Hétfőn Ursula von der Leyenhez látogat Orbán Viktor
Uniós források

Hétfőn Ursula von der Leyenhez látogat Orbán Viktor

Portfolio
Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy Ursula von der Leyen elnök jövő hétfőn, február 3-án kétoldalú találkozón fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben – áll a testület közleményében.

Előzetesen erről a találkozóról nem lehetett tudni, és

diplomáciai szempontból szokatlan, hogy egy ilyen fontos eseményt ennyire röviddel a találkozó előtt jelentenek be.

A Jean-Claude Juncker előző bizottsági elnökkel tervezett találkozó tervét ugyanis 2018 végén már hetekkel a tervezett esemény előtt bejelentették, igaz végül hivatalos formában nem is került rá sor tavaly.

A magyar kormányfő potenciális programjai közül csak arról lehetett tudni, hogy Orbán Viktor a Fidesz európai néppárti tagsága ügyében Sebastian Kurz osztrák államfővel találkozik (megtörtént már), aztán Angela Merkel német kancellárral és Annegret-Kramp Karrenbauer német CDU-elnökkel szeretne egyeztetni. Utóbbi kettő találkozóra február 10-én kerül sor Berlinben, és valamikor Orbán Viktor még a Néppárt elnökével, Donald Tuskkal is szeretne egyeztetni, igaz ennek a találkozónak a dátuma továbbra sem ismert.

A kiszivárgott információk szerint a Fidesz néppárti tagsága továbbra is felfüggesztve marad, mert nem történt előrelépés a magyar vitás kérdésekben, így a küldöttgyűlés napirendjén sem szerepel a tagság kérdése. Közben a Fidesz vezetői azt lebegtették az elmúlt hetekben, hogy egy centire vannak csak a kilépéstől.

Az is lényeges ügy a hétfői von der Leyen-Orbán találkozó kapcsán, hogy a brüsszeli értesülések szerint a február 20-án kezdődő, akár 4 napig is eltartó rendkívüli EU-csúcson jó eséllyel megszületik a 2021-2027-es uniós költségvetésről szóló nagy alku (számok, keretek), és ennek részleteiről, a mozgástérről is egyeztet majd a két néppárti politikus.

Ursula von der Leyen tegnap az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökeivel közös "elvonuláson" vett részt, hogy az EU jövőbeli ügyeit, az integráció és a geopolitika sok kérdését egyeztessék. Aztán ma együtt álltak ki a kamerák elé, hogy a ma éjfélkor jogilag bekövetkező Brexitre időzítve közös nyilatkozatot tegyenek, amelyben hangsúlyosan szerepeltek az összefogással, az integráció mélyítésével és a jövőbeli ügyekre koncentrálással kapcsolatos üzenetek. Ezek is a von der Leyen-Orbán találkozó részét képezhetik.

Könnyen lehet, hogy ha már úgyis Brüsszelben jár jövő hétfőn Orbán Viktor, akkor ennek keretében találkozik Tuskkal is, aztán vagy onnan rögtön, vagy másnap Budapestről repül Rómába egy nemzeti konzervativizmusról szóló konferenciára, amelyen Matteo Salvini volt kormányfő-helyettes és Liga-vezér is részt vesz.

Címlapkép forrása: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ursula von der Leyen EP-felszólalás