Új blockchaines gigaszövetséget alapítottak Brüsszelben
Uniós források

Digitális stratégiát hirdetett Brüsszel

Portfolio
Digitális stratégiát hirdetett ma az Európai Bizottság. A stratégia irányelveket, keretrendszereket tartalmaz az adatok és a mesterséges intelligencia felhasználásáról, melyeket most konzultációra bocsátanak.

Felelős és embercentrikus mesterséges intelligenciát szeretne az Európai Bizottság látni az egységes piacon, ezért az intézmény azt szeretné, ha minden potenciálisan magas kockázatú mesterséges intelligenciát tesztelnének, mielőtt az megkezdi a működését az egységes piacon – mondta el a mai sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen kiemelte, hogy sok munkafolyamatot lehet automatizálni; már most is használják a mesterséges intelligenciát az egészségügyben, a gyártásban és az agrárszektorban. A bizottsági elnök fontosnak tartja viszont, hogy a kritikus döntéseket, melyek potenciálisan emberek életét befolyásolják, illetve jogi vagy etikai kérdésekbe avatkoznak bele, mindenképpen emberek hozzák meg.

A Bizottság elnöke a Portfolio-nak küldött egy exkluzív vélemény cikket, amelyben bővebben is kifejtette a mai bejelentések hátterét:

Az Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy szeretné, ha az egységes piacon sokkal könnyebb lenne az adatokhoz való hozzáférés, számos eszköz gyűjt ugyanis jelenleg potenciálisan hasznos adatokat, melyeket a világon senki nem használ fel. A politikus olyan adattároló rendszerek létrehozását javasolja, melyekben nemcsak tárolni lehet adatokat, hanem a hozzájuk tartozó hozzáférés is könnyebb lenne üzleti szereplők számára.

Margrethe Vestager, az EB digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a stratégia három fő komponensből áll: egy átívelő keretrendszerből, ami a kommunikációt határozza meg, egy white paperből, ami a mesterséges intelligencia használatára nyújt javaslatokat és egy adatstratégiából, amely az adatfelhasználást könnyítené meg uniós szinten.

Létrejön majd egy együttműködési rendszer is, amely a nemzeti hatóságok munkáját koordinálja majd a mesterséges intelligencia szabályozásának ellenőrzéséhez – mondta el az alelnök.  

Vestager hozzátette: az EB konzultációt indít arról, hogy indokolt-e az arcfelismerő rendszerek nyilvános alkalmazása.

Az EB mesterséges intelligenciáról szóló white paper konzultációja 2020. május 19-éig tart, amellyel párhuzamosan visszajelzést várnak az adatstratégiáról is.

Címlapkép: Shutterstock

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
orbán viktor
porosenko zelenszkij
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bókajános