Üzlet

Csökkentheti a kormány a távközlési adót

Kedvező fejleményeket tapasztal a közműadó, a távközlési adó és az internet áfája kapcsán is a Magyar Telekom vezérigazgatója, Christopher Mattheisen. Ugyanakkor az európai távközlési szektor méretgazdaságossági problémákkal küzd, Magyarországon pedig a digitális kompetenciák fejlesztésére van égető szükség.

Európa versenyképessége a tét: Európában kb. 200 távközlési mobilszolgáltató van fél milliárd emberre, míg az Egyesült Államokban 300 millió főt négy, Kínában pedig 1 milliárd embert szintén négy szolgáltató szolgál ki. Az európai iparág méretgazdaságossági hátrányban van. Meg kell találni az egyensúlyt, beruházásokat kell eszközölni, és azonos versenyfeltételeket kell kialakítani az ICT
iparág értékláncában

- fejtette ki a T-Systems Symposium konferencián tartott előadásában Christopher Mattheisen.

Az uniós szabályozók ezért is foglalkoznak az egységes digitális piac kialakításával, illetve a magyar szabályozók felől is kedvező jelek érkeztek a távközlési cégek számára az utóbbi időben:
  • a közműadónál a HSI (High Speed Internet) hálózat fejlesztésére közműadó-kedvezményt kaphatnak a távközlési cégek,
  • kedvező dolgok látszódnak a távközlési adóban és az áfában is,
  • az uniós forrásokat hamar lehívhatóvá teszik.


Egy másik fontos szempont a digitális kompetencia fejlesztés, itt még sok a tennivaló Magyarországon. Ahhoz, hogy javuljon a foglalkoztatottság, a diákok, pedagógusok, kkv-k digitális kompetenciáit kell fejleszteni. A Magyar Telekom ezért ma el is indítja a "Legyél te is informatikus" programot, amellyel éppen ezen szeretnének segíteni.Ezután Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese tartott előadást a Digitális Magyarország projektről, amelyben elárulta, hogy a kormány terve szerint

az európai irányelvekben szereplő 2020-as határidő előtt két évvel, már 2018-ra biztosítják Magyarország teljes szélessávú internet lefedettségét. Ma 5 % körül van a 100 Mbit/sec szupergyors netes előfizetések aránya, ezt 2018-ig 50% fölé kell vinni, hogy teljesítsék a célt. A 200 milliárd forintos, nagyrészt közpénzből finanszírozott projekt a versenyképesség javítását célozza, nem csak a szelfik feltöltésére lesz alkalmas a hálózat, de ehhez releváns szolgáltatások is kellenek.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
tőzsde