bkik kkv munkaerőhiány
Uniós források

Az EU friss döntése magyar vállalatok ezreit mentheti meg

Essősy Zsombor, MAPI-csoport
Az Európai Bizottság jóváhagyta az 50 milliárd forint keretösszegű magyar támogatási programot. Óriási lehetőség ez olyan nagy vállalkozásoknak, akik mernek a nehéz időkben is fejleszteni úgy, hogy a létszámukat megtartják annak ellenére, hogy most hirtelen bezuhant az árbevételük – írja a Portfolio-nak küldött írásában Essősy Zsombor, a MAPI Csoport vezérigazgatója, valamint a program részleteit is bemutatja.

Az Európai Bizottság jóváhagyta az átmeneti közlemény alapján bejelentett első, 50 milliárd forint keretösszegű magyar támogatási programot.

Az 50 milliárd forint költségvetésű programból olyan, elsősorban feldolgozóipari és az üzleti szolgáltató szektorban működő közép- és nagyvállalatok részesülhetnek támogatásban, amelyek üzleti tevékenysége szempontjából a koronavírus-járvány különösen kedvezőtlen volt, legalább 25 százalékos árbevétel vagy megrendelésállomány csökkenést okozott az előző időszakhoz képest.

A legfontosabb tudnivalók

 • A program keretösszege 50 milliárd forint,
 • az érintett végek száma 5 300.

A programra olyan közép- és nagyvállalatok pályázhatnak (azaz 51 főnél többet foglakoztató cégek), amelyek legalább 25 százalékos árbevétel vagy megrendelésállomány csökkenést szenvedtek el az előző időszakhoz képest. Az időszak lehet 1 hónap, vagy három, a lényeg, hogy a vállalat tudja bizonyítani a visszaesést.

A támogatás mértéke és intenzitása

 • 150-300 ezer euró beruházás esetén 30%,
 • 300-500 ezer euró beruházás esetén 40%,
 • 500-800 ezer euró beruházás felett 50%,

de legfeljebb 800 ezer euró értékű vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Pár hét múlva ez a 800 ezer euró támogatási összeg emelkedhet, erről most zajlanak a tárgyalások az EU–val. A program további jellemzői a következők:

 • Előleg: a konstrukció keretében támogatási összeg 100%-a előlegként lehívható, ami óriási segítség a cégeknek, nem kell banki biztosíték.
 • Területi lehatárolás: a támogatás Magyarország teljes területén igénybe vehető, azaz budapesti és pest megyei megvalósítási helyszín is támogatható.
 • Vállalások: a beruházás megvalósítása mellett a bázislétszám megtartását is vállalniuk kell a támogatott vállalkozásoknak a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-ig. Bázislétszám: a beruházás megkezdését megelőző 12 hónap átlagos statisztikai állományi létszáma.
 • Relokáció: Fontos eltérés az általános támogatási szabályoktól, hogy ebben a konstrukcióban áttelepítést, relokációt szolgáló fejlesztések is támogathatóak, amennyiben a fenti feltételeknek megfelelnek. Tehát nagyon jó lenne, ha más európai országból jönne ide új beruházás, tevékenység.
 • A támogatási kérelmek benyújtására legkésőbb 2020. november 30-ig van lehetőség, a támogatott beruházást 2021. június 30-ig be kell fejezni.
 • Beadási időpont: előreláthatólag május eleje.
 • Csak új, még nem megkezdett beruházásra lehet igényelni.

Címlapkép: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ruanda-burundi-kongo-uganda-tanzania-kenya-gabon
Történelmi pillanat az olajiparnak vagy szégyenteli árulás? - Áll a bál Trump nagy terve miatt
fatüzelés kályha fűtés fa
denisz smihal
Még az is lehet, hogy óriástőzsde születik
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lng, földgáz, cseppfolyósított földgáz, gázár, gázszállítás