Üzlet

Nagy fejlesztésekre készül a BIF a következő három évben

Portfolio
Ma tartotta éves rendes közgyűlését a BIF. Az esemény most különösen izgalmas volt a befektetők számára, hiszen a napirendben a szokásos pontokon kívül többek között részvényfelosztás, részvényvisszavásárlás és tőkeemelés is szerepelt, valamint a Ungár Anna, az igazgatóság elnöke beszélt a következő három év fejlesztési terveiről.

A 2018-as év

A közgyűlés elfogadta a társaság 2018-as beszámolóját (3,8 milliárd forintos árbevétellel és 8,3 milliárd forintos mérleg szerinti eredménnyel), az igazgatótanács jelentését, a könyvvizsgáló jelentését és az audit bizottság jelentését.

Nagy fejlesztésekre készül a BIF a következő három évben

Az osztalék

A közgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy a szabad eredmény és az eredménytartalék terhére 2,568 milliárd forint osztalékot fizessen ki a cég a 2018-as pénzügyi év után. Ez részvényenként 100 forintnak felel meg (az osztalékkalkulációban már szerepel, hogy a BIF részvényeik névértéke arányában felosztotta a társaság tulajdonában álló saját BIF részvény állományra (3 millió darab) eső osztalékot az osztalékra jogosult részvényesek között). A 100 forintos osztalékkal és a BIF pénteki záróárfolyamával számolva 3,3 százalékos osztalékhozam adódik, amivel a középmezőnyben van a vállalat a BUX-komponensek között.

Nagy fejlesztésekre készül a BIF a következő három évben
A SZIT törvény tavalyi változása miatt a közgyűlés szavazott a BIF alapszablyának módosításáról is. A BIF által fizetendő osztalék tekintetében a társaság igazgatótanácsa a jövőben az éves rendes közgyűlésre legalább a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló 2011. évi CII. törvény által definiált elvárt mértékű osztalék jóváhagyására tesz javaslatot, azzal, hogy abban az esetben, ha a BIF szabad pénzeszközeinek összege nem éri el az elvárt osztalék összegét, akkor az ügyvezetés a szabad pénzeszközök összegének legalább 90%-át javasolja osztalékként kifizetni.

Nagy fejlesztésekre készül a BIF a következő három évben

A saját részvények

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatótanácsot saját részvény vásárlására. Az egy saját részvényért kifizethető ellenérték legalacsonyabb összege 1,-Ft, azaz egy forint, a legmagasabb összege pedig legfeljebb az ügyletkötés időpontját megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárának 150%-a lehet. A felhatalmazás a közgyűlés napjától 2020. október 29. napjáig terjedő határozott időtartamra szól. A felhatalmazás alapján a BIF által megszerzett saját részvények maximális értéke az alaptőke 25%-áig terjedhet.

Tőkeemelés

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatótanácsot a BIF alaptőkéjének felemelésére törzsrészvények, dolgozói részvények és szavazatelsőbbségi részvények (a részvényekhez kapcsolódó jogosultságok mellett tízszeres szavazati jogot biztosítanak és a törzsrészvény által biztosított osztalék egytizedének megfelelő mértékű osztalékra jogosítanak) kibocsátásával. A felhatalmazás a határozat keltétől számított öt évig terjedő határozott időtartamra szól, és 3,59 milliárd forint az a legmagasabb összeg, amelyre az igazgatótanács a BIF alaptőkéjét felemelheti. A tőkeemelésre a rugalmasság és a piaci helyzetekre adandó gyors válaszlehetőség miatt van szükség - tette hozzá a cég.

Részvényfelosztás

A közgyűlésen a részvények megszavazták, hogy BIF 28 702 444 darab, egyenként 100 forint névértékű törzsrészvényét 287 024 440 darab, egyenként 10 forint névértékű törzsrészvénnyé alakítja át.

