Üzlet

Visszatért a nagyvállatok kora az energiaszektorban

Portfolio
Az integrált energiavállalatoké a jövő; a nagyobb szereplők elkezdtek egy háromlábú működést kialakítani, így az eszközbefektetés is bejött a palettára. Miután csak egy bizonyos mérethatékonyság felett van élet, ezért csak az integrált vállalatoknak áll a zászló, ezek a 2.0-ás energiavállalatok - fogalmazott Szabó Gergely, a MET Csoport magyarországi country chairman-je a Portfolio Energy Investment Forum 2018 konferencián.

A MET egy kis magyar gázkereskedőként indult, amelyet a környezeti kényszer vitt előre. A kisebb szereplők elkezdetek kiszorulni a piacról, aminek következtében a nagyok ledominálták a piacot, nulla lett a volatilitás, ezért el kellett kezdeni horizontálisan terjeszkedni és több tevékenységet végezni, amiből egy nemzetközi kereskedés indult - ismertette Szabó Gergely a folyamatot. "A szereplők elkezdték megkérdőjelezni a piaci fundamentumaik bizonyosságát, amire a válasz az volt, hogy a nagyobb szereplők elkezdtek eszközökbe befektetni és egy háromlábű működést kialakítani: az eszköz befektetés is bejött a palettára. Az értéklánc többi eleme kiüresedett, csak egy bizonyos mérethatékonyság felett van élet, ezért csak az integrált vállalatoknak áll a zászló, ezek a 2.0-ás energiavállalatok" - mondta Szabó. Az integrált energiavállalatok működésének három alapvető lába:

  • trading
  • sales
  • eszközmenedzsment

Szabó szerint egy "commodity trading house"- szerű működés és "private equity"-szerű működés és egy sales vállalat közötti működésből jönnek ki olyan szinergiák, amelyek lehetővé teszik egy ilyen vállalat működését. A diverzifikációból csökkent kockázat jön, amely a végén egy befektetési bankhoz hasonló működést hoz: tudják allokálni a kitettségeiket a környezeti elvárásoknak megfelelően.

A tanulság, hogy az egész egy környezeti kényszerből alakult ki, először mérethatékonyságot kerestek, hogy skálázhatóvá váljon a cég, amely később egyet jelentett a nemzetköziséggel. A nemzetközi csapat önmagában olyan kihívás, hogy ha megmarad a cég akkor egy kérdés marad: milyen finanszírozáshoz férnek hozzá, ez pedig beindít egy piaci konszolidációt. "Visszatértünk a kétezres évek piacához, ahol nagy belépési korlátok mellett nagyvállalatok irányítják a piacokat." "Az egész történetet nemzetközi működésbe kell beágyazni, ahol különböző nyelvű emberek fognak együtt dolgozni, ami sosem egyszerű" - tette hozzá Szabó. Ebből indul egy kulturális lavina, amelynek eredményeképpen ki kell kell alakulnia, hogy végül hogyan lesz egy ilyen integrált vállalatból egy rendszerüzemeltető cég.

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde