Üzlet

Visszatért a nagyvállatok kora az energiaszektorban

Portfolio
Az integrált energiavállalatoké a jövő; a nagyobb szereplők elkezdtek egy háromlábú működést kialakítani, így az eszközbefektetés is bejött a palettára. Miután csak egy bizonyos mérethatékonyság felett van élet, ezért csak az integrált vállalatoknak áll a zászló, ezek a 2.0-ás energiavállalatok - fogalmazott Szabó Gergely, a MET Csoport magyarországi country chairman-je a Portfolio Energy Investment Forum 2018 konferencián.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A MET egy kis magyar gázkereskedőként indult, amelyet a környezeti kényszer vitt előre. A kisebb szereplők elkezdetek kiszorulni a piacról, aminek következtében a nagyok ledominálták a piacot, nulla lett a volatilitás, ezért el kellett kezdeni horizontálisan terjeszkedni és több tevékenységet végezni, amiből egy nemzetközi kereskedés indult - ismertette Szabó Gergely a folyamatot. "A szereplők elkezdték megkérdőjelezni a piaci fundamentumaik bizonyosságát, amire a válasz az volt, hogy a nagyobb szereplők elkezdtek eszközökbe befektetni és egy háromlábű működést kialakítani: az eszköz befektetés is bejött a palettára. Az értéklánc többi eleme kiüresedett, csak egy bizonyos mérethatékonyság felett van élet, ezért csak az integrált vállalatoknak áll a zászló, ezek a 2.0-ás energiavállalatok" - mondta Szabó. Az integrált energiavállalatok működésének három alapvető lába:

  • trading
  • sales
  • eszközmenedzsment

Szabó szerint egy "commodity trading house"- szerű működés és "private equity"-szerű működés és egy sales vállalat közötti működésből jönnek ki olyan szinergiák, amelyek lehetővé teszik egy ilyen vállalat működését. A diverzifikációból csökkent kockázat jön, amely a végén egy befektetési bankhoz hasonló működést hoz: tudják allokálni a kitettségeiket a környezeti elvárásoknak megfelelően.

A tanulság, hogy az egész egy környezeti kényszerből alakult ki, először mérethatékonyságot kerestek, hogy skálázhatóvá váljon a cég, amely később egyet jelentett a nemzetköziséggel. A nemzetközi csapat önmagában olyan kihívás, hogy ha megmarad a cég akkor egy kérdés marad: milyen finanszírozáshoz férnek hozzá, ez pedig beindít egy piaci konszolidációt. "Visszatértünk a kétezres évek piacához, ahol nagy belépési korlátok mellett nagyvállalatok irányítják a piacokat." "Az egész történetet nemzetközi működésbe kell beágyazni, ahol különböző nyelvű emberek fognak együtt dolgozni, ami sosem egyszerű" - tette hozzá Szabó. Ebből indul egy kulturális lavina, amelynek eredményeképpen ki kell kell alakulnia, hogy végül hogyan lesz egy ilyen integrált vállalatból egy rendszerüzemeltető cég.

Janet Yellen Fed Joe Biden jeloles 201123
Boris Johnson lezaras visszajovetel szabalyok 201123
Anthony Blinken Joe Biden jeloles kulugyminiszter 201123
pf_vasarlas_gumikesztyu_768x434px-20200405
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Olvass a grafikonban és lovagold meg a trendet!
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
frankfurt