A jövőről

A közgyűlésen Ungár Anna, a BIF igazgatóságának elnöke beszélt a jövőre vonatkozó fejlesztési projektekről is. A meglévő ingatlanportfoliója tekintetében több, mint 89 ezer négyzetméter fejlesztést tervez a cég. A következő 36 hónap főbb tervezett fejlesztési projektjei az alábbiak:

  • Bajcsy-Zsilinszky úti Irodaház fejlesztési projektje (Budapest, VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 57. ) A cég legértékesebb fejlesztési telke közvetlenül a Nyugati pályaudvar mellett található, melyen a Bajcsy-Zsilinszky útra is néző homlokzattal a legexkluzívabb irodaházát tervezi megépíteni a cég. A 2020 első féléve és 2022 második féléve közé ütemezett fejlesztés során 26 600 négyzetméternyi iroda és 13 400 négyzetméternyi parkoló épül majd.
  • Boutique Hotel koncepció az Andrássy úton ( Budapest, VI. kerület, Andrássy út 80-82.) A Világörökség részét képező két egymás melletti épületen egy Boutique Hotel koncepció kidolgozása van folyamatban, amelynek eredményeként egy 96 szobás hotelfejlesztés valósulhat meg 2019 első féléve és 2021 második féléve között, több mint 7 ezer négyzetméteren. Tervezi fázisban van a projekt és előrehaladott tárgyalások folynak hotelüzemeltetőkkel - mondta el Ungár Anna.
  • Attila úti exkluzív lakóingatlan-fejlesztés ( Budapest, I. kerület, Attila út 99.) Az Attila úti ingatlan a BIF legutóbbi sikeres akvizíciója, ahol egy 16-20 exkluzív lakásos fejlesztési koncepció kidolgozása és megvalósítása van folyamatban 2019 első féléve és 2021 első féléve közötti időszakra, több mint 6 ezer négyzetméteren. Ide nagyon trendi, loft lakásokat tervez a vállalat, ez egy trendszetter fejlesztés lesz, hasonló nincs Budapesten és ha megvalósul, az lesz az "új BIF" első olyan fejlesztése, amin látni lehet, hogy mi lesz a jövőben a mérce a cégnek - tette hozzá Ungár Anna.
  • Városmajor Irodaház fejlesztési projektje (Budapest, XII. kerület, Városmajor utca 12-14. ) A már meglévő XII. kerületi iroda teljes felújítására kerül sor, valamint egy új szárny épül meg, megnövelve az épület jelenlegi kapacitásait. A fejlesztési terület több mint 6 ezer négyzetméter, ami 2020 első féléve és 2022 első féléve között készülhet el. Ide egy nagyon modern irodaházat álmodott meg a vállalat.
  • Harsánylejtő Projekt (Budapest, III. kerület, Óbuda zöldövezeti rész) A BIF a Testvérhegy oldalában mintegy 39 hektár területen többlépcsős fejlesztési projektet indított el. A 88 telekingatlanból álló I. építésitelek-fejlesztési ütem kivitelezése és értékesítése sikeresen lezárult, a 65 telekingatlanból álló II. ütem kivitelezése sikeresen megtörtént, az értékesítés pedig 2018. év végére elérte a 90%-ot. A fejlesztési koncepció 25 500 négyzetméternyi lakóingatlan-fejlesztés több fázisban, összesen 215 lakásos társasházak építése (ebből 8 darab társasház és 40 lakás fejlesztését a Harsánylejtő Kft. folytatja), valamint egy ezer négyzetméternyi alapterületű kereskedelmi egység és egy 2500 négyzetméter irodakomplexum építése. A Harsánylejtő kft. 40 lakásos lakóingatlan-fejlesztés első ütemében 2019 második negyedévében átadásra kerülő 20 lakás értékesítése a tavalyi év végén elérte a 95 százalékot, a második ütemben megvalósuló 20 lakás átadása a negyedik negyedében várható és az értékesítés jelenleg 50 százalékos. A BIF még jó pár évig jelen lesz a Harsánylejtőn - mondta el a cég.
  • Vigadó Palota fejlesztési projektje (Budapest, V. kerület, Apáczai Csere János utca 9.) A Vigadó Palota irodaház tetőszintjén egy Duna felé nyíló skybar és konferenciaterem fejlesztésére kerülhet sor 900 négyzetméteren 2020 során, üvegtetős ráépítést tervez itt a BIF. Egyelőre a tervezési-engedélyeztetési fázisban van a projekt.
  • Fenyőharaszt Kastélyszálló fejlesztési projektje (2174 Verseg-Fenyőharaszt) A 4 csillagos hotel wellness részlegének teljeskörű felújítására és modernizálására kerül sor a második félévben, 400 négyzetméteren.Forrás: bif.hu

Árfolyamreakció

A BIF részvényei 2 százalékos mínuszban állnak a mai kereskedésben, de ezzel együtt is közel 40 százalékos pluszban vannak a papírok idén.

Nagy fejlesztésekre készül a BIF a következő három évben

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1387481089