FONTOS Röst Gergely: A nyitás járványmatematikája - Megéri még egy kicsit türelmesnek lenni
gazdag nő_getty_stock
Bank

Szintet ugrott a leggazdagabb magyarok vagyona, elképesztő ütemben halmozzák a pénzt

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy jól jött a tavaszi koronavírus-válságot követő piaci fellendülés a magyar gazdagoknak, javarészt ennek köszönhető ugyanis, hogy 6500 milliárd forint fölé emelkedett a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon. Ezek után nem meglepő, hogy az egy ügyfélszámlára jutó átlagvagyon is új rekordon van 144 millió forinttal, új privátbanki ügyfeleket viszont alig tudott akvirálni a szektor. A legnagyobb privátbanki szolgáltató továbbra is az OTP Private Banking, mindeközben egyre nehezebb privátbanki ügyfélnek lenni a folyamatosan emelkedő belépési limitek miatt.

1 2

A féléves gyakoriságú Portfolio Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. A januári felmérésünkben 15 privátbanki szolgáltató vett részt. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2020. decembervégén meghaladta a 6500 milliárd forintot, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelent. Mostani felmérésünkben a Bank Gutmann és az MKB Bank nem közölt ügyfélszámla és kezelt vagyon adatot, így 2,5%-os féléves növekedéssel kalkuláltunk.   

6500 milliárd felett a privátbanki vagyon

Jól jött a magyar privátbanki ügyfeleknek a tavaszi koronavírus-válságot követő piaci fellendülés, a számok egyértelműen azt mutatják, hogy meg se kottyant a magyar gazdagoknak a koronavírus miatti pánik, a vagyon új szintre ugrott:

December végére a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon mértéke meghaladta a 6500 milliárd forintot, ami féléves szinten több mint 7%-os, éves szinten pedig több mint 11%-os növekedésnek felel meg.

Kíváncsi vagy, milyen befektetési lehetőségek várnak idén? Akkor jelentkezz te is a Portfolio február 24-ei online rendezvényére! Részletek itt:

Úgy tűnik tehát, hogy a koronavírus okozta gazdasági visszaesés ellenére is sikerült jelentős vagyont felhalmozniuk a hazai gazdagoknak, ami vélhetően leginkább a befektetések pozitív felértékelődésének köszönhető, és csak kisebb mértékben a friss vagyonbeáramlásnak. Tavaly egyébként a részvény- és kötvénypiacokon is szép hozamokat lehetett zsebre tenni.

pb1

Nemcsak szektorszinten nő egyre látványosabban a kezelt vagyon, hanem ügyfélszámlákra bontva is. Míg 2013-ban még csak alig több mint 62 millió forint volt egy számlán, addig decemberrel bezárólag az egy számlára eső átlagvagyon már meghaladta a 144 millió forintot, ami új rekord. Ez azt jelenti, hogy fél év alatt több mint 7%-kal nőtt az egy ügyfélszámlára eső átlagvagyon, egy év alatt pedig közel 11%-kal.

Egyre több szolgáltató emeli a belépési limitet

Egyre több az olyan privátbanki szolgáltató a magyar piacon, amely folyamatosan emeli a belépési limitet, mindez összefügg a kezelt vagyon és az ügyfélszámlánkénti vagyon növekedésével. Tavaly az első félévben:

 • az OTP a privátbank és kiemelt privátbank szegmensében is emelt a belépési limiten, az előbbi esetben a korábbi 30 millióról 40 millióra, utóbbinál a korábbi 80 millióról 100 millióra. A bank az emelést a magyar vagyonos piac fejlődésével magyarázta.
 • A Budapest Bank is emelt korábbi 25 milliós belépési küszöbén, most már minimum 35 milliós vagyon kell ahhoz, hogy valaki a szolgáltatónál privátbanki ügyfél legyen.

A legmagasabb belépési limittel rendelkező szolgáltatók sorrendje nem változott, de egyre többeknél emelkedik 100 millióra a küszöb:

 • a Bank Gutmanné a legnagyobb belépési küszöb 300 millióval, ezt követi
 • az Erste, ahol már 120 millió forint kell ahhoz, hogy valaki privátbanki ügyfél lehessen, a harmadik helyen pedig
 • az UniCredit, az MKB, a K&H, a Raiffeisen és a Concorde Értékpapír holtversenyben van 100 milliós limittel, illetve az OTP kiemelt privátbanki szegmense is.

A legalacsonyabb belépési összeghatárok a Generalihoz és a Takarékbankhoz kötődnek 30 milliós limittel. Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban a Bank Gutmann büszkélkedhet a legmagasabb, közel 820 milliós átlagvagyonnal (a szolgáltató nem közölt friss adatot, így saját becslést alkalmazunk az ügyfélszámla-szám nagyságára), mögötte az MKB Private Banking lehet a második 370 millióval (szintén becslés alapján), de 200 millió forintos átlagvagyon felett vannak a Hold, a Concorde, a Raiffeisen és az Erste ügyfelei is.

