Új blockchaines gigaszövetséget alapítottak Brüsszelben
Uniós források

Digitális stratégiát hirdetett Brüsszel

Portfolio
Digitális stratégiát hirdetett ma az Európai Bizottság. A stratégia irányelveket, keretrendszereket tartalmaz az adatok és a mesterséges intelligencia felhasználásáról, melyeket most konzultációra bocsátanak.

Felelős és embercentrikus mesterséges intelligenciát szeretne az Európai Bizottság látni az egységes piacon, ezért az intézmény azt szeretné, ha minden potenciálisan magas kockázatú mesterséges intelligenciát tesztelnének, mielőtt az megkezdi a működését az egységes piacon – mondta el a mai sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen kiemelte, hogy sok munkafolyamatot lehet automatizálni; már most is használják a mesterséges intelligenciát az egészségügyben, a gyártásban és az agrárszektorban. A bizottsági elnök fontosnak tartja viszont, hogy a kritikus döntéseket, melyek potenciálisan emberek életét befolyásolják, illetve jogi vagy etikai kérdésekbe avatkoznak bele, mindenképpen emberek hozzák meg.

A Bizottság elnöke a Portfolio-nak küldött egy exkluzív vélemény cikket, amelyben bővebben is kifejtette a mai bejelentések hátterét:

Az Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy szeretné, ha az egységes piacon sokkal könnyebb lenne az adatokhoz való hozzáférés, számos eszköz gyűjt ugyanis jelenleg potenciálisan hasznos adatokat, melyeket a világon senki nem használ fel. A politikus olyan adattároló rendszerek létrehozását javasolja, melyekben nemcsak tárolni lehet adatokat, hanem a hozzájuk tartozó hozzáférés is könnyebb lenne üzleti szereplők számára.

Margrethe Vestager, az EB digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a stratégia három fő komponensből áll: egy átívelő keretrendszerből, ami a kommunikációt határozza meg, egy white paperből, ami a mesterséges intelligencia használatára nyújt javaslatokat és egy adatstratégiából, amely az adatfelhasználást könnyítené meg uniós szinten.

Létrejön majd egy együttműködési rendszer is, amely a nemzeti hatóságok munkáját koordinálja majd a mesterséges intelligencia szabályozásának ellenőrzéséhez – mondta el az alelnök.  

Vestager hozzátette: az EB konzultációt indít arról, hogy indokolt-e az arcfelismerő rendszerek nyilvános alkalmazása.

Az EB mesterséges intelligenciáról szóló white paper konzultációja 2020. május 19-éig tart, amellyel párhuzamosan visszajelzést várnak az adatstratégiáról is.

Címlapkép: Shutterstock

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság