Prémium

Heti Válasz - Felsőoktatási Rangsor 2011 (x)

Portfolio
2011-ben immár hetedik alkalommal készítette el a Heti Válasz és a CEMI (Central European Management Intelligence) a magyar egyetemek és főiskolák rangsorát. A legsikeresebb külföldi kiadványokhoz hasonlóan rangsorunk nemcsak az oktatás színvonalát és a diákok preferenciáit tükröző, nyilvánosan elérhető statisztikai adatok alapján készült, hanem kiemelt szerepet kapott benne az egyes felsőoktatási intézmények munkaerő-piaci megítélése is, amit a potenciális foglalkoztatók és a munkaerő-közvetítő cégek véleménye reprezentál.


Heti Válasz - Felsőoktatási Rangsor 2011
Évről évre figyelembe vesszük a rangsorral kapcsolatos visszajelzéseket, finomítjuk és pontosítjuk számítási módszerünket. A 2011-es rangsor ismét teljességre törekvő módon, az egész magyar felsőoktatás eredményességének vizsgálatára törekszik, hogy segítse a pályaválasztás előtt álló fiatalokat az egyes képzések reális értékének felmérésében, vagy éppen azokat az egyetemi hallgatókat, akik második, harmadik diplomájuk megszerzését fontolgatják. Tapasztalataink szerint a Heti Válasz rangsora fontos visszajelzés a felsőoktatási intézmények számára is arról, hogy mennyire igazolja a munkaerőpiac, amit az általuk nyújtott képzés értékéről, rangjáról gondolnak. A rangsorokhoz tartozó elemzések végén igyekeztünk rámutatni egy-egy képzési terület jellemző problémáira, hiányosságaira, mégpedig elsősorban a munkáltatóktól begyűjtött vélemények alapján.
A magyar felsőoktatás intézményi struktúráját és finanszírozási rendszerét tekintve egyaránt jelentős átalakulás előtt áll. A felsőoktatási rangsor számai, adatai segítenek eligazodni ebben a bonyolult, sokszor kaotikusnak tűnő világban. Az adatsorokat ezúttal is kiegészítettük néhány cikkel, interjúval, amelyek megvilágítják a felsőoktatási rendszer egy-egy részproblémáját. Idén a felsőoktatási reform állásáról faggattuk Mezey Barna jogászprofesszort, a legnagyobb magyar egyetem, az ELTE rektorát. Önálló írást szentelünk annak, hogy milyen jövő vár az állami forrásoktól várhatóan eleső magánintézményekre, és megvizsgáltuk azt is, hogy tavaly ősz óta hogyan változott a magyar felsőoktatás infrastruktúrája, mivel gyarapodtak campusaink, és milyen beruházásokat sodort el a gazdasági válság. A kommunikációs képzések szükségességéről és minőségéről évek óta folyó vitában a Debreceni Egyetem docense, Szirák Péter mondja el érveit "a kommunikáció védelmében". Az éves OECD-felmérés tükrében értékeltük a magyar felsőoktatás eredményességét, legfontosabb hiányosságait és a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyét. A felsőoktatás sikeressége a közoktatáson múlik, ezért górcső alá vettük az ország legkiválóbb gimnáziumait, hogy megtudjuk, mi a sikerük titka, és miként lehetséges, hogy a legkülönbözőbb pedagógiai szemléletű iskolák közel egyforma eredményeket képesek elérni.

A Felsőoktatási Rangsor 2011 melléklet megtalálható a Heti Válasz október 20-án megjelent számában. Figyelem! A lapszám november 9-ig kapható az újságárusoknál.

(x)
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13