Üzlet

Ez a startup semmi perc alatt kifoszthatja a bankok kincseskamráját

Portfolio
Létezik egy startup, amely úgy teszi lehetővé a határokon átívelő átutalásokat, hogy közben a pénz valójában el sem hagyja a fogadó vagy küldő oldali országokat. Ezért a hagyományos banki átutalásoknál jóval olcsóbban lehet rajtuk keresztül külföldre utalni. Ez a Transferwise. A 2011-es indulás óta 91 millió dollárnyi kockázati tőkét szereztek, és már havonta 500 millió fontnyi átutalást bonyolítanak. Jelenleg több mint 50 országban elérhető a szolgáltatásuk, és a cég neve a magyarok fülében is ismerősen csenghet, ugyanis forintban is lehet náluk utalni.
A Transferwise a nemzetközi átutalások területén újított hatalmasat, de ebből az ügyfeleik csak annyit éreznek, hogy a banki nemzetközi átutalásokhoz képest jóval olcsóbban tudnak pénzt küldeni egymásnak a különböző országokban élő emberek. Ráadásul az ígéretük szerint az átutalások 90 százaléka 1 napon belül teljesül, ami nagyon gyorsnak is számít a nemzetközi átutalásoknál.

Ez a startup semmi perc alatt kifoszthatja a bankok kincseskamráját
A cég két alapítója Taavet Hinrikus (aki arról is híres, hogy ő volt a Skype első alkalmazottja), és barátja, Kristo Käärmann. A legenda szerint az akkor még Észtországban élő Hinrikus és az Egyesült Királyságba már ugyaninnen kivándorolt Käärmann egymással ellentétes irányba szeretett volna pénzt utalni, de ezt csak nagyon drágán tudták megtenni. (Utóbbi egyébként a jelzáloghitelét törlesztette). Ezért megállapodást kötöttek egymással arról, hogy egymás adott országon belüli számlájára küldtek ugyanakkora összeget, amiből már országon belül meg tudták oldani a pénzküldést.

Hogyan működik?

A Transferwise egy P2P, azaz személyek közötti rendszer logikája mentén működik, amely azért olcsóbb a versenytársainál, mert a rajtuk keresztül átutalt pénzek valójában soha nem hagyják el az adott ország határait. Ehelyett a Transferwise összepárosítja, pontosabban összegyűjti, és újracímzi a különböző országokban élő ügyfelei átutalásait.

Egy példával élve, amikor egy londoni ügyfél Budapestre küldene 100 fontot, és egy budapesti ügyfél pedig ennek megfelelő értékű (azaz kb. 43 ezer) forintot Liverpoolba, akkor a pénz határokon átívelő utaztatása helyett mindkét országban átirányítják az utalásokat.

Ez a startup semmi perc alatt kifoszthatja a bankok kincseskamráját
Taavet Hinrikus, a Transferwise társ-alapítója Forrás: Europress/Getty
A gyakorlatban nem egyes ügyfeleket kapcsolnak össze, hanem aggregáltan kezelik az átutalásokat. Tehát azokból a forintos átutalásokból, amit Magyarországon összegyűjtenek a külföldre utalóktól, a londonból ide irányuló átutalásokat teljesítik. Londonban pedig a Magyarországra címzett fontból fizetik ki az ide irányuló átutalásokat.

A szolgáltatást egyébként banki átutalással és bankkártyás fizetéssel is lehet használni. az üzleti modell úgy néz ki, hogy csak egyetlen, transzparens, százalékban meghatározott díjat kérnek a szolgáltatásért, az elszámolási árfolyamként pedig a bankközi középárfolyamot használják. Ezzel szemben a versenytársaik jellemzően elrejtik a költségeket, mégpedig egy viszonylag alacsony százalékos díj mellett az átváltási árfolyamon keresztül tesznek szert bevételre.

Van, ahol nem megy Az egyes országpárok tranzakcióinak egyenlege nem mindig elég kiegyensúlyozott ahhoz, hogy a Transferwise alap üzleti modellje működőképes legyen. Így van ez Mexikó-USA esetében is, ahol az USA-ban élő mexikóiak sokkal több pénzt utalnak haza, mint amennyi pénz innen az Egyesült Államokba megy. Ezért itt a cég egy hagyományos csatornát választott, de állításuk szerint azért tudnak itt is olcsóbban működni, mert az általuk használt technológiákat és a méretükből származó előnyöket kihasználva versenyképesek tudnak lenni. Ez egy hatalmas piac, a két ország közötti forgalom 2014-ben 24,4 milliárd dollár volt.

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
chatgpt-chatgpt-2023-chatgpt-professional-chatgpt-hasznalata-chatgpt-ara-chatgpt-fizetos-chatgpt-ingyenes-chatgpt-openai-mesterseges-intelligencia-artificial-intelligence-mi-ai-chatgpt-openai