Bank

Tombol a CSOK-őrület - 10 új kérdés és válasz a részletekről

Portfolio
A legfontosabb tudnivalók bemutatása (itt és itt) után eljött az ideje, hogy az új CSOK gyakorlati részleteit is elemezzük. Miután kérdések tömege zúdult postaládáinkba olvasóinktól, új cikksorozatunk első részében 10 gyakorlati kérdést válaszolunk most meg. Érdekes kiskapu, hogy eddigi lakásunk elajándékozásával úgy igényelhető a CSOK, mintha nem lett volna eddig lakásunk, a 10 millió forint igényléséhez pedig egyáltalán nem kell megválni meglévő lakásunktól. Telekár nem vehető figyelembe új lakás bekerülési költségeként, bontási költség viszont igen.
Az alábbi táblázat mutatja az új támogatási összegeket. Aki összesen legalább három gyermeket vállal, új lakásba költözéssel 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphat. Emellé akár 10 millió forint összegű, 25 évig kamattámogatott, legfeljebb 3%-os fix kamatozású hitelt is igényelhet, ha akar.

Tombol a CSOK-őrület - 10 új kérdés és válasz a részletekről
A használt lakások vásárlására vagy bővítésére igényelhető CSOK esetében több eddigi korlátozás is érvényben marad, így például négyzetméteráruk nem mehet 350 ezer fölé, és földrajzi területtől függően nem lehet értékesebb a lakás 16-35 millió forintnál. Új lakásoknál nincsenek ilyen korlátok.

Tombol a CSOK-őrület - 10 új kérdés és válasz a részletekről
Amennyiben valakinek már van lakása, másik lakáshoz csak akkor veheti igénybe a CSOK-ot, ha eladja meglévő ingatlanát, és árát a másik vásárlásába vagy építésébe forgatja. Kivétel ez alól a legnagyobb támogatás: a 10 millió forintos összeg úgy is igényelhető, hogy megtartjuk eddigi lakásunkat. A CSOK további lényegi elemeit alábbi két cikkünkben mutattuk be:Most pedig következzék az ígért 10 kérdés és 10 válasz.

1. Igényelheti-e ugyanarra az újnak számító, 2008. január 1-je után használatba vett lakásra egy háromgyermekes pár a 10 millió forintos CSOK és a már igénybe vetett CSOK összegének a különbözetét?

Nem. A CSOK különbözeti összegként akkor vehető igénybe, ha az igénylők új lakást építenek vagy új lakást vásárolnak és meglévő gyermekeik után már igényeltek korábbi vissza nem térítendő állami támogatást.

2. Folyamatban lévő építkezésre már felvettek CSOK-ot. Igényelhető-e az új CSOK ugyanerre a folyamatban lévő építkezésre, ha igen, meddig?

Nem. A korábban befogadott CSOK kérelmek a 2016.01.01. előtt hatályos jogszabály alapján kerülnek elbírálásra. Ha az új CSOK-ot szeretné igényelni, ahhoz vissza kell mondania a meglévőt és az újat igényelnie (új kérelem, új bírálat, új szerződés). De, ha már részfolyósítva is van a CSOK, akkor ez sem járható út, marad a régi támogatás.

3. A 10 milliós támogatást kivéve nem vehető fel az új CSOK azok után a gyermekek után, amelyek után már vettek igénybe CSOK-ot - derül ki az új rendeletből. Igényelhető-e viszont az új CSOK azok után a gyermekek után, amelyek után (már nem élő szabályok szerint) korábbi szocpolt vettek fel?

Amennyiben az igénylők új lakást építenek vagy új lakást vásárolnak s megvalósítják a 3 vagy többgyermekes családot, úgy igényelhetik az új CSOK-ot. Például az igénylőknek van 1 eltartott gyermekük, aki után már igényeltek vissza nem térítendő támogatást (LÉK/LÉT/CSOK) és vállalnak még 2 gyermeket, akkor ők a 10.000.000 Ft és a korábbi támogatás összegének különbözetét kaphatják.

