Üzlet

Végrendelet hiányában életre szóló viszályt hagy utódaira a cégvezető

Portfolio
Azoknál a családi cégeknél, ahol az öröklés sorrendje egyértelmű és megegyezik a törvényes renddel, feleslegesnek tűnhet végrendelkezni, azonban a gyakorlat nem ezt mutatja. Ha az örökösök nem értenek egyet, hosszú évekig húzódó pereskedés kezdődhet, ami a kapcsolatok mellett a cég teljesítményére is kihat. Olyan szituáció is előállhat, amikor van végrendelet, az örökösök utólag mégis másban egyeznek meg, ezzel részben vagy egészben figyelmen kívül hagyva azt. A cégvagyon megóvása és a vállalat jövője pedig jóval túlmutat az érintetteken egy olyan országban, ahol a GDP több mint felét családi cégek állítják elő, amelyek zöménél nagyon is aktuális probléma a generációváltás.

Nem tudhatjuk, hogy a törvényes örökösök feltétlenül egyetértenek-e a törvényes öröklési renddel. Az örökhagyó végakaratának maradéktalan érvényesüléséhez célszerű az öröklést megtervezni, írásba foglalni, ezzel elejét venni esetleges későbbi vitáknak

- indokolta a Portfolio-nak Szűcs Bálint, az RSM Legal adójogásza, miért érdemes minden esetben végrendeletet hagyni.

Véleménye szerint javasolt szakértő ügyvéd vagy közjegyző bevonása is a folyamatba, aki a teljes jogszabályi háttérre rálát, ugyanakkor külső nézőpontból felhívhatja a figyelmet új szempontokra, lehetőségekre vagy éppen kockázatokra.

Az sem ördögtől való, hogy a leendő örökösöket is bevonják a folyamatba, de sok esetben a mindenki számára megfelelő megoldás a különböző jogintézmények kombinálásával oldható meg.

Emellett a szakértővel való egyeztetés kiküszöbölhet számos tévedést, és ezzel az örökösöket is megóvhatja költséges és hosszadalmas pereskedéstől.
Bár az elmúlt tíz évben a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartása szerint több mint duplájára nőtt a regisztrált végintézkedések száma - 2016-ban csaknem tíz százalékos volt a növekedés, összesen 5902 darab - mégis, ez száz ember közül még mindig csak négyet jelent.

Komoly gondot okoz, hogy több százezer, fiókban lapuló végrendeletet egyáltalán nem látott közjegyző vagy öröklési ügyekben jártas jogász, ezért erősen kétséges, hogy ezek megfelelnek a törvényi elvárásoknak, ha egyáltalán előkerülnek a hagyatéki eljárás során. A fővárosban ráadásul 100-ból több mint 90 esetben megtámadják az érvénytelen vagy formailag hibás végrendeletet, míg ez az arány vidéken valamivel alacsonyabb.

Az Erste privátbanki szolgáltatóként számtalanszor tapasztalja, hogy milyen súlyos következményekkel járhat a végrendelet hiánya, legyen szó akár magánvagyon örökléséről, akár egy jól működő cég további működéséről az alapító halála esetén. Mindemellett egyre több ügyfelünknél látjuk, hogy felismerik a végrendelkezés fontosságát, mely bizonyítja, hogy a pénzügyi tanácsadáson kívül olyan témákra is sikerrel hívjuk fel az ügyfelek figyelmét, melyek komoly kockázatot hordoznak magukban

- mondta el Kállay András, az Erste Group Private Banking Kompetencia Központjának vezetője.

Mire lehet számítani, ha nincs végrendelet?

Ha az örökhagyó cégtulajdonos végintézkedési szabadságával nem élt, akkor a törvényes öröklés szabályai érvényesülnek. Törvényes örökösök az egyenes ági rokonok, oldalági rokonok, a nagyszülői leszármazottakig bezárólag. Ugyanakkor a törvény nem zárja ki az öröklésből a házasságon kívül született gyerekeket sem, örökbefogadott esetén jogilag rögzített rokoni kapcsolatnak kell lennie.

A törvényes öröklés sorrendjében első helyen a lemenő egyenes ági rokonok öröklési jogi igényei szerepelnek, leszármazási fokok szerint, a helyettesítés elvének megfelelően. A leszármazók mellett a házastárs egy gyerekrészt és korlátozott haszonélvezeti jogot örököl.

A sorrend:
  • Gyermekek - egyenlő arányban örökölnek
  • Távoli leszármazók - az öröklésből kiesett gyermek - vagy távolabbi leszármazó - helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett személy gyermekei örökölnek (helyettesítési elv)
  • Házastárs - a leszármazók mellett a házastárs egy gyerekrészt és az örökhagyóval közösen használt lakáson és annak tárgyain fennálló korlátozott haszonélvezeti jogot örököl. Csak abban az esetben lehet egyedüli örökös, ha az örökhagyónak sem egyenes ági leszármazottjai, sem szülei nincsenek. Az özvegy azonban kiesik az öröklésből, ha az örökhagyó halálának időpontjában a házastársi életközösség nem állt fenn és nyilvánvaló, hogy annak helyreállítására nem volt kilátás.
  • Felmenők és oldalrokonok öröklése (parentéláris öröklés)
  • Állam - ha más örökös nincs, a hagyaték az államra száll. Azonban míg a törvényes örökösök az esetleges tartozásokat is "megöröklik", addig az állam a tartozásokért csak a hagyaték értékéig felelős.

Nincs "bebetonozott" végrendelet

Végrendelkezni két formában: közvégrendelettel vagy írásbeli magánvégrendelettel lehet. Hogy milyen alaki és tartalmi kellékekkel kell ezeknek rendelkeznie, hogy érvényesek legyenek, azt a Polgári Törvénykönyv pontosan meghatározza.

Végrendelet hiányában életre szóló viszályt hagy utódaira a cégvezető
Közvégrendeletet közjegyző előtt, személyesen lehet tenni. Bizonyos személyek, például a korlátozottan cselekvőképes kiskorú és a cselekvőképességében korlátozott nagykorú, illetve a vak, írástudatlan vagy aki olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásban érvényesen kizárólag közvégrendeletet tehet.

Írásbeli magánvégrendelet esetén alapvető feltétel, hogy azt olyan nyelven lehet érvényesen tenni, amelyet a végrendelkező ért, és amelyen sajátkezűleg írt végrendelet esetén írni, más által írt végrendelet esetén olvasni tud.

Az írásbeli magánvégrendelet alaki szempontból érvényes, ha készítésének helye és ideje az okiratból kitűnik, továbbá, ha a végrendelkező azt
  • sajátkezűleg írt végrendelet esetén elejétől végéig maga írja alá és aláírja;
  • más által írt végrendelet esetén két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is -e minőségük feltüntetésével- aláírják; vagy
  • a sajátkezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja és közjegyzőnél - akár nyílt, akár zárt iratként - személyesen letétbe helyezi.

Mindemellett a végrendelet sem jelent teljes garanciát a végrendelkező akaratának maradéktalan érvényesülésére, hiszen az örökösök egyezséget köthetnek egymással a hagyatéki eljárásban és azt követően is, és az örökség feltételekhez kötése is csak szűk körben érvényesülhet.

Különös gondot okozhat a kiskorúak öröklése, ilyenkor a vagyon feletti rendelkezéshez gyámhatósági hozzájárulás is szükséges lehet, ami jelentősen bonyolíthatja a helyzetet. Emiatt a vagyon átörökítése kapcsán érdemes a végrendelet mellett egyéb alternatívák vizsgálata is.

Az öröklés megtervezése egy mély, részletes átgondolást igénylő folyamat. Az örökhagyónak lehet olyan szándéka, hogy valakit csak a hagyatéki vagyonból részesítsen, illetve - főként termelő vagyon esetén - lehet olyan igény, hogy az örökhagyó halála utánra is olyan rendszert hagyna, amely a vagyon megóvását biztosítja

- tette hozzá az adószakértő.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde