Üzlet

Látványosan kiszorult a szén a távfűtésből Magyarországon

Portfolio
Drámai mértékben, a korábbi töredékére zuhant a szén és széntermékek súlya a magyarországi távhőtermelésben az elmúlt években, miközben a szolgáltatók egyre nagyobb részben a megújuló energiaforrásokból termelt hőt használják - derül ki a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által közösen jegyzett, 'A magyar távhőszektor 2016. évi adatai' című kiadványból. A bekapcsolt fogyasztók száma és a távhőszolgáltatók által értékesített hő mennyisége folyamatos emelkedést mutat.
Folyamatosan nőtt az elmúlt években a távhőszolgáltatást igénybe vevő felhasználók száma Magyarországon. A lakossági díjfizető háztartások száma a 2013-ban regisztrált 654 706-ról 657 276-ra emelkedett 2016-ig, ugyanakkor az egyéb felhasználók száma kisebb mértékben visszaesett, 20 062-ről 19 801-re - mutatja a jelentés.

Látványosan kiszorult a szén a távfűtésből Magyarországon
MEKH
A 2016-os adatok szerint a magyarországi lakásállomány valamivel több mint 17 százalékában fűtenek távhővel, amivel a központi fűtést, illetve az egyedi helyiségfűtést követően a harmadik leggyakoribb fűtési módnak számít itthon.

Látványosan kiszorult a szén a távfűtésből Magyarországon
MEKH
Ami a távhővel ellátott lakások arányának területi megoszlását illeti, az egyes régiók közül 33 százalékot meghaladó aránnyal kiemelkedik a Közép-Dunántúl, ezt Közép-Magyarország és a Dél-Dunántúl követi 20 százalékot meghaladó, illetve azt közelítő távfűtési részaránnyal.

A jelentésből kiderül, hogy míg az elmúlt években nagyjából 6800 MW körül stagnált az összes távhőszolgáltatási célú kiadható hőteljesítmény, addig a megújuló energiahordozó alapú hőtermelés távhőszolgáltatási célú névleges hőteljesítménye folyamatosan emelkedett, és tavaly év végén már megközelítette az 1000 MW-ot. A bővülés kisebb rész a biomassza alapú technológiák terjedésével, zömmel azonban a termálvíz alapú technológiák súlyának növekedésével magyarázható. Ezen technológiák névleges hőteljesítménye 2014 és 2016 között 115,50 MW-ról 177,86 MW-ra nőtt a távhőszolgáltatásban. Közben az egyéb megújuló technológiák súlya nem nőtt érdemben.

Látványosan kiszorult a szén a távfűtésből Magyarországon
MEKH
Az alkalmazott energiahordozókat tekintve megállapítható, hogy az összes tüzelőhő felhasználás mintegy kétharmadát fedező földgáz felhasználása az elmúlt három évben közel 10 százalékkal bővült, miközben a széntermékek felhasználása drámai mértékben, közel 90 százalékkal esett vissza. Ugyancsak jelentős, 20 százalék körüli mértékben nőtt a biomassza-felhasználás.

Látványosan kiszorult a szén a távfűtésből Magyarországon
MEKH
A lakossági földgáz- és villamos energia piachoz hasonlóan a távhőszektor is hatóságilag szabályozott árakkal működik, és bár az elmúlt években nem folytatódott a rezsicsökkentés, a jelentés igazolja, hogy a meghatározó gázárak alakulása ezt akár lehetővé is tehette volna. A távhőtermeléshez felhasznált földgáz átlagköltsége ugyanis 2014 és 2016 között több mint negyedével, 3429 Ft/GJ-ról 2546 forintra esett.

A távhőszolgáltatók által értékesített hő mennyisége fokozatosan és jelentős mértékben, több mint 10 százalékkal nőtt az elmúlt három évben. Ennek megfelelően a hődíj jellegű bevételek a 2014-es valamivel több mint 68 milliárd dollárról 74 milliárd fölé emelkedtek, az átlagos hődíj pedig 3563 forint/GJ-ról 2710 forintra mérséklődött; közben az alapdíj-bevételek ennél jóval kisebb mértékben csökkentek.

Látványosan kiszorult a szén a távfűtésből Magyarországon
MEKH
Az időszak során a távhőszolgáltatók által vásárolt hő mennyisége és költsége egyaránt csökkent. Érdekesség, hogy az elmúlt években a magyarországi távhőszektor úgy volt képes piacot bővíteni, hogy közben a távhővezetékek nyomvonalhossza némileg csökkent, ahogyan a hőfogadó állomások száma is, míg a szolgáltatói és felhasználói hőközpontok száma bővült.

Címlapkép: A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv Zrt.) Észak-budai Fűtőművének kéménye 2017. január 7-én. (MTI/Mohai Balázs)
RSM Blog

Az ESG és a HR

Az ESG, vagyis az Environmental, Social & Governance (Környezetvédelmi, Társadalmi és Irányítási) keretrendszer jelentése és célja, hogy a vállalatok hosszú távon is fenntartható működést

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Korábban nem látott szervezettséggel ürítik ki a bankszámlákat Magyarországon
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
árvíz-duna-épület-folyó-hajó-híd-ingatlan-közlekedés-város