Bezárási hullám söpör végig az országon, ez minden magyart érint

Bezárási hullám söpör végig az országon, ez minden magyart érint

Az elmúlt években szinte nem telt el olyan hónap, hogy ne lehetett volna hallani egy-egy emblematikus szórakozóhely vagy étterem bezárásáról. A többség a járványt nem bírta, de volt olyan, ahol az üzemeltetőt a megemelkedő energiaszámlák késztették bezárásra. Mindezt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is alátámasztják.

Hónapokon belül itt az 500 forintos fagyi és az 1200-1500 forintos sütemény

Hónapokon belül itt az 500 forintos fagyi és az 1200-1500 forintos sütemény

Tavalyhoz képest átlagosan 10-15 százalékos drágulás várható a cukrászati termékeknél. Egy gombóc fagylalt 450-500 forint lehet, egy szelet sütemény ára pedig 1200-1500 forintra emelkedhet idén nyáron. A cukrászatoknak többszörösére emelkedő energiaárakat, érdemben dráguló alapanyagokat és persze emelkedő munkaerőköltséget kell kitermelniük. Ráadásul a nyártól kötelező, Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz való csatlakozástól is nagyon sok cukrászvállalkozó tart, mert a cukrászdák 80 százaléka nem rendelkezik jelenleg semmilyen éttermi szoftverrel.

Nagy bajban vannak a cukrászdák, kényszerbezárási hullámra készülnek

Nagy bajban vannak a cukrászdák, kényszerbezárási hullámra készülnek

A nyári, kora őszi fagylaltbevételek „tartják még a lelket” számos cukrászdában, amelyek bíznak egy erős adventi megrendelési hullámban. Ezzel együtt drámaian emelkedtek ezeknek az üzleteknek is az energiaköltségei. Míg tavaly a bevételük 5-6 százaléka ment el az energiaszámlák kifizetésére, addig év végére, de jövő év elejére mindenképp elérheti ez az arány a 15-20 százalékot. Ez már egy olyan terhet jelenthet sok vállalkozásnak, hogy akár ideiglenes bezárásokra is kényszerülhetnek - árulta el a Portfolio megkeresésére Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Az ilyen pár hónapos szüneteltetésnek viszont az a legnagyobb veszélye, hogy később nagy nehézségekbe ütközhet a tavaszi újranyitás, mert az egyszer már kényszerszabadságra küldött alkalmazottak addig találhatnak máshol munkát, vagy egyáltalán nem biztos, hogy vállalják újból a munkát a cukrászpultok mögött, ha belengi a szektort a létbizonytalanság.

Megérkezett az áremelkedés, és ez csak a kezdet: itt az 1000 forintos sütemény, a 400 forintos fagyi, egyre drágább a lángos is

Megérkezett az áremelkedés, és ez csak a kezdet: itt az 1000 forintos sütemény, a 400 forintos fagyi, egyre drágább a lángos is

Az idei strandszezonban is áremelkedéssel fognak találkozni a nyaralók. Az általunk megkérdezett cukrász és vendéglátós ipartestületi szakemberek megjegyezték, hogy természetesen nagy árkülönbségek tapasztalhatók majd a nyaralóhelyek éttermi-, büfé- és cukrász árazásai között, de alapvetően valamennyi vállalkozó magasabb fogyasztói árakkal kénytelen majd fogadni a vendégeket. 300 forint alatti gombócárral már nem lehet például hosszútávon nyereségesen működtetni egy cukrászdát. Az átlagár itt 400 forint körül lehet. A cappuccino reális ára pedig 6-700 forint között van. A büféknél kevés esély van az 1000 forint alatti lángosra is a felkapott nyaralóhelyeken. Az éttermek már idén minimum 8, de van, ahol 10-15 százalékkal emelték az áraikat. Nagyon nem is tehetnek mást a többszörösére ugró energiaárak, és drasztikusan emelkedő alapanyagköltségeik miatt.

Másfél év után újra kinyit a Gundel: új üzemeltetővel és új étlappal indulnak

Másfél év után újra kinyit a Gundel: új üzemeltetővel és új étlappal indulnak

Másfél évnyi kényszerpihenőt követően szerda reggel újra kinyit a Gundel Étterem. A több, mint 125 éves múltra visszatekintő, tradicionálisan a nemzetközileg is legismertebbnek számító budapesti étterem és kávéház komoly átalakuláson ment keresztül az elmúlt hónapokban. Ennek legfontosabb eleme, hogy új üzemeltetője lett, ezzel párhuzamosan átalakult a gasztronómiai és vendéglátási koncepció is.

Kisebb már a fagyizás kockázata Magyarországon, de a koronavírus ezt is felbolygatta

Kisebb már a fagyizás kockázata Magyarországon, de a koronavírus ezt is felbolygatta

Mivel sok helyen már zárt láncon keresztül jutnak el a hűsítő édességek a magyarországi cukrászdákba, ezért a korábbi éveknél kisebb az ételfertőzés okozta kockázat, de a koronavírus miatt most is oda kell figyelni a fagylaltozók környékén – írja a szombati Magyar Nemzet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzési tapasztalatai alapján.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.