Üzlet

Világhírű harvardi professzor magyar cégvezetőknek tart felkészítőt a válságra

Portfolio
Barabási Albert-László a legnevesebb egyetemeken (Harvard, Northeastern) oktat hálózatkutatást, melynek nemcsak legismertebb tudósa, de gyakorlatilag a nevéhez fűződik az új tudományág megalapítása, amely alkalmas lehet a siker tudományos alapokra helyezésére. A Brain Bar nulladik napján tartott Mastermind Sessions innovációs tréning azokat az üzleti vezetőket célozza meg, akik felkészülten szeretnék fogadni a kihívásokat. A résztvevők a mindennapi cégvezetésben is hasznosítható tudásra tehetnek szert: Barabási a sikerről szóló tudományos felfedezéseit élvezetesen, adatokkal és példákkal illusztrálva adja majd át a hallgatóságnak.

Számomra a nulladik pont, hogy a teljesítményem rólam szól, a sikerem meg rólatok. A kettő nem szinonimája egymásnak, hanem a teljesítmény az, amit én nyújtok, milyen könyvet írok, milyen zenét szerzek, milyen festményt festek, stb. A siker pedig arról szól, hogy a közösség hogyan reflektál, mit lát belőle és mit tud értékelni abból, amit én csinálok. Ennek köszönhetően már fel tudjuk tenni azt a kérdést, hogy mikor, milyen körülmények között vezet a teljesítmény sikerhez

- nyilatkozta egy korábbi interjúban a Portfolio-nak Barabási-Albert László hálózatkutató, a siker egyetemes törvényeit feltáró Képlet szerzője.

Világhírű harvardi professzor magyar cégvezetőknek tart felkészítőt a válságra
Fotó: Pictorial Collective
A Harvard Medical School Orvostudományi Tanszékének professzora a májusi Brain Bar nulladik napján tart felkészítőt a Mastermind Sessions nevű innovációs tréningen, ahol a résztvevők a mindennapi cégvezetésben is hasznosítható tudásra tehetnek szert: Barabási a sikerről szóló tudományos felfedezéseit adja majd át, az előadást követően pedig kis csoportokban, profi szervezetfejlesztők segítenek a hallottak gyakorlatba való átültetésében, a cégvezetők pedig személyes visszajelzést kaphatnak Barabási Albert-Lászlótól. Felmérhetik, hogyan javíthatják és mérhetik cégük teljesítményét, megtervezhetik, mit és hogyan tennének, ha már holnap beütne a válság, illetve személyre szabott válságbiztosítási tervvel térhetnek haza.

Barabási korábban lapunknak adott nagyinterjújában többek között kifejtette, hogyan lehet sikkere vinni a kiemelkedő teljesítményt, ami önmagában nem elég az üdvösséghez:

Nem az a baj, hogy ne tudnánk megkülönböztetni a jó bort a rossztól, a jó festményt a rossztól, a jó kutatót a rossztól. Ez még a laikusoknak is könnyen menne. Ahol általában kudarcot vallunk - még a szakemberek is - hogy a két nagyon jót megkülönböztessük egymástól. És itt el is jutunk a siker második törvényéhez, miszerint a teljesítmény korlátos, a siker viszont korlátlan.

Majd hozzátette, hogy kronométer hiányában nem tudjuk megmondani, hogy ki a jobb festő, kutató, zenész, mert előttünk van tíz másik, akik mind fantasztikusak.

A kérdés az, hogy ilyen körülmények között, amikor a teljesítmény már jelen van, közel van a csúcshoz, nem tudjuk megkülönböztetni szakemberszinten sem, kihez fogjuk odarendelni a sikert?



Világhírű harvardi professzor magyar cégvezetőknek tart felkészítőt a válságra
Fotó: Pictorial Collective
A professzor szerint ugyanis

sem tudományban, sem művészetben, sem irodalomban nem működik manapság az, hogy az asztalra tesszük az eredményeinket, és azt mondjuk, hogy tessék, élvezzétek. A folyamat mindig arról szól, hogy be kell kapcsolódni abba a nemzetközi műhelybe, ahol pillanatnyilag a legfontosabb eredmények születnek. Ez nagyon más a különböző területeken. Művészetben New York, Berlin, a tudományban Boston, London, részben Párizs. Ha valaki azt szeretné, hogy a világ tényleg elismerje, elkerülhetetlen, hogy részt vegyen ebben a nemzetközi dialógusban.

Életút Barabási Albert-László az erdélyi Karcfalván született 1967-ben. Középiskolai tanulmányait a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban folytatta, ekkor még szobrászatot tanult, de közben már a fizika iránt is erőteljes érdeklődést mutatott. Egyetemi tanulmányait Bukarestben kezdte meg 1986-ban, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott fizika szakon. Doktori fokozatot a Bostoni Egyetemen szerzett 1994-ben. A komplex hálózatok elméletének kutatásával vívott ki magának nemzetközi elismerést, és ma már az egyik legsikeresebb magyar kutatóként tartják számon. A legrangosabb szakmai lapokban, illetve tudományos folyóiratokban publikál. A Magyar és a Román Tudományos Akadémia és az Academia Europaea külső tagja, az egyesült államokbeli Northeastern Egyetemen működő Komplex Hálózati Kutatóközpont vezetője, valamint a Harvard Medical School Orvostudományi Tanszékének professzora.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A Portfolio Csoport a Brain Bar kiemelt médiatámogatója.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Carrick Orsolya