30 éve indult, ma már világhírű sportolókat öltöztet a magyar márka
Üzlet

30 éve indult, ma már világhírű sportolókat öltöztet a magyar márka

Portfolio
Nem túlzás kijelenteni, hogy a nemzetközi vívósport egyik legismertebb márkáját egy 30 éves magyar cég jelenti. A PBT-t 1991-ben alapította a komoly vívómúlttal rendelkező Kovács Imre és felesége, a tudatos tervezésnek és a hatékony generációváltásnak köszönhetően ma pedig már gyermekeik vezetik az üzletet. A cég a világ több tucat országában van jelen, élsportolókat szponzorál, sikereiben pedig a magyar vívók ismertségének is nagy szerepe van.

Kisvállalkozásokból is lehet sikeres céget építeni Magyarországon. Sok olyan vállalat van, amely egy műhelyből, egy garázsból, vagy egy kisüzemből indult, de mára már tőkeerős, piacán meghatározó, akár nemzetközi szinten is sikereket elérő céggé vált: nevezhetjük őket akár példaképeknek is. Közöttük bőven találunk olyanokat, amelyek nem feltétlenül vannak a gazdasági sajtó fókuszában, nem szólnak róluk a hírek minden nap, de mégis kiemelkedő teljesítményt nyújtanak nap, mint nap. A cikksorozat támogatója a Budapest Bank.

Kevesen tudják, hogy van egy olyan magyar márka, ami a rendszerváltáskor, egy kis betéti társaságként indulva lett nemzetközi szinten is meghatározó szereplője, ruházati-és eszközszállítója egy sportágnak. A PBT Hungary (ma már Kft.) megalakulása óta vívófelszerelés gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, a legfontosabb kluboknak és versenyeknek szállít, és több nemzetközileg elismert hazai és külföldi vívót szponzorál, köztük olimpiai, világ és Európa bajnokokat.

A céget 1991-ben alapította Kovács Imre és felesége, Zsófia, két üzlettársukkal Párbaj Sportszerkereskdelmi Bt. néven. Kovács Imre 20 éves vívómúltja rengeteget segített a cég felépítésében, technikai igazgatóként a cég életében mai napig aktívan részt vesz, felesége a kezdetektől fogva ügyvezetői szerepet töltött be. 1997-ben a Bt. Kft-vé alakult, legutóbb a tulajdonosi szerkezet 2014 évben változott: a cég kivásárolta a kisebbségi tulajdonos tulajdonrészét. 2014-ben további változás történt, Kovácsné Rózsa Zsófia tulajdoni részesedést ajándékozott gyermekeinek és férjének: ez egyfajta előkészítése volt annak, hogy két évvel később - ügyvezető jogáról lemondva - Zsófia gyermekeinek adta át az irányítást.

2018-tól a gyermekek, Orsi és Bence többségi tulajdonosok a cégben. A szülők persze a mai napig a háttérben folyamatosan segítik a cégvezetés új generációját: „Édesapánk nem az a típus, aki szeretne kiszállni a cégből, és nyugdíjas éveiben valami teljesen mást csinálni. Neki ez a cég az élete, mondhatni harmadik gyereke”. A cég megalakulása óta vívófelszerelés gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, például ruhákkal, fejvédekkel, vívócipőkkel, fegyverekkel, alkatrészekkel.

Egyaránt gyártanak felszerelést kezdő és hobbi szintű sportolóknak, illetve profi versenyzőknek. A felszereléseknek mindkét szinten szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Nemcsak a hazai piacot szolgálják ki, forgalmuk nagyobb része külföldi értékesítésből származik.

2004-ben adódott először lehetőség a közvetlen megjelenésre nemzetközi világversenyen. Azóta számtalan kadet, junior és felnőtt világbajnokságot, Grand Prix-t és világkupát rendeztek saját pástjaikkal, találatjelzőkkel, informatikai eszközökkel és technikusaik közreműködésével. Ezek közül is kiemelkedett a 2013-ban és 2019-ben Budapesten megrendezett felnőtt vívó világbajnokság. Természetesen a versenyeken standdal is megjelennek, ahol a márkát széles körben tudják értékesíteni. Ezeken az eseményeken a közvetlen, személyes kapcsolat a külföldi vívókkal, edzőkkel, sportvezetőkkel pótolhatatlan lehetőséget nyújt.

