Bank

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!

Palkó István
A frankhitelek tömeges átváltása helyett inkább a kormány és a Bankszövetség között formálódó "védőárfolyamos" megoldást támogatják a Portfolio.hu múlt szerdai konferenciájának résztvevői. A rendezvényen lebonyolított szavazás szerint a szereplők többsége nem számít arra, hogy a kormány még az idén teljes körűen megszüntetné a kilakoltatási moratóriumot, fokozatos feloldását ugyanakkor fontosnak tartják. Összefoglalónkból kiderül, mit gondolt a szakmai közönség az euróhitelezés újraindításáról, a hitelezési fordulat időpontjáról, a jövő jelzáloghiteléről vagy éppen a hitelközvetítők jelzáloghitelezésben betöltött szerepéről.

1 2

Mi lesz a bankokkal?.
Május 4-én közel 150 fő részvételével, ötödik alkalommal került megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és lakossági finanszírozás Magyarországon című konferenciája a budavári Hilton Budapest hotelben. A rendezvény résztvevőinek az előadások és panelbeszélgetések során alkalmuk nyílt egyes szakmai kérdésekről gépi szavazás keretében is véleményt nyilvánítani. Ennek során kiderült: a résztvevők 54%-a érkezett valamely hitelintézettől, de az ingatlanpiac néhány képviselője mellett a pénzügyi szektor nem banki szereplői is nagy számban képviseltették magukat.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
A szavazógép segítségével feltett első szakmai kérdés azt firtatta, még idén eljöhet-e a fordulat a hazai hitelezésben a közösség szerint. A bankszektor elemző szakértőinek véleményével összhangban a legtöbben úgy vélték, csak a vállalati hitelezésben jöhet el a fordulat, az optimista egyharmad szerint azonban nem marad majd le tőle a lakossági hitelezés sem, 16,5% pedig azt jósolta, a lakossági hitelezés már az idén, a vállalatiban viszont csak jövőre lehet fordulat. A későbbiekben ugyanakkor kiderült: még a derűlátók sem számítanak arra, hogy válság előtti szintjére kapaszkodna vissza a lakossági hitelezés volumene.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
A konferencia egyik fő üzenete volt, hogy a kilakoltatási moratórium feloldása nélkül ez aligha fog megtörténni, egészséges hitelezésre ugyanis nincs remény a nem teljesítővé váló ügyletek fedezetének normál körülmények között történő, de legalábbis fokozatos érvényesítése nélkül. A jelenlegi állás szerint július 1-jén teljes körűen feloldja a kormány a moratóriumot, ezt azonban a Portfolio.hu konferenciáján résztvevők csaknem kétharmada nem hiszi el.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
Az előadások és panelbeszélgetések többségének hangulatát inkább a borúlátás határozta meg, melynek okai között a bankadó, a hitelportfólió problémái és a moratórium mellett a tágabb gazdasági összefüggések is helyet kaptak. Ezt bizonyította az a szavazás is, melynek során arra voltunk kíváncsiak, 3-5 éves időtávon mitől tartanak leginkább a pénzügyi szektor szereplői. Kiderült: a gazdasági környezet elhúzódó problémáitól való félelem még a második helyezést kapott szabályozási változások és a szintén dobogós negatív anyabanki reakciók miatti aggodalmakat is messze felülmúlja.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
A hitelportfóliók gondjainak, a bankadónak és az alacsony hitelezési aktivitásnak nagy szerepük volt abban, hogy tavaly a 35 hazai bankból 21 veszteséges lett, a bankrendszer jövedelmezőségének polarizációja pedig fokozódott. A szavazóközönség várakozásai szerint 2011 ebből a szempontból is inkább a stagnálás éve lehet: 47%-uk szerint a bankszektor szereplőinek közel kétharmada idén is veszteségesen tud csak működni.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
A bankokat tavaly és idén közel évi 120 milliárd forinttal sújtó különadó 2012-ben is teljes összegben fennmarad, ezt még március 1-jén Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentette be. A bankok reményei szerint ezt követően egy egységes európai, a jelenleginél jóval alacsonyabb szintre fog beállni adóterhelésük. A konferencia résztvevőinek legnagyobb hányada ugyanakkor egy 50%-nál kisebb mértékű csökkenést tartott csak reálisnak 2013-ra, a korábbi költségvetési tervekben szereplő felezést pedig csak a szavazók 16,5%-a tartotta valószínűnek.

Mi legyen a frankhitelesekkel? - A válasz megérkezett!
Ez a cikk folytatódik
1 2
bull bear
Orosz T-72 tank
boris johnson
nyugdíjas shutter
m0autopalya
kínai orosz hadgyakorlat
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
2023. szeptember 12.
Követeléskezelési trendek 2023
2023. szeptember 19.
Private Health Forum 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
credit suisse bank getty stock