A tavalyi nem az ügyfélszerzés éve volt

Az ügyfélszámla növekedési üteme az elmúlt évben gyakorlatilag stagnált, úgy tűnik, ilyen volatilis piaci környezetben az új ügyfelek akvirálása is nagyobb kihívásnak bizonyult a szolgáltatóknál. December végén 45,3 ezer ügyfélszámla volt a hazai privátbanki szolgáltatóknál, ami csupán 0,1%-os féléves növekedést jelent, és éves összevetésben is csak 0,6%-os növekedésről beszélhetünk.

A vagyon- és ügyfélszámlaadatok bővülési üteme alapján elmondható, hogy egyre zsugorodik a piac az új ügyfelek bevonását tekintve, miután az ügyfélszámlák már nem tudnak olyan ütemben bővülni a szolgáltatóknál, mint a kezelt vagyon, tehát egyre kevesebb ügyfélszámlán koncentrálódik egyre több vagyon (ezt bizonyítja az átlagvagyon növekedése is), és ez a trend minden bizonnyal a jövőben is kitart. A tavalyi képet persze árnyalja a koronavírus, hiszen a személyes kapcsolatok jelentős csökkenésével a sok esetben home office-ból dolgozni kényszerülő privátbanki tanácsadók ügyfélszerzési lehetőségei meglehetősen korlátozottak voltak. A tavalyi számok alapján

 • a legkiugróbb növekedést a Generali mutatta fel, a 2019 év végi 208 ügyfélszámla december végére 243-ra duzzadt, ami közel 17%-os bővülés (igaz, alacsony bázisról). A Generali után
 • az UniCredit mutatta fel egy év alatt a legnagyobb növekedést az ügyfélszámlában több mint 11%-os bővüléssel,
 • ezt követően a Concorde Értékpapír került a harmadik helyre 7,3%-kal.

Akadt olyan szolgáltató azonban, ahol csökkent tavaly az ügyfélszámlaszám, legnagyobb mértékben az Ersténél közel 8%-kal, ezt követte a Takarékbank 5,5%-os csökkenéssel.

pb4

Egy év alatt 11%-kal nőtt a vagyon

A növekedést tekintve tehát messze lehagyta az ügyfélszámadatokat a vagyon alakulása tavaly: 2019 végéhez képest több mint 11%-kal nőtt a privátbanki vagyon, ez féléves összevetésben pedig több mint 7%-os bővülés. Egy olyan szolgáltató sem volt tavaly, amely ne tudta volna növelni kezelt vagyonát.

 • A legnagyobb arányú vagyonbővülést a Takarékbank produkálta, ahol a 2019 év végi 49 milliárdnyi kezelt vagyont sikerült 72 milliárdra növelni, ami közel 47%-os bővülés (alacsony bázisról beszélünk tehát). A Takarék mögött
 • a második legnagyobb bővülést a K&H Private Banking mutatta fel közel 26%-kal,
 • a harmadik helyen pedig az Equilor végzett 22,2%-kal.

A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP privátbankja kezeli 2328 milliárd forinttal, és itt érdemes külön kiemelni, hogy ilyen nagy vagyon mellett is sikerült 10%-kal növelnie kezelt vagyonát egy év alatt. A második helyen az MKB végezhetett becsléseink alapján közel 700 milliárddal, a harmadik hely pedig a Raiffeisené 686 milliárd forintnyi kezelt vagyonnal.

pb5

Az adatok szerint átlagosan mintegy 112 ügyfélszámla jut egy privátbanki tanácsadóra, a legtöbb ügyfélszámlával az OTP-s privátbankároknak kell megküzdeniük, fejenként 177-tel, a legkevésbé terhelt privátbankárok pedig a számok alapján a Bank Gutmannál lehetnek, ahol átlagosan 48 ügyfélszámla jut egy tanácsadóra. Mindez jól mutatja, milyen nagy teher van a bankárokon, gyakorlatilag az iparágban lévő több mint 6500 milliárd forintos vagyonért 406 privátbankár felel szektorszinten.

A bankárok számát tekintve tavaly nem voltak nagy mozgások (inkább csak átrendeződések), a legnagyobb számú bővítést egy év alatt az OTP Private Banking produkálta, itt hat fővel nőtt a privátbankárok száma. A legtöbb szolgáltatónál tavaly nem volt bővülés, néhány szolgáltatónál csökkent is a privátbanki tanácsadók száma. Összességében ugyanannyi privátbankár volt tavaly év végén a hazai szolgáltatóknál, mint egy évvel ezelőtt.

pb6
Ez a cikk folytatódik
1 2
koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat
bevasarlas_boltzar_covid_koronavirus
Budapesti Értéktőzsde
étterem zárva nyitás újranyitás korlátozó intézkedés koronavírus járvány röst gergely cikk
frankfurt
roar

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
megtakarítás