Több országban is PBT márkanév alatt működő, kizárólagos képviseleten keresztül értékesítenek (például Kanadában, Spanyolországban, Belgiumban, Horvátországban, Csehországban, sőt, Egyiptomban, Indiában, Koreában, vagy Szingapúrban is). Több országban van nem kizárólagos képviseletük, összesen jelenleg mintegy 43 államban van jelen a márka. Sok olyan külföldi márkaképviseletük van, akikkel már húsz éve kapcsolatban állnak.

Belföldön klubok, szövetségek és magánszemélyek a cég a megrendelői, a PBT Hungary Kft. sok éve a Magyar Vívószövetség kiemelt szponzora és partnere. Több nemzetközileg elismert hazai és külföldi vívót szponzorálnak, köztük olimpiai-, világ- és Európa-bajnokokat, például Szilágyi Áront, Szatmári Andrást, Siklósi Gergelyt, Ana Maria Branzat, Olga Kharlant, Daniele Garozzot.

A nemzetközi vívófelszerelés-piac meglehetősen konzervatív (kevéssé igényli az új fejlesztéseket), és a konkurenciát tekintve is szűknek mondható.

Mindössze 6-7 nagy szereplő van a nemzetközi piacon és több kisebb cég, akik főként a saját régiójukban tevékenykednek. Néhány éve a kínai sportszergyártók itt is megjelentek, azonban profi szintig csak ritkán tudnak eljutni, hiszen az élsportban a minőség, a megbízhatóság mindennél fontosabb.

A magyar vívósikerek is közrejátszottak

„A piac, amit kiszolgálunk, nagyon sajátos és mi ezekhez a sajátosságokhoz igazodva próbáltuk mindig is felépíteni cégünket. A mi sikerünk titka a rengeteg munka, az elhivatottság, a vásárlók igényeinek maximális figyelembevétele és nem utolsó sorban a minőségi termékek gyártása. Kulcstermékeink nagy része a mai napig Magyarországon készül. És persze nemzetközi sikereinkhez, a márkánk építéséhez nagyban hozzájárult a magyar vívás színvonala, eredményei és elismertsége is” – mondták a Portfolio-nak Kovács Orsolya és Kovács Bence ügyvezetők.

Az idei év a PBT piacán is komoly nehézségeket hozott, elsősorban az elmaradt versenyek miatt. A cégvezető szerint az idei év legfontosabb tapasztalata, hogy a világ nagyon gyorsan meg tud változni az egyik pillanatról a másikra és stabil háttér, a megfelelő tartalékok és a megbízható munkaerő mindennél fontosabb egy ilyen helyzetben. A stratégia idén a hónapról hónapra tervezésről, a kis lépésekben haladásról szólt. Az alapítástól kezdve fontos, hogy a cég megmaradjon vevőcentrikusnak, teljesüljön az ügyfelek maximális kiszolgálása – persze ez a növekedéssel néha nehezen összeegyeztethető.

Most például a folyamatmenedzsment újragondolása zajlik: egy kevésbé centralizált irányítás létrehozása a cél.

Pénzügyi szempontból hangsúlyos cél a tartalékképzés és a tudatos befektetések. A beruházásokat sokszor hitelek segítségével valósítják meg, de volt arra is példa, hogy a meglévő pénzeszközöket fektették jól forgó, nagyobb profitú áruba. Mint azt a cégvezető kiemelte, banki partnerüktől elsősorban befektetési tanácsadást és kedvező hitelkonstrukciókat várnak el.

Bár a fluktuáció alacsony, a megfelelő új munkaerő megtalálása jelenti az egyik legnagyobb kihívást a PBT életében. Elengedhetetlen ugyanis a legtöbb munkavállaló számára, hogy megismerjék a teljes felszerelés-palettát és megértsék a felszerelések működését, kiszolgálják az egyéni igényeket, vagy megválaszolják a kezdő sportolók kérdéseit.

 A cikk megjelenését a Budapest Bank támogatta.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
10 éve menetelnek felfelé a tőzsdék