Figyelmeztetés jött Brüsszelből: behúzhatja a kéziféket a magyar gazdaság
Uniós források

Figyelmeztetés jött Brüsszelből: behúzhatja a kéziféket a magyar gazdaság

Portfolio
A tavalyi 4,9 százalék után 2020-ban 3,2 százalékra lassulhat a magyar GDP-növekedés, 2021-ben pedig már 3 százalék alatt lehet – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett előrejelzéséből. A testület az idei növekedési prognózisát ugyan megemelte, de így is jelentős lassulásról beszélhetünk.

Legutóbb őszi prognózisában 2019-re 4,6%-os, 2020-ra és 2021-re pedig egyaránt 2,8%-os magyar növekedést várt az Európai Bizottság. Ezek közül most a tavalyi növekedést felhúzták 4,9%-ra, az ideit pedig részben a magasabb bázis miatt 3,2%-ra.

A magyar gazdaság képes lehet ellenállni a nemzetközi lassulásnak, köszönhetően olyan egyedi hatásoknak, mint a beruházások emelkedése, illetve az új autóipari beruházások beindulása. A jelek azonban arra mutatnak, hogy már rövidtávon is mérséklődik majd a növekedés.

Az inflációs előrejelzésén viszont emelt kicsit a testület, az idei évre 3,3, jövőre pedig 3,1 százalékos drágulást vár. A Bizottság kiemeli, hogy decemberben az uniós módszertan szerint 4,1%-ra emelkedett a drágulás üteme, így 2019-ben átlagosan 3,4% volt. Hozzáteszik, hogy az olajárak emelkedése és a forint gyengülése okozta a megugrást. A brüsszeli testület artra számít, hogy az első negyedévben eléri csúcsát a drágulás, így 2020-ban 3,3%-os, 2021-ben pedig 3,1%-os lehet az átlagos áremelkedés.

Címlapkép: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai tanács