Egyre több magyar cég használ Mac eszközöket: kinek éri meg?
Üzlet

Egyre több magyar cég használ Mac eszközöket: kinek éri meg?

Portfolio
Napjainkban egyre inkább elterjednek a Mac eszközök a céges munkakörnyezetben, míg korábban a kreatív és informatikai területen dolgozók kiváltsága volt az ilyesmi, ma már számos egyéb feladatra is bevonják ezeket a gépeket. A brand terjedését sokáig hátráltatta viszonylag magas ára, ám a jelenleg elérhető üzleti konstrukciókban az IT-eszközök megvásárlása helyett egyre inkább azok bérlése kerül előtérbe. Sokat számít a konstrukció részeként elérhető szolgáltatási csomag is, amely szakértő IT-támogatást, kezdeti konfigurációt és később komplett életciklus-menedzsmentet is magába foglal.

A cikk megjelenését a Telekom támogatta.

Nem csupán a készülék, hanem egyre inkább a vele járó szolgáltatás az, ami miatt egyre népszerűbbek az IT-eszközök bérlésével járó konstrukciók a számítógépek megvásárlása helyett.  A megfelelően beállított készülék, a naprakész szolgáltatási csomag, a rendelkezésre állás, és szükség esetén a gépek cseréje az, ami összességében előnyössé teszi az ilyen ajánlatokat.

A Szallas.hu szabadidős foglalási oldalt működtető Szallas Group a közelmúltban több Apple eszközre kötött szerződést a Magyar Telekommal. A már nevében is beszédes, Mac as a Service szolgáltatás keretében nem csupán készülékeket, hanem szolgáltatási csomagot is kapott a vállalat.

Versenyképesség havidíjért

A Szallas.hu-nál alapvetően minden kolléga olyan eszközön dolgozik, amilyenen szeretne. A fejlesztő pozícióknál az utóbbi időszakban került bevezetésre, hogy tesztként egységesen Mac rendszert használnak – mondta el a Portfolio-nak Győrfi Dániel, a Szallas Group Chief Technology Officere. Kifejtette: lightweight IT-val rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nincsenek óriási szerverszobáik, lokális, egyedi alkalmazásaik, amelyeket telepíteni kellene a gépekre, hanem minden böngészőből elvégezhető. Gyakorlatilag két alkalmazást használ a cég nagy része, az egyik a böngésző, a másik a táblázatkezelő. Ugyanakkor a fejlesztésen, a cégcsoport egy alap csapatában, és egyéb speciális területeken sok más szoftver segíti a kollégákat. Ezek kezdeti telepítése és karbantartása sok idő és energia. Ebben tudnak segteni az eszközkezelő szolgáltatások, amik erős szempontok a kiválasztásnál.

győrfi dániel szallas.hu
Győrfi Dániel Fotó: szállás.hu

Természetesen az IT-eszközök beszerzésénél is felmerülhet, hogy mi kedvezőbb a cég számára. „Minden esetben el tudjuk dönteni, hogy a jelen helyzetben mi a jobb a cégnek, ha lízingelünk vagy ha megveszünk egy eszközt. Mind a kettőnek megvan a helye, mindkét konstrukciónak vannak előnyei. Kedvezőbb ugyanakkor az az ajánlat, amely az eszközön túl szolgáltatásokat is biztosít. A kapott ajánlat pedig kifejezetten versenyképes volt abból a szempontból, hogy mennyi hozzáadott érték van mögötte” – fogalmazott Győrfi Dániel. Hozzátette:

„Más területen mi is aktívan vásárolunk eszközöket, annak is van előnye IT és pénzügyi szempontból is. Ez a lehetőség azért tetszett nekünk, mert olyan hozzáadott értéket jelent, ami pénzben is leképezhető, és ezt is számításba kell venni.”

A szolgáltatáson van a hangsúly

Elterjedt jelenség, hogy a különféle bérleti konstrukciókban eszközöket kínáló piaci szereplők igyekeznek többet adni egy puszta laptopnál. Ez a Szallas.hu esetében mindenekelőtt rendelkezésre állást jelent, amely hozzájárul ahhoz, hogy a cég működése zavartalan és zökkenőmentes legyen.

A gépekre hároméves kiterjesztett Apple Care garancia is vonatkozik, az eszköz meghibásodása esetén egykapus bejelentési felületet kap a partnercég, amely a szervizzel kapcsolatos teljes ügyintézést is magában foglalja. Ez azt is jelenti, hogy ha elromlik a gép, akkor a szolgáltató rögtön cseréli. Erre a Szallas.hu-nál a próbaidőszakban nem került sor, hiszen vadonatúj gépekről van szó. A másik fontos hozzáadott szolgáltatás a teljeskörű eszközmenedzsment.

„Itt nem is maga az eszköz a lényeg, hanem a tudás, a támogatás, amit a partner adott hozzá. A kollégáim egybehangzó véleménye az volt, hogy itt kompetens, informatív és nagyon ügyfélközpontú partner áll rendelkezésre, így kaptunk támogatást mind az eszközökhöz, mind a szoftverkezelőhöz. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a fejlesztési szervezetben el tudtunk készíteni egy persona eszközt, amelyet kinyitva automatikusan betölti, feltelepíti, elkészíti azt a környezetet, ahol a tesztelőnek dolgoznia kell - ami más, mint ahol egy fejlesztőnek kell dolgoznia, és nagyon más, mint egy olyan eszköz, amit a boltban megvehetünk. Egy dobozból kivett géppel még az embernek dolgoznia kell, és a mentornak is segítenie kell a telepítés folyamatát, a konfiguráció és minden beállítás esetében. Ez napokat jelent, amit mi a kapott szolgáltatással megspóroltunk, hiszen ott van egy virtuális kezdőcsomag a számítógépben. Egy teljesen érintetlen, új gépet kaptak a kollégák, de az nem volt üres, minden munkára készen volt beállítva.”

A szolgáltatás tehát magában foglalja a kezdeti felmérést és tervezést, a technológia és eszköz kiválasztását, beszerzését, a szükséges környezet telepítését és az integrációt, valamint a későbbi életciklus-menedzsmentet is.

A szolgáltatást a Szallas.hu három évre rendelte meg, a tervek szerint a lejáratkor új gépeket igényelve folytatják az együttműködést.

A munkavállaló is elégedett

A konstrukció egyik legfontosabb jellemzője - amellett, hogy nincs induló részlet, beruházási költség, és a készülék vételára helyett csak a használatért kell fizetnie a partnernek - az, hogy prémium eszközöket használhatnak az alkalmazottak. Ez nem csak a munkát teszi hatékonyabbá, hanem növelheti a munkavállalói elégedettséget is.

Mindez egyszerre jelent a cégnek vonzó munkahelyteremtést és munkaerő-megtartást, valamint növekvő versenyképességet azzal, hogy nagyobb megbízhatósággal működő eszközök használatával megkönnyíti az IT üzemeltetés feladatait. A Mac gépek természetesen nem jelentenek kizárólagosságot a platformot tekintve, megoldható hibrid (Mac és PC) IT flotta üzemeltetése is. Az Apple eszközök könnyen beilleszthetők a meglévő infrastruktúrába, és nem jelent problémát a multiplatformos rendszer üzemeltetése sem.

A cikk megjelenését a Telekom támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tiktok