Üzlet

Ezt a népbetegséget elkerülheti

Portfolio
A legtöbb orvos-beteg találkozás valamilyen fájdalmas tünet miatt jön létre. Leggyakrabban valamilyen mozgásszervi panaszra vár gyógyírt a beteg, akinek a fájdalomcsillapítás is sokat jelenthet, de az okok kivizsgálása és a célzott terápia érdekében érdemes reumatológus szakorvoshoz fordulni.

A magyar populáció több mint 1 százaléka gyulladásos ízületi betegségben - mint a reumatoid artritisz (RA), bizonyos autoimmun betegségek, köszvény - szenved. Ezek a kórképek részben az életminőséget rontják, mivel kisebb-nagyobb mértékű mozgáskorlátozottságot okoznak, részben a gyakori szív-érrendszeri szövődmények miatt, megfelelő kezelés hiányában, a várható élettartamot tíz évvel csökkenthetik.

A népesség 20-30 százaléka kopásos ízületi betegségben, csontritkulásban (osteoporosisban), illetve valamilyen lágyrész reumatizmusban szenved. Ezek a betegségek szintén rontják az életminőséget, ráadásul az osteoporosis miatt idősebb korban gyakran bekövetkező combnyaktörés az esetek 25 százalékában 1 éven belül halálozással járhat, és a betegek 30 százaléka a felépülése ellenére állandó gondozásra szorul.

Fiatalokat is érintheti

Gyakoriságuknál fogva a mozgásszervi panaszok népbetegségnek számítanak, és nem csak az idősebb korosztályt érintik. Elég egy rossz mozdulat vagy ügyetlen emelés ahhoz, hogy az ember heveny gerincfájdalmat érezzen, akár fiatalon is.

A többnyire ülő életmódot folytató, 30-50 évesek körében a deréktáji, lumbális gerincfájdalom a leggyakoribb panasz. A lumbágó mellett az isiász, más néven ülőideg-zsába és a porckorong kopással összefüggő problémák is korán, már 20 éves kor felett megjelenhetnek

- sorolja dr. Kiss Csaba reumatológus a korosztályra jellemző mozgásszervi panaszokat.

A gyógymód fontos eleme a normális testsúly elérése és megtartása, valamint a gerincoszlopot stabilizáló, teherbíró mély hátizom megerősítése, ez gyógytornával, úszással jól karbantartható, illetve személyi edző irányításával fejleszthető. A szakorvos szerint veszélyeztetettnek tekinthetők a mozgásszegény életmódot folytató, elhízott fiatalok, ezért ezek a tanácsok az ő esetükben a mozgásszervi panaszok megelőzését szolgálhatnák.

Komplex gyógymód

A gerinc rossz terheléséből bekövetkező panaszok esetén segíthet a pihenés, de ha 2-3 napi szenvedés után nem szűnik a fájdalom, jobb orvoshoz fordulni, aki megfelelő terápiát írhat elő, vagy további kivizsgálást kezdeményezhet, ha az alkalmazott gyógymód nem hozza meg a kívánt eredményt. A fájdalmat okozhatják kopásos gerincbetegségek, porckorong kopás, porckorong sérv, illetve kisízületi kopás, amely a gerinc nyaki, háti, lumbális (ágyéki) vagy keresztcsonti szakaszát érinti.

A reumatológusok arra törekednek, hogy elkerülhető legyen a sebészi beavatkozás. Jól megválasztott, komplex terápiával, a fájdalomcsillapítás mellett gyógytornával, fizioterápiával rendszerint megszűntethető a panasz - mondja dr. Kiss Csaba. De ha nem csökken a fájdalom, és újabb tünetként széklet- és vizelettartási zavar jelentkezik, lábzsibbadást, gyengeséget vagy bénulást tapasztal a beteg, akkor nem halasztható az idegsebészi megoldás, teszi hozzá a szakorvos.

Egérbaj és teniszkönyök

A lágyrész reumatizmusok közé tartoznak az izmok, ínhüvelyek, szalagok, nyáktömlők betegségei. Legismertebb formája az ínhüvelygyulladás, amely egykor a gépírónők tipikus betegségének számított, a mai billentyűzet kevésbé viseli meg a kezet. A számítógép használat nyomán új tünetként jelentkezett "egérbaj" a hüvelyk- és mutatóujj túlterheléséből adódó panasz, amely a kéz kisízületeit érinti.

A különféle nyáktömlő gyulladások (bursitis), rendszerint a váll, könyök, térd, csípő területén okoznak panaszokat.
A túlerőltetés következtében kialakuló teniszkönyök vagy golfkönyök sem feltétlenül a sportolókat veszélyezteti, csavaró mozgástól, gépeléstől, kerítésmázolástól is létrejöhet ez a fájdalmas állapot. Ezekkel a panaszokkal érdemes mielőbb reumatológus szakorvoshoz fordulni, mert jól kezelhetők.

Jó tudni

  • Idősebb korban a gyakoribbá váló gerincproblémák mellett kopásos ízületi panaszok, illetve csontritkulás miatt keresik fel a reumatológust. Jellemző a térd- és a csípőízületi fájdalom.
  • 30-50 éves korban megnő a sokízületi gyulladás kockázata, amely megfelelő kezelés nélkül 2-3 év alatt kerekesszékbe kényszerítheti a beteget.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
richardbranson_virgin galactic