Uniós források

Támogatja az Országgyűlés az EU-pénzekről szóló európai polgári kezdeményezést

Portfolio
Kedden elfogadták és a Magyar Közlönyben este ki is hirdették a magyar Országgyűlés azon határozatát, amely a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” című elnevezésű európai polgári kezdeményezésről szól.

Ez azt jelenti, hogy a magyar parlament felkarolta a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetés kohéziós politikai forráselosztásánál az egyes régiók sajátos helyzetét minél jobban figyelembe lehessen venni. Az Országgyűlés által elfogadott rövid nyilatkozat (ld. alább) egyúttal felhívta a különböző térségekben élő magyarokat a kezdeményezés aláírására. Ez azért lényeges, mert a polgári kezdeményezés sikeréhez az kell, hogy az uniós tagállamok egynegyedéből kikerülő egymillió polgár írja alá azt, mert csak így lehet érvényesen felszólítani a jogszabályi javaslatok kidolgozásának felelősét, az Európai Bizottságot arra, hogy ténylegesen vegye is figyelembe ezt az állampolgári kérést.

Az Országgyűlés által elfogadott nyilatkozat:

  1. "Az  Országgyűlés üdvözli a  Székely Nemzeti Tanács által elindított „Kohéziós politika a  régiók egyenlőségéért és a  regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amelynek lényege, hogy az  Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a  régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól."
  2. "Az  Országgyűlés felhívja az  anyaországi és a  külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a  polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb számban támogassák a nemzetiregiok.eu internetes oldalon keresztül."
  3. "Az Országgyűlés meggyőződése, hogy ezen régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy lehet megelőzni, hogy biztosítani kell számukra a  hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más európai uniós alaphoz, forráshoz és programhoz, előmozdítva sajátosságaik fenntartását és regionális identitásuk megőrzését."
  4. "Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba" (ami gyakorlatilag a mai napot jelenti).

Mi ez a kezdeményezés?

Az Európai Parlament oldalán elérhető friss összefoglaló szerint: "Az Európai Unióban a részvételi demokrácia fontos eszköze az európai polgári kezdeményezés, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok egynegyedéből kikerülő egymillió polgár felszólíthassa a Bizottságot arra, hogy jogalkotási aktusra irányuló javaslatot nyújtson be az uniós szerződések végrehajtására. Az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó eljárásokat megállapító 2011-es rendelet alkalmazásának kezdete óta négy kezdeményezést nyújtották be sikeresen a Bizottsághoz. 2020 januárjától új szabályok vannak érvényben az európai polgári kezdeményezés hozzáférhetőbbé tétele érdekében."

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vonderleyen