Elmaradnak a legnagyobb fesztiválok, de a szervezők nem álltak le a tervezéssel
Üzlet

Elmaradnak a legnagyobb fesztiválok, de a szervezők nem álltak le a tervezéssel

Portfolio
Bár az idei évben elmaradnak a legnagyobb magyar fesztiválok, a fejlesztések és a tervezés nem áll le. Az elmúlt évek egyik fontos trendje, hogy egyre környezetbarátabbak a legnagyobb rendezvények is: megjelentek az újrahasznosítható tányérok, a fából készült villák, a papír szívószálak és a visszaváltható, ún. repoharak is – hangzott el a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány legfrissebb, Otthon is Műhely c. online beszélgetésében.

Filutás Anna, a Sziget Csoport projektvezetője elmondta, hogy egy több tíz-, vagy akár százezer főt megmozgató fesztiválnál – mint amilyen például a Sziget, a VOLT vagy a Balaton Sound – nem könnyű feladat az, hogy zöldebbé, környezetbaráttá tegyék a rendezvényeket. Sok ilyen fejlesztés egyáltalán nem látványos, a kommunikációjuk sem mindig egyszerű.

Ugyanakkor egyrészt társadalmi igény, másrészt a szervezők szándéka is a zöldítés. Egyre fiatalabb generációk látogatják a fesztiválokat, akik sokkal határozottabban lépnek fel ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében. Ennek jele például, hogy egyre többen keresik a vegetáriánus élelmiszereket, és a szelektív hulladékgyűjtés is rendkívül népszerű. A VOLT és a Sziget látogatói a leginkább fogékonyak a zöld témákra, a délutáni beszélgetések, előadások rendszeresen teltházasok.

Bár a nagyfesztiválok elmaradnak 2020 nyarán, de az ötleteléssel nem állnak le a szervezők. A Balaton Sound-közönség környezetvédelmi mozgósításának terve például az, hogy a kempingben hulladékgyűjtő zacskókat adnak a látogatóknak, a szelektív gyűjtéshez pedig különféle ajándékok, jutalmak kapcsolódnak.

Doró Viktória - a szeptember második hétvégéjére átidőzített - Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kommunikációs vezetője szerint a gödöllői rendezvény különlegessége, hogy egy városi, belvárosi környezetben helyezkedik el, az ebből fakadó kötöttségek miatt azonban sok esetben nem könnyű környezettudatosan működni, de természetesen a szervezők folyamatosan fejlesztik ezeket a lehetőségeket. Szelektíven gyűjtik például a hulladékot a rendezvényen, és a kitelepülő árusoknál is figyelnek arra, hogy olyanok legyenek, akik termékeikkel nem mennek szembe a fesztivál zöld alapértékeivel.

Sarkalatos pontja a fesztiválok ökológiai lábnyomának meghatározásánál az étkeztetés: itt is van még hova fejlődnie a gödöllői rendezvénynek. A tervek szerint jövőre már természetes alapanyagokból készülő, komposztálható evőeszközök, tányérok várják a látogatókat.

Huszár András, az évek óta fesztiválokat, táborokat is szervező Hello Wood stúdió társalapítója elmondta, hogy önmagában a fa, mint alapanyag már egyfajta szimbóluma a környezet körforgásának. Táboraikban például repoharat kapnak a résztvevők: a névre szóló műanyag poharak a ruhához, táskához rögzíthetők, és vannak, akik évről-évre viszik magukkal a rendezvényekre legelső poharukat.

A Hello Wood-nak külföldön, például Argentínában is van rendezvénye. Itt (is) kiemelten kell figyelniük a környezetvédelemre, de az izgalmas természeti helyszín erre önmagában is sarkallja a szervezőket, résztvevőket. Az alapvető cél az, hogy ne okozzanak terhelést a környező ökoszisztémának. Az idei nyári táborokban pedig a meglévő, de eddig fel nem használt alapanyagokból építenek, alkotnak a résztvevők: egyrészt újrahasznosítási, másrészt takarékossági céllal.

A Kék Bolygó Alapítvánnyal közösen szervezett Hello Wood Junior táborban például egy héten keresztül alkotnak a résztvevő gyerekekkel, installációkat, művészeti alkotásokat hoznak létre a környezettudatosság jegyében.

A cikk megjelenését a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatta.

Címlapkép: Szigetfestival.com

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
chatgpt-chatgpt-2023-chatgpt-professional-chatgpt-hasznalata-chatgpt-ara-chatgpt-fizetos-chatgpt-ingyenes-chatgpt-openai-mesterseges-intelligencia-artificial-intelligence-mi-ai-chatgpt-openai