foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás
Uniós források

Ráugrottak a cégek a foglalkoztatásösztönző EU-pályázatra

Portfolio
Bő egy nap alatt „elfogyott” a tegnap délben megnyílt foglalkoztatásösztönzési EU-pályázat keretének negyede, azaz ráugrottak a cégek a lehetőségre – derül ki a Portfolio gyorsvizsgálatából.

Intenzíven indult a pályázat

Január 27-én délben nyílt meg a „Foglalkoztatásbővítés ösztönzése” című (GINOP-5.3.12-19 kódszámú) felhívás, amelynek 12 milliárd forintos a keretösszege és csak a négy, foglalkoztatási szempontból hátrányosabb (magasabb munkanélküliségi rátájú) régióbeli projektekre lehetett beadni a támogatási igényeket. Ezzel együtt is nagyon erőteljesnek tűnik a támogatási igény, hiszen 27 óra leforgása alatt már 73 pályázat ment be a rendszerbe 2,85 milliárd forint támogatási igénnyel.

Ez átlagosan 39 millió forintos támogatási igényt jelent, ami a minimum 8, maximum 90 milliós támogatási sáv közepe körüli összeget jelent. Pályázni elvileg június elsején délig lehet, de ilyen ütemű érdeklődés mellett jó eséllyel ennél hamarabb kimerül majd a keret és így felfüggesztik a kiírást.

Mi a pályázat lényege?

A pályázati összefoglaló rámutat, hogy feszes munkaerőpiac egyfajta alkalmazkodási kényszert jelent a vállalkozások számára. A munkaerőhiány kezelésének egyik lehetséges módja a tevékenységük bővítése a munkaerő-tartalékkal rendelkező térségekben. A beavatkozás az ország azon négy régiójában érhető el, ahol a foglalkoztatási ráta az országos átlag alatti szinten volt 2017-ben: Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl, Dél-Alföld.

A felhívásra az a KKV nyújthat be támogatási kérelmet, amely vállalja, hogy az adott régiók valamelyikében működő vagy újonnan létrehozott telephelyen legalább 3 fővel bővíti a foglalkoztatottak számát úgy, hogy annak az előző tizenkét hónap átlagos statisztikai állományi létszámához képest az érintett létesítményben és a vállalkozás által foglalkoztatottak számának nettó növekedését is kell eredményeznie, továbbá aki vállalja a kormányhivatallal való együttműködést a toborzás során.

Az egy főre jutó támogatás maximális mértéke a becsült 2 teljes éves bérköltség 70%-a kisvállalkozás esetén, 60%-a középvállalkozás esetén. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 8 millió Ft maximum 90 millió Ft.

A támogatási kérelmek benyújtása 2020. január 27. 12.00 óra és 2020. június 01. 12.00 óra között lehetséges.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Komka Péter

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa