Előfizetői tartalom

Kettős csapdába sétált az Erasmus-vitában a kormány

Szabó Dániel
Csapdává vált az Erasmus+ és a Horizont programok uniós kötelezettségvállalási tilalma: bár az Európai Tanács végrehajtási határozata külön pontba vette az egyetemeket és kutatóintézeteket sújtó felfüggesztést, de az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban tett vállalások maradéktalan végrehajtásával együtt tárgyalná csak a feloldást. Vagyis márciusig meg kellene oldani a hétéves költségvetés forrásainak lehívásához szükséges 17 féle közbeszerzési és átláthatósági feltételt, köztük a vagyonkezelő alapítványok ügyét is.. A másik csapda, hogy arra nincs érdemi lehetősége a magyar félnek, hogy - még ha tudná is finanszírozni - működtesse ezeket a helyettesítő programokat. Egy másik szálon pedig még tényleges forrásvesztéssel is végződhet a magyar fél ellenállása.

A nagy uniós vita és az Erasmus-probléma viszonya Az elmúlt hetek meghatározó témájává vált, hogy a kondicionalitási eljárás decemberi fordulójában az Európai Bizottság ugyan aláírta Magyarországgal a 2021-2027-es hétéves költségvetés forráslehívásához szükséges Partnerségi Megállapodást, 22 milliárd eurónyi kohéziós forrás kifizetését egyelőre felfüggeszti...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái