Uniós források

Új üzemcsarnokot építenek 150 milliós EU-támogatásból Mezőberényben

MTI
Több mint 298 millió forintos fejlesztésbe kezdett a gépalkatrészek és acélszerkezetek gyártásával foglalkozó mezőberényi Csaba-Berényi Gépgyártó Kft. – jelezte a vállalat ügyvezető igazgatója a minap az MTI-nek. Koloh Zsolt elmondta, a beruházási összeg felét az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (Ginop) nyerték el, másik felét önerőként biztosítják.

A beruházás során egy új, 1346 négyzetméter nagyságú felületkezelő és festő üzemcsarnok épül, amelybe új festőtechnológiát vásárolnak, ez viszi el a beruházási összeg körülbelül 60 százalékát. A maradék támogatásból egyéb új berendezéseket, anyagmozgató- és gyártóeszközöket, valamint a 3D-s tervezést segítő gépeket vásárolnak.

A fejlesztés tavaly októberben kezdődött és a tervek szerint idén év végén ér véget.

A Csaba-Berényi Gépgyártó Kft. 1995-ben kezdte működését, jelenleg 210 dolgozót alkalmaz, Mezőberény egyik jelentős foglalkoztatója. Koloh Zsolt elmondta, az új csarnokba vennének fel új dolgozókat, ám a jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok közepette ez nehéz, ezért valószínűleg belső képzéssel oldják meg a problémát. A pályázat során a jelenlegi dolgozói létszám megtartását vállalták. 

A továbbiakban is várjuk a hasonló méretű, uniós pályázati hátterű projektekről szóló közleményeket az uniosprojekt@portfolio.hu címre, amelyeket térítésmentesen megjelentetünk a Portfolio Uniós Források rovatában.

A cég árbevételének körülbelül 95 százaléka külpiaci értékesítésből származik, Németországba, Ausztriába, Olaszországba és Hollandiába exportálnak. A fejlesztés hatására nem elsődleges cél új piacok keresése, inkább a jelenlegiekre szeretnének minél magasabb megmunkáltsági szintű termékeket szállítani - húzta alá az ügyvezető igazgató.

A cég eddig is csaknem 13 ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal, négyezer négyzetméter raktárfelülettel rendelkezett. 2008 óta öt európai uniós fejlesztési támogatást nyert el, amiből létszámemelést, technológiai fejlesztést és képzéseket valósítottak meg.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a friss inflációs adat! Még csökken a drágulás üteme Magyarországon
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
korrupció, vesztegetés, olaf, európai ügyészség