteiről és az egyéb, az MFB-n keresztül elérhető kedvezményes vállalatfinanszírozási lehetőségekről is részletesen szó lesz a Portfolio újabb őszi vidékjáró körútján, amely október 30-án Miskolcra látogat, majd november elején Debrecenbe és Székesfehérvárra megy tovább.

A lakosságnak szóló, 0%-os uniós energiahatékonysági hitel („Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”) újabb könnyítéseiről már írtunk október elején, most pedig a változások gyakorlati tartalmát foglalta össze közleményében az MFB. Érdemes tudni, hogy a Pest megyének szóló, 12,5 milliárd forintos keretösszegű pályázatot (VEKOP-5.2.1-17) keretkimerülés miatt a minap már bezárták, de ettől még a mostani feltételeknek meg kell felelnie a bírálat előtti kérelmeknek. A 105 milliárdos keretösszegű, az ország többi részének szóló konstrukcióból (GINOP-8.4.1/A-17 kódszám) információink szerint még bőséges a szabad források volumene.

A 0%-os lakossági energiahatékonysági hitel részleteiről bőven szó lesz a Portfolio október 30-i miskolci rendezvényén. További részletek:

Annak érdekében, hogy még több ingatlantulajdonos számára legyen elérhető egy korszerű és takarékos otthon, az MFB október 15-től újabb módosításokat vezetett be a hitelkonstrukció, amely egyaránt kedvező a magánszemélyeknek és a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek is. Ezek lényege az MFB összefoglalója szerint:

  • Fontos változás, hogy a természetes személyek, azaz jellemzően a családi házak tulajdonosai számára lehetőség nyílik arra, hogy a projekt fizikai befejezésének határideje indokolt esetben 3 hónappal kitolódjon.
  • Bevezetésre kerültek biztosítéki könnyítések az 5 millió Ft-ot elérő vagy meghaladó kölcsönösszeg esetén, ami azt jelenti, hogy az igénylők az eddiginél kedvezőbb fedezeti elvárások mellett, vagy bizonyos feltételek esetén akár tárgyi fedezet nélkül is hitelhez juthatnak.
  • Valamennyi hiteligénylőt érintő változás, hogy a korábbi 50%-ról 100%-ra emelkedik az utófinanszírozás mértéke.
  • Társasházak és lakásszövetkezetek esetében az egyik fontos változás, hogy a lakásonkénti minimum kölcsönösszeg 500 ezer Ft-ról 250 ezer Ft-ra csökken, azaz kisebb volumenű beruházások (pl. egy-egy ablakcsere) is finanszírozhatóvá válnak.
  • Ezeknél a hiteligénylőknél is életbe léptek biztosítéki könnyítések: az 50-100 millió Ft közötti, illetve 1,5-3 millió Ft/lakás közötti kölcsönösszegnél fedezetként adósságszolgálati zárolt tartalékszámlán 3 havi törlesztőrészletnek megfelelő összeget kell elhelyezni és ennek a kölcsön teljes futamideje alatt rendelkezésre kell állni, egyéb biztosíték nyújtása nem kötelező. Magasabb hitelösszeg esetében a lakásonkénti 3 millió forintot meghaladó, és/vagy a teljes kölcsönösszeg 100 millió forintot meghaladó rész minimum 10%-ára biztosítéknyújtás kötelező.
  • Könnyítést jelent, hogy indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbíthatóvá válik a türelmi idő, illetve a projekt fizikai befejezésének határideje is.
  • Az eddig 8 lakásban maximalizált társasházi/lakásszövetkezeti, sorházi szabály a megújuló energia felhasználására vonatkozóan szintén eltörlésre került október 15-től.
  • Jelentős módosítás, hogy a társasházak/lakásszövetkezetek esetén a felújítási alap is elfogadhatóvá válik, mint a visszafizetés forrása, valamint mostantól jogerős közgyűlési határozat nélkül is lehetséges a hiteligénylés beadása.

A GINOP és a VEKOP alprogramra vonatkozó módosítások teljes jegyzéke megtalálható a www.palyazat.gov.hu oldalon. A nulla százalékos kamattal igényelhető lakossági energiahatékonysági hitelhez továbbra sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például a kezelési költség vagy az előtörlesztés díja. Az igénylőknek nem kell kamat- és árfolyamkockázattal számolniuk, vagyis a futamidő alatt csak a ténylegesen felvett hitelösszeget kell visszafizetni – mutat rá közleményében az MFB.

Címlapkép forrása:  MATHEISL / Contributor, Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Delta_4_1500