4. A szabályozás szerint régi lakás eladása és egy másik megvétele esetén a régi lakás eladási árát egy az egyben az új megvételére kell fordítani (a régi lakás eladása után 5 évig), és a két ár különbözete erejéig vehető csak igénybe a CSOK. Jó látjuk-e, hogy nem vonatkozik ez a szabály az egyenesági rokonnak történő ajándékozásra, így ajándékozással megúszható a meglévő lakás eladása a CSOK másik lakáshoz történő igénybevételhez?

Az ajándékozásra vonatkozóan nincs jogszabályi szankció.

5. Mekkora támogatás vehető igénybe, ha új (nem tervezett) gyermek születik a CSOK igénybe vétele után? Az egyik szabály szerint a később született gyermekek után gyermekenként 400 ezer forint vehető igénybe, a másik szabály szerint viszont akkora összeg vehető fel, hogy a már felvett CSOK/szocpol összegét ki kell vonni a támogatási összegből. Melyik szabály mikor érvényesül?

Alapesetben a később született gyermek után a meglévő kölcsöntartozás csökkentésére utólagosan igényelhető támogatás, 400.000 Ft mértékben. Kivétel ez alól, ha az új 10 millió forintos CSOK került már igénylésre, ekkor utólagos támogatás nem igényelhető. Bővítés esetén pedig az a korlát, hogy az utólagos támogatás összegével sem haladhatja meg a támogatás teljes összege a számlákkal igazolt költségvetés 50%-át.

6. Elvált, különélő szülők gyermeke 50%-ban az édesapjánál, 50%-ban az édesanyjánál tartózkodik. Melyik szülő igényelheti a gyermek után a CSOK-ot?

Az a szülő igényelhet CSOK-ot a gyermek után, akinél a jogerős bírósági határozat elhelyezte, és egyébként megfelel a jogszabály eltartott gyermekre vonatkozó elvárásainak. Amennyiben közös nevelésbe helyezte, akkor az, akinél be van jelentve a lakcíme. Ha ez sem működik, akkor a szülök közös megállapodása alapján csak egyikük.

7. Figyelembe vehető-e az új CSOK igénybevétele során bekerülési költségként a telek ára, illetve a telken korábban álló építmény elbontásának a költsége?

A bekerülési költség csak az új lakás megépítése érdekében felmerült építménybontási költségeket tartalmazhatja.

8. Igénybe vehető-e a CSOK tetőtér-beépítés során A.) új emeleti teraszra, B.) a lakhatóságot biztosító tetőcserére, C.) az új lakóegység fűthetőségét biztosító kazáncserére?

Egyikre sem. Az A) eset nem meríti ki a bővítés fogalmát, a másik két eset pedig korszerűsítés, ami a családi otthonteremtésre vonatkozó állami konstrukcióban nem támogatott lakáscél.

9. Igénybe vehető-e a CSOK új lakóház felépítésére ugyanazon a telken (pl. generációk különköltözése céljából), amelyen másik épületre már vettek igénybe CSOK-ot?

Igen, de csak akkor, ha a 3 vagy többgyermekesek 10 MFt-os támogatását igénylik és megfelelnek az ahhoz szükséges feltételeknek.

10. Mi számít tetőtér-beépítésnek a CSOK-jogosultságnál?
Ez tulajdonképpen egy bővítés, amennyiben a tetőszerkezet nem kerül elbontásra. Így ez a lakás hasznos alapterületének legalább egy teljes lakószobával (amely legalább 12,01 m2) történő növelése érdekében végzett építési tevékenység. A bővítési munkálatok a kérelem benyújtásának időpontját követően kezdődhetnek el, és a bővíteni kívánt lakás legalább komfortos vagy a bővítéssel egyidejűleg komfortossá válik, és a bővíteni kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye (lakcímkártyával igazoltan), hontalan esetében szálláshelye, akiknek együttköltözésére tekintettel az igénylő a CSOK-ra jogosult.

Bár a tetőtér-beépítés a 10 milliós CSOK esetében új lakásnak számít, a Pénzcentrum rávilágított: ahhoz nem jár például a 10+10 milliós új CSOK, ha például egy család a 3 gyereknek a tetőtérben hozna létre új hálószobákat, új lakóegységnek kell ugyanis keletkeznie.

A fenti kérdések megválaszolásához az FHB Bank CSOK-szakértői nyújtottak nekünk segítséget. Ez a bank az első, ahol igényelhető az új támogatás.
Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
jpmorgan shutter