FONTOS Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe
Kiugróan nagyot lendít a K+F támogatás a nagyobb cégek pénzügyi eredményein
Uniós források

Kiugróan nagyot lendít a K+F támogatás a nagyobb cégek pénzügyi eredményein

Portfolio
A kutatás-fejlesztési támogatást elnyerő vállalkozások árbevétele és működési eredménye sokkal nagyobb mértékben nőtt öt éves távon, mint azon cégeké, amelyek nem ilyen támogatáshoz jutottak, vagy egyáltalán nem kaptak támogatást, ráadásul a 100 millió forint feletti támogatás felhasználása a közép, de leginkább a nagyvállalati körnél hatékony – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a Via Credit végzett az Opten felmérése alapján.

Ezek a legfőbb eredmények

A közelmúltban már közzétettük a kutatás azon részét, amely a 100 millió forint alatt elnyert K+F támogatások céges árbevételre és EBITDA-ra gyakorolt hatásairól szólt, most pedig a 100 millió forint feletti elnyert támogatási tartománybeli adatokat összegezzük a Via Credittől kapott közlemény alapján.

A 100 millió forint feletti támogatási tartományban végzett kutatás három főbb eredménye:

  • A kutatás-fejlesztési célú támogatást nyerő cégek sokkal nagyobb árbevétel-és EBITDA növekedést értek el 5 éves távon, mint azok, akik más jellegű támogatást kaptak vagy egyáltalán nem jutottak támogatáshoz
  • Öt év alatt a K+ F támogatást kapó vállalatok átlagosan egy forint támogatásra 48 forint bevételnövekedést értek el és 5,1 forinttal nőtt az EBITDA-juk.
  • Jelentős eltérés volt, ha a pályázat nyerteseket méret szerint csoportosítjuk; a kisebb vállalatok hatékonyága nagymértékben elmaradt az átlagtól.

Így készült a kutatás

A Via Credit és az OPTEN közel 1.000 céget vizsgált meg, amelyek a 2005-2019 időszakban 100 millió feletti összegű, magyar és uniós támogatáshoz, valamint kifejezetten kutatás-fejlesztési pályázati pénzhez jutottak.  A támogatás elnyerését megelőző három, illetve az azt követő öt évet elemezték a pénzügyi hatások megértéséhez. A pályázati adatokat a palyazat.gov.hu és az NKFIH, a mérleg és eredménykimutatás adatokat az Opten biztosította.

A Via Credit és az OPTEN elemzéséből kiderült, hogy a vizsgált vállalatok átlagosan 282 millió forint K+ F támogatást kaptak. A kutatás során az összes vizsgált társas vállalkozás árbevétel változását nézték 2005-2019 között. Ez azt jelenti, hogy szimulációs számítást készítettek arra az esetre, ha egy vállalat megkapta az átlagos – 282 millió forint – K+F támogatást. Ezeknél a cégeknél a tényleges árbevétel változást osztották el ezzel az átlagos összeggel, és ezek alapján derült ki, hogy mekkora egy forint támogatás hatása a bevételnövekedésre, illetve az EBITDA-ra. Abban az esetben, ha egy cég nem kapott semmilyen támogatást, akkor a természetes növekedését vették alapul.

Az eredmények

Azon vállalkozásoknál, amelyek elnyertek bármilyen EU-s támogatást a vizsgált időszakban, egy forint támogatás árbevételre gyakorolt hatása átlagosan 2 forint volt. Csupán 0,4 forint volt azoknál, akik nem nyertek semmilyen támogatást. Azon cégeknél viszont, amelyek kifejezetten K+F támogatást nyertek el, a szimulációban használt 282 millió forintos támogatásra az jött ki, hogy öt év alatt 1 forint támogatásra átlagosan 48 forint bevételnövekedést értek el a cégek. Hárommillió forint támogatásonként pedig átlagosan 1 fővel emelték a munkatársaik számát.

Kiugróan jobban nőtt tehát azon cégek árbevétele, amelyek direkt K+F célú támogatást nyertek el ahhoz képest, mint amelyek más célra nyertek támogatást.

Ha az EBITDA-t vizsgáljuk (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény), akkor is szembetűnő a különbség a K+F támogatást elnyerő cégek, illetve azok között, akik más vagy semmilyen támogatást nem kaptak. Azon vállalkozásoknál, akik már nyertek bármilyen EU-s támogatást az EBITDA változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest átlagosan 0,3 forint, míg csupán átlagosan 0,1 forint azoknál, akik nem nyertek semmilyen támogatást. Aki K+F támogatást nyert, az átlagosan 5,1 forinttal növeli az EBITDA-ját minden 1 forint támogatás után.

100 millió felett a nagyoknak éri meg

A kapott eredmények alapján azt emelte ki Papadimitropulosz Alex, a Via credit ügyvezetője, hogy

A K+F támogatásban részesülő cégek jelentősen nagyobb növekedést értek el 5 éves távon, mint azok, akik nem ilyen fajta pénzhez jutottak vagy egyaltalán nem kaptak támogatást. Ráadásul arra is rámutat az elemzésünk, hogy 100 millió feletti támogatás felhasználása a közép, de leginkább a nagyvállalati körnél hatékony.

A 100 millió forint alatti támogatásokat elemző kutatásnál is kiderült, de a 100 millió felettieknél még jobban kitűnt: a társaság méretével az arányosított növekedés mértéke is nő. Jól látható, hogy a közép, de főleg a nagyvállalatok messze jobban teljesítenek, mint a mikrók és kicsik; előbbieknél jelentősen nagyobb a támogatás utáni 5 évben az árbevétel és az EBITDA változás. Sőt: a mikró és kisvállalkozásoknál jelentősen átlag alatti értéket jöttek ki a kutatás során.

Azért is van drasztikus ugrás a nagyvállalati méretnél, mert ott már könnyebben meg tud térülni a több száz milliós támogatás.

Nem életszerű, hogy egy mikro- vagy kisvállalkozás ekkora összegű támogatásra több százmilliós nyereséggel válaszoljon. A statisztikát éppen ezért leginkább a mikro- és kisvállalatok rontották

– hangsúlyozza Papadimitropulosz Alex. Fontos megjegyezni, hogy a cégmérettel az ötéves növekedés üteme is nő, azaz a kisebb vállalatok kevésbé hatékonyak és ezáltal versenyképesek, és ezt egy jelentős összegű K+F támogatás sem tudja feltétlen ellensúlyozni.

Érdekesség még, hogy azok a vállalatok, amelyek több elnyert támogatással rendelkeznek, valamivel jobb mutatókat mutatnak, mint az egyszeri támogatásban részesülők.

– mutat rá Csorbai Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója.

A támogatás árbevétel, saját tőke, EBITDA, személyi jellegű ráfordítás és a létszámhoz viszonyított aránya jelentősen tudja befolyásolni azt, hogy a vállalat jövőjére hogyan hat a kapott pénz. „Kidolgoztunk egy olyan képletet, aminek, ha a vállalkozás megfelel, akkor valószínű, hogy gazdaságilag nagyon sikeres projektet tud megvalósítani. Léteznek olyan összefüggések a nagyszámú nyertes vizsgálata alapján, amik jó K+F ötlet esetén a cégmérettel összefüggésben a legmagasabb megtérülést, hasznot projektálnak.” -  tette hozzá a Via Credit szakértője.

Címlapkép forrása: James MacDonald/Bloomberg via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ep-választás, európai parlament, ep