Uniós források

Támogatja az Országgyűlés az EU-pénzekről szóló európai polgári kezdeményezést

Portfolio
Kedden elfogadták és a Magyar Közlönyben este ki is hirdették a magyar Országgyűlés azon határozatát, amely a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” című elnevezésű európai polgári kezdeményezésről szól.

Ez azt jelenti, hogy a magyar parlament felkarolta a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetés kohéziós politikai forráselosztásánál az egyes régiók sajátos helyzetét minél jobban figyelembe lehessen venni. Az Országgyűlés által elfogadott rövid nyilatkozat (ld. alább) egyúttal felhívta a különböző térségekben élő magyarokat a kezdeményezés aláírására. Ez azért lényeges, mert a polgári kezdeményezés sikeréhez az kell, hogy az uniós tagállamok egynegyedéből kikerülő egymillió polgár írja alá azt, mert csak így lehet érvényesen felszólítani a jogszabályi javaslatok kidolgozásának felelősét, az Európai Bizottságot arra, hogy ténylegesen vegye is figyelembe ezt az állampolgári kérést.

Az Országgyűlés által elfogadott nyilatkozat:

  1. "Az  Országgyűlés üdvözli a  Székely Nemzeti Tanács által elindított „Kohéziós politika a  régiók egyenlőségéért és a  regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amelynek lényege, hogy az  Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a  régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól."
  2. "Az  Országgyűlés felhívja az  anyaországi és a  külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a  polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb számban támogassák a nemzetiregiok.eu internetes oldalon keresztül."
  3. "Az Országgyűlés meggyőződése, hogy ezen régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy lehet megelőzni, hogy biztosítani kell számukra a  hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más európai uniós alaphoz, forráshoz és programhoz, előmozdítva sajátosságaik fenntartását és regionális identitásuk megőrzését."
  4. "Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba" (ami gyakorlatilag a mai napot jelenti).

Mi ez a kezdeményezés?

Az Európai Parlament oldalán elérhető friss összefoglaló szerint: "Az Európai Unióban a részvételi demokrácia fontos eszköze az európai polgári kezdeményezés, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok egynegyedéből kikerülő egymillió polgár felszólíthassa a Bizottságot arra, hogy jogalkotási aktusra irányuló javaslatot nyújtson be az uniós szerződések végrehajtására. Az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó eljárásokat megállapító 2011-es rendelet alkalmazásának kezdete óta négy kezdeményezést nyújtották be sikeresen a Bizottsághoz. 2020 januárjától új szabályok vannak érvényben az európai polgári kezdeményezés hozzáférhetőbbé tétele érdekében."

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
europai bizottsag eu penz tamogatas magyarorszag koronavirus