Bank

Alaposan megizzasztja a brókerbotrány a gazdagok bankárait

2014-ben is jó évet zártak a hazai privátbanki szolgáltatók: egy év leforgása alatt több mint 300 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon állománya, ami éves alapon közel 11%-os növekedésnek felel meg. Miközben a belépési limitek nem változtak, az egy ügyfélszámlára eső vagyon tovább nőtt, a banki hátterű nagyobb szolgáltatók piaci koncentrációja pedig csökkent. Az alternatív szolgáltatók térnyerését bizonyítja, hogy tavaly a kezelt vagyon és az ügyfélszámlák növekedési dinamikája is itt volt a legszembetűnőbb. Az elmúlt hónapok brókerpiaci eseményei azonban a privátbanki piacot is elérték, megindult egy vagyonátrendeződés, amiből elsőre úgy tűnik, hogy a banki hátterű szolgáltatók jönnek ki győztesként.

1 2

Jó évet zártak tavaly a privátbankok.
A féléves gyakoriságú Portfolio Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. A márciusi-áprilisi felmérésünkben 14 különböző privátbanki szolgáltató vett részt, a szektor legnagyobb szereplőit sikerült elérnünk. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2014 decemberében 3083 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelentett.

Nőtt a kezelt vagyon és az ügyfélszámlák száma

Folytatódott a már tavaly félévkor is jól látható privátbanki piacbővülés, amelyben a frissen beáramló tőke, a vonzó hozamok és a Stabilitás Megtakarítási Számlák (SMSZ) számlák elindulása is fontos szerepet játszott. 2014. december végére a privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon meghaladta a 3 ezermilliárd forintot, ami éves alapon 10,93%-os növekedésnek felel meg. A kezelt vagyonhoz hasonlóan az ügyfélszámlák száma is tovább tudott nőni, mellyel folytatódik a már 2011 óta tartó tendencia.

Alaposan megizzasztja a brókerbotrány a gazdagok bankárait
(Az ábrán szereplő aggregált értékek a Citigold adatait is tartalmazzák. A Citibank lakossági üzletágának értékesítése még nem zárult le, így pontos adatok és privátbanki közlés hiányában a Citigold 2014. június végi adatai kerültek feltüntetésre.)

A felmérésben részt vevő privátbanki szolgáltatóknál tavaly félév óta nem történt változás a belépési limiteket illetően, azonban az egy ügyfélszámlára eső vagyonnál már láthatóak elmozdulások. A félévvel korábbi átlagos 65 millió forintról év végére 67 millió forintra emelkedett az egy ügyfélszámlán lévő vagyon. A táblázat alapján kitűnik, hogy a legnagyobb belépési limittel most is a Bank Gutmann rendelkezett és egyébként itt a legnagyobb az egy ügyfélszámlára eső vagyon mértéke is. A független privátbanki szolgáltatók közül az egy ügyfélszámlára eső vagyon tekintetében kiemelkedik a Concorde Alapkezelő 238 millió forintos értékkel.

Alaposan megizzasztja a brókerbotrány a gazdagok bankárait
A megkérdezett privátbanki szolgáltatóknál fél év alatt 1,2%-kal, 2013 év végéhez képest pedig 4,3%-kal nőtt meg az ügyfélszámlák száma. Az eredményekből egyértelműen kirajzolódik, hogy az igazán dinamikus ügyfélszámla-bővülés az alternatív szolgáltatókat jellemezte tavaly, a banki hátterű intézmények szerényebb növekedést mutattak fel.

Féléves alapon a legnagyobb ügyfélszámla-növekedést a Concorde Értékpapír és a Generali produkálta, de éves alapon is az alternatív szolgáltatók (Concorde Alapkezelő, Concorde Értékpapír, Generali, SPB, Equilor) ügyfélszámlái bővültek a legnagyobb mértékben. A nagyobb intézmények közül júniustól decemberig az Unicredit, éves szinten pedig a K&H privátbankja mutatott növekedést.

A növekvő ügyfélszámla-állományok mellett azonban féléves és éves alapon is voltak olyan szolgáltatók, ahol erősen visszaesett a számlaállomány. Az MKB-nál például egy év leforgása alatt 26,3%-kal, a Bank Gutmann-nál pedig 25,3%-kal csappant meg az állomány. A visszaesés azonban mindkét helyen abból következhet, hogy a szolgáltatók családi elszámolásra váltottak át.

Alaposan megizzasztja a brókerbotrány a gazdagok bankárait
Az ügyfélszámlák számának bővülésénél nagyobb ütemű növekedést lehetett megfigyelni a kezelt vagyon állományában 2014-ben. Féléves alapon 4,2%-kal, éves alapon pedig 11,9%-kal növekedett a privátbankoknál lévő vagyon mértéke. Az ügyfélszámlák emelkedése mellett pozitív hatást gyakorolt a friss tőkebeáramlásra az SMSZ-eken keresztül érkező ügyfélvagyon is, ráadásul a befektetéseken elért hozamok is segítettek a portfóliók átértékelődésén. A legnagyobb ütemű növekedést féléves és éves alapon ismét csak az alternatív szolgáltatók produkálták, éves alapon egyedül az MKB-nál csökkent kisebb mértékben a kezelt vagyon állománya, de szinte minden banki hátterű szolgáltató 10% körüli vagy azt meghaladó bővülésről számolt be.

Alaposan megizzasztja a brókerbotrány a gazdagok bankárait
A fentiekből kiindulva folytatódik tehát az alternatív szolgáltatók térnyerése. Ezt támasztja alá, hogy 2014-ben az előző évhez képest tovább csökkent a legnagyobb 6 szolgáltató piaci koncentrációja. Míg 2013-ban a nagyobb banki hátterű szolgáltatók a privátbanki piac 75%-át fedték le, addig ez az arány 2014 végére 73%-ra esett vissza.

Alaposan megizzasztja a brókerbotrány a gazdagok bankárait
A kezelt vagyon összetételére vonatkozóan kirajzolódik, hogy szektorszinten a vagyon nagyobbik hányadát befektetési alapokban és kötvényekben tartják a szolgáltatók, de viszonylag nagy részt képvisel a készpénz és betétállomány is a rendszeren belül. A nagyobb kockázatot jelentő részvények szektorszinten csak 9%-ot képviselnek a kezelt vagyon összetételéből, de persze a befektetési alapok között is lehetnek olyan alapkategóriák, amelyek nagyobb kockázatot hordoznak.

Alaposan megizzasztja a brókerbotrány a gazdagok bankárait
Ez a cikk folytatódik
1 2
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
exim