
Hosszú, több mint másfél éves kényszerszünetet tartott a Gundel Étterem. A tavaly márciusi leállás a városligeti intézmény sorsát hosszú távon is meghatározta, hiszen
új üzemeltetőhöz, az Eventrend Grouphoz került.
A magyar piacon meghatározó gasztronómiával, rendezvényszervezéssel és hotel-üzemeltetéssel foglalkozó cégcsoport portfóliójába tartozik többek között a New York Café, a Centrál Kávéház, a Spoon Hajó, a Városliget Étterem és Kávézó, a Cziniel Cukrászda, a Főőrség Kávéház mellett öt vidéki szálloda és több jelentős catering-és rendezvényszervező cég is.
Új korszakot nyitnak
Nagy Gábor a holding egyik alapító társtulajdonosa a Portfolio-nak elmondta, hogy a Gundel-projekt számukra nem most kezdődött, évek óta folynak tárgyalások az Eventrend és a tulajdonos Danubius Hotels között. Most jött el az alkalom arra, hogy átvegyék az üzemeltetést (a szomszédos Bagolyvár étteremmel együtt): az épületek tulajdonosa továbbra is a Danubius marad, de a működésből teljesen kivonul. Bár a tranzakció részletei üzleti titkot képeznek, de az tudható, hogy a felek egy hosszú távú üzemeltetési szerződést kötöttek.

Az új menedzsment számára a Gundel egy "nemzeti ügy, egy világhírű gasztromárka, melyet szolgálni kell és nem újra kitalálni". Üzleti koncepciójukban fontos küldetés, hogy az étterem elérhető legyen, és mindenkinek lehetősége legyen átélni a "Gundel-élményt". Fontosnak tartják, hogy az étterem és kávéház reggeltől estig látogatható legyen, nem csak főétkezésekre, hanem akár egy reggelire, vagy egy kávéra-süteményre is beülhessenek a vendégek. Kínálatuk fókuszába mindemellett a magyar gasztronómia alapjául szolgáló Gundel-kreációkat állították. Szeretnék mindezzel elérni, hogy ha valaki egy eredeti, nem újragondolt, de nagy gondossággal elkészített magyar ételt szeretne megkóstolni, akkor a városligeti étterem legyen a megfelelő választás.
„Hogyan lehet sikeressé formálni, és megmutatni a mai ember számára egy száz éves történelmi éttermet vagy kávéházat? Ezt a kérdést tettük fel magunknak 12 évvel ezelőtt a New York Café-ban is, ahol a korábbi üzemeltető tönkrement. Ott sikerült: ma nap, mint nap sorban állnak az emberek, hogy bejuthassanak. Úgy gondoljuk, hogy a Gundel esetében is lehetséges tudatos és folyamatos építkezéssel a múltjához méltó sikerek mellett működtetni ezt a világhírű márkát, a leghíresebb magyar éttermet. Munkatársainkkal szeretnénk az étterem történetéhez egy újabb sikeres fejezetet hozzátenni.” – tette hozzá Nagy Gábor. A december 8-i újra nyitást követő időszakban limitált vendégszámmal, nyitnak ki (ugyanakkor a foglalások alapján látható, hogy az első napokra már teltház várható).

Polyák Norbert, az étterem ügyvezető igazgatója szerint ez azért szükséges, mert a csapat még épül, bár a gerince már megvan, de a személyzetet folyamatosan toborozni, építeni, majd képezni kell még hónapokon keresztül. A munkaerő megtalálása komoly kihívás a mai világban, még egy ilyen presztízsű helyen is. Hiába lett minden korábbinál népszerűbb a gasztronómia az elmúlt években, csak kevés fiatal számára vonzó a szigorú beosztás, a feszes munkarend.
Felújított beltér, megújult étlap
Az átalakítás során három nagy térben gondolkodtak, a kertben, a belső kávéházban és az éttermi részben. A kert várhatóan a tavasz folyamán nyílik meg, de az elképzelés szerint több száz vendég befogadására lesz alkalmas. Az étterem beltere megújult, a koncepció a „vissza a gyökerekhez” szlogenre épít: eltűntek a nehéz szőnyegek, lekerültek a falakról a Munkácsyk, egy kávéházibb, könnyebben befogadható tér jött létre.

A belső rész kétharmada egy klasszikus kávéházi térré vált – ide már reggel 9 órától be lehet ülni egy kávéra, egy reggelire, vagy üzleti tárgyalásra. Ettől elkülönül a kisebb, Zsolnai porcelánnal és ezüst evőeszközökkel szervizelt éttermi rész, a „karzat”, ahová elsősorban vacsoraidőre lehet asztalt foglalni.
A gasztronómiai koncepció átalakításánál az Eventrend Group egyik arca, Wolf András corporate séf jelölte ki az irányokat, partnerével közösen az executive séffel, a korábban Japánban exkluzív magyar éttermet vezető Moldován Viktorral közösen alkották újra a nagy múltú fogásokat. Az étlapon fontos szerepet kapnak azok az ételek, amelyek megalkotása tradicionálisan a Gundelhez – és magához, az alapító Gundel Károlyhoz – kötődnek.
Az étlap törzsét a "Nemzeti 11" névre keresztelt ételek adják, mint például a Palócleves, az Újházy tyúkhúsleves, a Fogas Kárpáti, a Mangalica Bakonyi módra, és természetesen a híres desszertek, a Gundel Palacsinta (képünkön), a Somlói galuska és a Rákóczi túrós is.

