FONTOS Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket
Üzlet

Ezért fontos a méhnyakrák elleni védőoltás

Portfolio
Magyarországon a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében, annak ellenére, hogy a szűrővizsgálattal időben felfedezett betegség gyógyítható, a méhnyakrákot okozó human papilloma vírus-, röviden HPV-fertőzés pedig védőoltással megelőzhető. Szakértők szerint ma már egy nőnek sem lenne szabad méhnyakrákban meghalnia.

Oltás és szűrés együtt véd

Hazánkban évente átlagosan 1490 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és 400 beteg belehal. "Nagyon nagy dolog, hogy iskolai oltási programba kerül a HPV elleni oltás, mert Magyarországon probléma a méhnyakrák" - állítja dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgató főorvosa, oltási szakértő. "Népegészségügyi szempontból fontos, hogy még a nemi élet megkezdése előtt megkapják ezt a vakcinát a hetedik osztályos, 12 éves lányok. Más életkorban is érdemes kérni ezt az oltást, de fontos tudni, hogy az oltás és a méhnyak-szűrés együtt biztosítja legjobban az egészségmegőrzést" - teszi hozzá.

A védőoltás egy lépéssel előrébb jár. Azoknál a lányoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek meg HPV-vel. Míg szűréssel a rák korai stádiumát lehet felismerni, a vakcina képes megelőzni azt, hogy egyáltalán létrejöhessen a későbbiekben esetleg rosszindulatúvá váló folyamat.

A HPV oltás abban is új, hogy a célja nem egy járvány leküzdése, hanem az egészség megőrzése. A HPV a második védőoltás, amely egy rosszindulatú betegség megelőzésére is alkalmas. Az első a hepatitis B volt, mióta szerepel az oltási rendben, csökkent a májrák megbetegedések száma. A HPV oltástól a méhnyakrák esetek csökkenését várják.

Szegényes tünetek A méhnyakrák a lassan fejlődő daganatok közé tartozik, 10-20 év alatt jut el a rák addig, hogy tüneteket okoz. Az első figyelmeztető jel a rendellenes vérzés lehet, majd a szexuális aktus utáni fájdalom, szokatlan váladékozás utalhat rosszindulatú elváltozásra. Már nem korai jel az állandó fáradtságérzet, a szorulás, a vizelettartási problémák, a székrekedés, a medencetáji csontfájdalom. A rendszeres nőgyógyászati szűrés - HPV-re is! -, a korai diagnózis és a megfelelő terápia életmentő lehet.

Kétféle oltóanyag

"Kétféle HPV elleni oltóanyag van forgalomban, élő kórokozót egyik sem tartalmaz" - sorolja a tudnivalókat dr. Mészner Zsófia. "Az egyik a két leggyakoribb human papilloma vírustörzs, a 16-os és a 18-as ellen véd, továbbá működik az úgynevezett keresztvédettség is, így összességében ez az oltás a kórokozók 92 százaléka ellen nyújt védelmet".

A másik egy négykomponensű vakcina, amely a 16-os és a 18-as vírustörzsek mellett a 6-ost és a 11-est is tartalmazza, például a genitális szemölcs ellen is véd. A genitális szemölcs nem feltétlenül rosszindulatú, de nagyon kellemetlen.

A betegséget egyik oltóanyagtól sem lehet elkapni, és reméljük, hogy az oltási sor tartós védelmet nyújt. Eddig 9-10 évre visszatekintve van adatunk, mivel a vakcina bevezetése óta vizsgálják a beoltottak szervezetében az ellenanyag szintet. Eszerint az oltás az eddig eltelt idő alatt megfelelő védettséget biztosított.

Jó tudni

Az oltóanyagok hatékonyságát és az esetleges mellékhatásokat a forgalomba hozatalt követően is folyamatosan ellenőrzik, továbbá figyelemmel kísérik, hogy az egyes bejelentett nemkívánatos eseményeknek közük van-e a vakcinákhoz. Eddig világszerte 60-70 millió pácienst oltottak be, és nem észleltek a védőoltásokkal összefüggésbe hozható súlyos mellékhatást. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) illetékes testülete egyébként az egész világon gyűjti az adatokat, amelyek értékelése alapján 2014 elején ismét megállapította, hogy a HPV vakcinák hatásosak és biztonságosak.

Idősebb korban is ajánlott!

A térítésmentesen beadható oltásra kiválasztott korosztály, a 12 éves lányok jobban immunizálhatók, nekik 2 oltás elég a védelemhez. De például a 15 éveseknek és a náluk idősebb hölgyeknek továbbra is a 3 oltásból álló sorozatot ajánljuk - mondja a szakértő.

Döntés előtt a nőgyógyász vagy a háziorvos mellett az oltási tanácsadók, illetve a gyermekorvosok véleményét érdemes megkérdezni, mert ők rendelkeznek megfelelő tájékozottsággal az oltások terén.

Aki az első körből kimaradt

Az Országos Epidemiológiai Központhoz október végéig beérkezett előzetes jelentések alapján az térítésmentes védőoltásra jogosultak 78 százaléka kapta meg az őszi szünet kezdetéig a méhnyakrák elleni védőoltást. Annak érdekében, hogy azok is élni tudjanak a felajánlott lehetőséggel, akik valamilyen okból szeptember elején nem nyilatkoztak, vagy akik korábban ugyan nemleges nyilatkozatot adtak, de felelősen átgondolva megváltoztatnák döntésüket, az ÁNTSZ pótjelentkezést hirdet. Az új igénylést jelző szülői nyilatkozat leadásának határideje 2014. november 12. A nyilatkozatokat az iskolai védőnőkhöz kell visszajuttatni és az új igényként felmerült HPV elleni oltásokat is iskolai kampányoltás keretében kell megszervezni.

Csak anyagi kérdés A lányok mellett a fiúkat is jó lenne oltani, de ennek költségeit elő kellene teremteni, és a lányok védelme sürgetőbb feladat. Ahol megtehetik, ott a fiúkat is beoltják HPV ellen: így Ausztráliában, az USA-ban, Kanada egyes részein és Ausztriában. Bár méhnyakrák a fiúkban nem tud kifejlődni, a HPV azonban összefüggésbe hozható a nemi szervi szemölcsök kialakulása mellett több más ráktípussal, például fej-nyaki daganatokkal, végbél-, illetve péniszrákkal is. Szakértők szerint ezek megelőzésére alkalmas lehet a négykomponensű HPV oltás, továbbá a fiúk oltása védettséget adna azokkal a lányokkal - homoszexuális kapcsolatok esetén férfiakkal - szemben is, akiket korábban nem oltottak be. A be nem oltott lányokat pedig szintén védené a fiúk oltásának elterjesztése. Egy Angliában végzett vizsgálat szerint a végbélnyílásból kiinduló daganatok 90 százalékáról derült ki, hogy HPV vírusfertőzéssel függ össze.

Így kerülheti el a sorban állást! Szaktanácsadás és védőoltás egy helyen. A részleteket itt találja.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
10 éve menetelnek felfelé a tőzsdék