Bank

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!

A frankhitelek tömeges átváltása helyett inkább a kormány és a Bankszövetség között formálódó "védőárfolyamos" megoldást támogatják a Portfolio.hu múlt szerdai konferenciájának résztvevői. A rendezvényen lebonyolított szavazás szerint a szereplők többsége nem számít arra, hogy a kormány még az idén teljes körűen megszüntetné a kilakoltatási moratóriumot, fokozatos feloldását ugyanakkor fontosnak tartják. Összefoglalónkból kiderül, mit gondolt a szakmai közönség az euróhitelezés újraindításáról, a hitelezési fordulat időpontjáról, a jövő jelzáloghiteléről vagy éppen a hitelközvetítők jelzáloghitelezésben betöltött szerepéről.

1 2

Mi lesz a bankokkal?.
Május 4-én közel 150 fő részvételével, ötödik alkalommal került megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és lakossági finanszírozás Magyarországon című konferenciája a budavári Hilton Budapest hotelben. A rendezvény résztvevőinek az előadások és panelbeszélgetések során alkalmuk nyílt egyes szakmai kérdésekről gépi szavazás keretében is véleményt nyilvánítani. Ennek során kiderült: a résztvevők 54%-a érkezett valamely hitelintézettől, de az ingatlanpiac néhány képviselője mellett a pénzügyi szektor nem banki szereplői is nagy számban képviseltették magukat.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
A szavazógép segítségével feltett első szakmai kérdés azt firtatta, még idén eljöhet-e a fordulat a hazai hitelezésben a közösség szerint. A bankszektor elemző szakértőinek véleményével összhangban a legtöbben úgy vélték, csak a vállalati hitelezésben jöhet el a fordulat, az optimista egyharmad szerint azonban nem marad majd le tőle a lakossági hitelezés sem, 16,5% pedig azt jósolta, a lakossági hitelezés már az idén, a vállalatiban viszont csak jövőre lehet fordulat. A későbbiekben ugyanakkor kiderült: még a derűlátók sem számítanak arra, hogy válság előtti szintjére kapaszkodna vissza a lakossági hitelezés volumene.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
A konferencia egyik fő üzenete volt, hogy a kilakoltatási moratórium feloldása nélkül ez aligha fog megtörténni, egészséges hitelezésre ugyanis nincs remény a nem teljesítővé váló ügyletek fedezetének normál körülmények között történő, de legalábbis fokozatos érvényesítése nélkül. A jelenlegi állás szerint július 1-jén teljes körűen feloldja a kormány a moratóriumot, ezt azonban a Portfolio.hu konferenciáján résztvevők csaknem kétharmada nem hiszi el.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
Az előadások és panelbeszélgetések többségének hangulatát inkább a borúlátás határozta meg, melynek okai között a bankadó, a hitelportfólió problémái és a moratórium mellett a tágabb gazdasági összefüggések is helyet kaptak. Ezt bizonyította az a szavazás is, melynek során arra voltunk kíváncsiak, 3-5 éves időtávon mitől tartanak leginkább a pénzügyi szektor szereplői. Kiderült: a gazdasági környezet elhúzódó problémáitól való félelem még a második helyezést kapott szabályozási változások és a szintén dobogós negatív anyabanki reakciók miatti aggodalmakat is messze felülmúlja.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
A hitelportfóliók gondjainak, a bankadónak és az alacsony hitelezési aktivitásnak nagy szerepük volt abban, hogy tavaly a 35 hazai bankból 21 veszteséges lett, a bankrendszer jövedelmezőségének polarizációja pedig fokozódott. A szavazóközönség várakozásai szerint 2011 ebből a szempontból is inkább a stagnálás éve lehet: 47%-uk szerint a bankszektor szereplőinek közel kétharmada idén is veszteségesen tud csak működni.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
A bankokat tavaly és idén közel évi 120 milliárd forinttal sújtó különadó 2012-ben is teljes összegben fennmarad, ezt még március 1-jén Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentette be. A bankok reményei szerint ezt követően egy egységes európai, a jelenleginél jóval alacsonyabb szintre fog beállni adóterhelésük. A konferencia résztvevőinek legnagyobb hányada ugyanakkor egy 50%-nál kisebb mértékű csökkenést tartott csak reálisnak 2013-ra, a korábbi költségvetési tervekben szereplő felezést pedig csak a szavazók 16,5%-a tartotta valószínűnek.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
Ez a cikk folytatódik
1 2
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp