FONTOS Háborús eszkaláció, egyelőre szóban
Üzlet

Antibiotikum: előnyök és súlyos kockázatok

Portfolio
Az emberek többsége természetesnek veszi, hogy az antibiotikumok bármikor rendelkezésükre állnak, amikor csak szükségesnek látják. Ez azonban hamarosan a múlté lehet. Minden egyes helytelenül felhasznált antibiotikum adaggal erősebb lesz az a néhány baktérium, amelyik már ellenállóvá vált az adott szerrel szemben - figyelmeztetnek a szakértők.

Az indokolatlan, helytelen és túlzott antibiotikum használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg. Ez az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázat a világon és ezen belül Európában is. Ez a gyógyszercsoport ráadásul nem csak az emberek gyógyítását, hanem az állategészségügyet is érinti.

Életmentő csodaszer

Több mint 70 éves tapasztalat gyűlt már össze a baktériumok okozta súlyos fertőzések gyógyítására kifejlesztett antibiotikumokkal kapcsolatban. A brit Alexander Flemig 1928-ban fedezte fel a penicillint, gyógyszerként 1942-ben alkalmazták először, de egészen a II. világháború végéig, 1945-ig csak a szövetségesek hadserege használhatta. A háború után széles körben megkezdődhetett az antibiotikumok kutatása, újabb hatóanyagok és gyógyszerek felfedezése.

Az antibiotikum akkoriban valóban csodát tett, a probléma az, hogy könnyen lehet visszaélni vele

- hangsúlyozza Ludwig Endre professzor, infektológus, a fertőző betegségek szakorvosa. Nem az emberi sejtekre hat, hanem a szervezetben élő baktériumra illetve betegséget okozó baktériumokra. A fölöslegesen alkalmazott antibiotikum azért veszélyes, mert a túlzott használat miatt a baktériumok képessé válnak arra, hogy rezisztens kórokozóvá alakuljanak, ezért ellenük újabb, nagyobb hatású antibiotikumot kellene kifejleszteni. A folyamat - ha nem sikerül megállítani - oda vezethet, hogy a jövőben a legáltalánosabb fertőző megbetegedésekre sem lesz hatékony gyógyszer.

Veszélyes ellenállók

Fontos megjegyezni: csak a kórokozó lehet rezisztens, az ember, a beteg nem lehet rezisztens.

A baktérium is csak élni, sőt túlélni akar

- mondja a professzor. "Képes alkalmazkodni a változó körülményekhez, ennek egyik bevált stratégiája a gyors szaporodás: 1 baktériumból 24 óra alatt 17 millió lesz. Hihetetlen tapasztalattal rendelkeznek a túlélésre, számukra az antibiotikum is egy olyan kihívás, amit túl kell élni, és az így szerzett tapasztalatokat hasznosítva, a kromoszómákban rögzített információ alapján gyorsan tudnak ellenállóvá válni. A baktériumok adaptációs képessége lényegesen jobb, mint a komplikáltabb szervezeteké" - teszi hozzá.

Az igazi probléma az, hogy nem lehet lépést tartani ezzel a gyors adaptációs képességgel. Most látjuk azt, hogy amíg úgy gondoltuk, hogy elég antibiotikum áll a rendelkezésünkre, kevés figyelmet kapott a rezisztencia veszélye. Ma már igazi problémát jelenthetnek a multidrog-rezisztens baktériumok, mert nincs ellenük kellően hatékony gyógyszer.

Fertőzések megelőzése

Hogyan lehet megakadályozni a kórokozók terjedését? Elsősorban a higiénia fokozott betartásával, nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás fontosságát: miután hazaérünk, azonnal, szappannal, alaposan mossunk kezet. Ugyanígy étkezés előtt, valamint toalett-használat után nem szabad elmulasztani a szappanos kézmosást.

Ne adjunk fölöslegesen antibiotikumot, a beteg soha ne vegyen be egy korábbi kezelésből visszamaradt gyógyszert, és mindenképpen biztosítani kell a higiénés rendszabályok betartását

- tanácsolja Ludwig professzor. "Külön figyelmet érdemelnek az infekcióra (fertőzésre) hajlamos emberek: a dohányos, az alkoholista, a rosszul táplált egyén, a rosszul beállított cukorbeteg. A megelőzést támogatja a megfelelő összetételű, változatos táplálkozás, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, közöttük D-vitamint is. Az idős populáció súlyosan alultáplált, gyorsan leromlik, esetükben fontos lehet a vitaminpótlás. Minden életkorban óriási szerepe van a mozgásnak az egészség megőrzésében, télen is, hiszen a hideg ellen tudunk védekezni".

Fontos a helyes használat Az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, de a vírusos megbetegedések, például a közönséges megfázás vagy az influenza gyógyulását nem segítik. Enyhe bakteriális fertőzések, például orrmelléküreg-gyulladás, torokfájás, légcsőhurut, fülfájás esetén is gyakran szükségtelen a szedésük, mivel az ember immunrendszere legtöbbször képes ezeket legyőzni. Tanácsok: Antibiotikumot csak orvos írhat fel, vizsgálat alapján, adott fertőzés kezelésére. A felírt gyógyszert az orvos utasítása szerint, meghatározott adagban, az előírt ideig kell szedni. Ne szabad abbahagyni a felírt antibiotikum szedését idő előtt, akkor sem, ha már jobban érzi magát a beteg, a teljes gyógyuláshoz szükség van az orvosa által meghatározott mennyiség beszedésére. Az esetlegesen megmaradt gyógyszert soha nem szabad átadni másnak és csak újabb orvosi utasításra lehet ismételten szedni.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
musk