Üzlet

A technikai elemzésről egyszerűen

Portfolio
Alábbi írásunkban néhány igen egyszerű, ámde hasznos indikátort veszünk górcső alá, melyek segíthetik a részvények megítélését a technikai elemzések készítésekor. Az indikátorok ismertetése után természetsen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának

1 2 3

a kezelésére is.
Relatív teljesítmény (Relative Performance).
A relatív teljesítmény az adott papír múltbeli teljesítményét mutatja egy tetszőlegesen választott másik instrumentumhoz (részvény, index) képest. A relatív teljesítményt egy adott időponttól kezdve tudjuk mérni egészen a jelenig, azaz a legutolsó adat időpontjáig. Az indikátor azt mutatja meg, hogy az adott részvény lassabban, vagy pedig gyorsabban csökkent vagy emelkedett a másik instrumentumhoz képest.

Nem mindegy azonban, hogy melyik papír teljesítményét viszonyítjuk melyikhez, hiszen a két instrumentum felcserélése értelemszerűen teljesen más grafikont eredményez.

Amennyiben az adott instrumentum relatív teljesítménye pozitív és emelkedő, akkor felülteljesíti a másik instrumentumot, ha pedig csökkenő, akkor teljesítménye alatta marad a másik teljesítményének. Ha pedig a két papír együtt mozog, akkor a relatív teljesítmény nem változik.

Jelzések
A módszer akkor ad vételi vagy eladási jelzést, ha a részvény árfolyamának mozgása ellentétes irányú a piac egészéhez (index) viszonyított relatív teljesítmény irányával, hiszen ebben az esetben a részvény a piaccal szemben emelkedik, illetve csökken. Így tehát a relatív teljesítmény a piaci trend kimutatására és megerősítésére szolgál.

Számítási módja


ahol a (1) az első instrumentumra, a (2) pedig a második instrumentumra vonatkozik.

Használata
A relatív teljesítmény a függvények között érhető el. Kiválasztása után egyetlen paramétert tudunk beállítani, mégpedig azt, hogy melyeik instrumentum teljesítményéhez mérje a grafikon rajzolóban beállított részvény vagy index teljesítményét. Érvényesítése a hozzáad gombbal, majd a bezárással történik. Ha a kezdő időpontot szeretnénk megváltoztatni, akkor az első részvény grafikonján kell az intervallumot módosítani.


Ez a cikk folytatódik
1 2 3
bika
X twitter Elon Musk
amerikai-tengeralattjaro-uss-albuquerque
vtb bank russia
Benézett tegnap 317 alá a forint, de még korai lenne örülni
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bika