Üzlet

Ezt a népbetegséget elkerülheti

Portfolio
A legtöbb orvos-beteg találkozás valamilyen fájdalmas tünet miatt jön létre. Leggyakrabban valamilyen mozgásszervi panaszra vár gyógyírt a beteg, akinek a fájdalomcsillapítás is sokat jelenthet, de az okok kivizsgálása és a célzott terápia érdekében érdemes reumatológus szakorvoshoz fordulni.

A magyar populáció több mint 1 százaléka gyulladásos ízületi betegségben - mint a reumatoid artritisz (RA), bizonyos autoimmun betegségek, köszvény - szenved. Ezek a kórképek részben az életminőséget rontják, mivel kisebb-nagyobb mértékű mozgáskorlátozottságot okoznak, részben a gyakori szív-érrendszeri szövődmények miatt, megfelelő kezelés hiányában, a várható élettartamot tíz évvel csökkenthetik.

A népesség 20-30 százaléka kopásos ízületi betegségben, csontritkulásban (osteoporosisban), illetve valamilyen lágyrész reumatizmusban szenved. Ezek a betegségek szintén rontják az életminőséget, ráadásul az osteoporosis miatt idősebb korban gyakran bekövetkező combnyaktörés az esetek 25 százalékában 1 éven belül halálozással járhat, és a betegek 30 százaléka a felépülése ellenére állandó gondozásra szorul.

Fiatalokat is érintheti

Gyakoriságuknál fogva a mozgásszervi panaszok népbetegségnek számítanak, és nem csak az idősebb korosztályt érintik. Elég egy rossz mozdulat vagy ügyetlen emelés ahhoz, hogy az ember heveny gerincfájdalmat érezzen, akár fiatalon is.

A többnyire ülő életmódot folytató, 30-50 évesek körében a deréktáji, lumbális gerincfájdalom a leggyakoribb panasz. A lumbágó mellett az isiász, más néven ülőideg-zsába és a porckorong kopással összefüggő problémák is korán, már 20 éves kor felett megjelenhetnek

- sorolja dr. Kiss Csaba reumatológus a korosztályra jellemző mozgásszervi panaszokat.

A gyógymód fontos eleme a normális testsúly elérése és megtartása, valamint a gerincoszlopot stabilizáló, teherbíró mély hátizom megerősítése, ez gyógytornával, úszással jól karbantartható, illetve személyi edző irányításával fejleszthető. A szakorvos szerint veszélyeztetettnek tekinthetők a mozgásszegény életmódot folytató, elhízott fiatalok, ezért ezek a tanácsok az ő esetükben a mozgásszervi panaszok megelőzését szolgálhatnák.

Komplex gyógymód

A gerinc rossz terheléséből bekövetkező panaszok esetén segíthet a pihenés, de ha 2-3 napi szenvedés után nem szűnik a fájdalom, jobb orvoshoz fordulni, aki megfelelő terápiát írhat elő, vagy további kivizsgálást kezdeményezhet, ha az alkalmazott gyógymód nem hozza meg a kívánt eredményt. A fájdalmat okozhatják kopásos gerincbetegségek, porckorong kopás, porckorong sérv, illetve kisízületi kopás, amely a gerinc nyaki, háti, lumbális (ágyéki) vagy keresztcsonti szakaszát érinti.

A reumatológusok arra törekednek, hogy elkerülhető legyen a sebészi beavatkozás. Jól megválasztott, komplex terápiával, a fájdalomcsillapítás mellett gyógytornával, fizioterápiával rendszerint megszűntethető a panasz - mondja dr. Kiss Csaba. De ha nem csökken a fájdalom, és újabb tünetként széklet- és vizelettartási zavar jelentkezik, lábzsibbadást, gyengeséget vagy bénulást tapasztal a beteg, akkor nem halasztható az idegsebészi megoldás, teszi hozzá a szakorvos.

Egérbaj és teniszkönyök

A lágyrész reumatizmusok közé tartoznak az izmok, ínhüvelyek, szalagok, nyáktömlők betegségei. Legismertebb formája az ínhüvelygyulladás, amely egykor a gépírónők tipikus betegségének számított, a mai billentyűzet kevésbé viseli meg a kezet. A számítógép használat nyomán új tünetként jelentkezett "egérbaj" a hüvelyk- és mutatóujj túlterheléséből adódó panasz, amely a kéz kisízületeit érinti.

A különféle nyáktömlő gyulladások (bursitis), rendszerint a váll, könyök, térd, csípő területén okoznak panaszokat.
A túlerőltetés következtében kialakuló teniszkönyök vagy golfkönyök sem feltétlenül a sportolókat veszélyezteti, csavaró mozgástól, gépeléstől, kerítésmázolástól is létrejöhet ez a fájdalmas állapot. Ezekkel a panaszokkal érdemes mielőbb reumatológus szakorvoshoz fordulni, mert jól kezelhetők.

Jó tudni

  • Idősebb korban a gyakoribbá váló gerincproblémák mellett kopásos ízületi panaszok, illetve csontritkulás miatt keresik fel a reumatológust. Jellemző a térd- és a csípőízületi fájdalom.
  • 30-50 éves korban megnő a sokízületi gyulladás kockázata, amely megfelelő kezelés nélkül 2-3 év alatt kerekesszékbe kényszerítheti a beteget.

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
wall street