A kávéházi részben is teljes melegkonyhás étlap áll rendelkezésre, salátákkal, snack ételekkel, előételekkel, levesekkel, gazdag desszert-választékkal. A koncepció része, hogy megfizethetőbb áron, nagyobb adagokat kínáljanak: a reggeli ételek már 2000 forinttól, a főételek 4000 forinttól, a klasszikus desszertek 2000 forinttól érhetők el.
Este pedig a kávéház mellett, a karzaton megnyílik az éttermi rész, ahol elegáns terítéssel, ezüst evőeszközökkel, Zsolnay porcelánon tálalnak. Az éttermi részben vacsoraidőben csak 3 vagy 4 fogásos menüket lehet rendelni, a teljes étlapból bármit választva a 3 fogás 12 ezer forintba, a 4 fogás 14 ezer forintba kerül a nyitást követően.
Az étterem továbbra is üzemel catering-és rendezvényhelyszínként is: a különtermekben és a kertben egyaránt ki tudják szolgálni az incentive- és turistacsoportokat, a családi rendezvényeket, esküvőket is.
Címlapkép és fotók: Eventrend Group
A cikkk megjelenését az Eventrend Group támogatta.
Hatalmas fordulat: a francia bankóriás volt vezérigazgatója igazolt a Revoluthoz
A nyugat-európai működésért felel.
Felgyorsítaná a repülőgépek engedélyezését az amerikai légügyi hatóság, jól járhat a Boeing
Egyszerűbb, hatékonyabb folyamatot ígérnek.
Súlyos figyelmeztetés: a második világháború óta nem volt ilyen veszély, Amerika felkészületlen
Visszatérnek az 1930-as évek.
Forradalmi változás az ukrán légvédelemben: speciális egységeket hoznak létre a Sahed drónok ellen
Többrétegű védelmi rendszer épül.
Tömegesen mondanak fel az Oktatási Hivatalnál - Hatalmas a feszültség
A szakszervezet előrelépést tudott elérni, de ez nem lesz elég.
Baljós adatok érkeztek: újra nőhet a Covid-fertőzések száma, ezekben a városokban a legrosszabb a helyzet
A hazai szennyvízadatok alapján.
Kik vehetnek fel 10% önerő mellett Otthon Startot és kikre nem érvényes a könnyítés?
Szeptember másodikától módosította az MNB az adósságfék szabályokat. Így szélesebb réteg vehet fel minimális 10% önerő mellett lakáshitelt. Mindenképpen érdemes leszögezni, hogy a válto
HR trendek 2025-2026
A magyar munkaerőpiac 2025-ben fordulóponthoz érkezett. A gazdasági bizonytalanság, a technológiai fejlődés és a társadalmi elvárások együtt formálják át a vállalatok működését. Az elk

5,871 milliárd euróból újítanák meg Görögország vízrendszerét
A görög kormány új stratégiát hirdetett a vízügyi problémák kezelésére, válaszul a klímaváltozás súlyos kihívásaira.
A pályázati támogatás ára: fenntartási kötelezettségek
Siker! Lezártad a projektedet, átmentél a záró elszámoláson, és úgy érzed most végre hátradőlhetsz. De vigyázz! A történet itt még nem ért véget. A fenntartási időszak a pályázatok f

Új malac a karámban? - Francia kockázatok Európában
Franciaországban ismét nő a politikai kockázat: a kormányfő bizalmi szavazást kért maga ellen, miközben 43,8 milliárd eurós megszorító csomag készül. A francia-német kötvényhozam-spread 8
Kell-e új nevet adni az évszakoknak a klímaváltozás miatt?
Az évszakok rendjét, amelyet a modernitás és a globalizáció uniformizált, az antropocén éghajlati változásai fokozatosan felülírják.
Mit köszönhetünk a ChatGPT-nek?
Az emberi hallucinációt mint a külső inger nélküli érzékelést definiálhatjuk. Modellhallucinációról akkor beszélhetünk például, amikor egy modell elsősorban nem adatra, hanem a modell fel
Fenntartási jelentés: a KFI projektek láthatatlan aknái az EPTK-ban
Akinek KFI projektje van, nem dőlhet hátra: itt az idő a fenntartási jelentések világával szembenézni.



A Labubu babák a tőzsdén is tarolnak
Amikor az eredetit gyártja Kína, a másolatot a világ.
Pickup tuning a határban: ezek az extrák most a gazdák és vadászok kedvencei
A pickupok ütőképességét az extrák adják.
Összefognak az új világrend erős emberei − Mi lesz ebből, ki állitja meg őket?
Erősödőben Kína bűvköre.
Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!
A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod
Bikák és Medvék: Kivel jobb haverkodni a tőzsdén?
Hogyan ismerd fel, hogy épp emelkedő (bull) vagy csökkenő (bear) piacon jársz? Megtanulhatod, mikor érdemes növelni a kockázatvállalást, és mikor jobb óvatosan hátrálni.