Szintet ugrott a leggazdagabb magyarok vagyona, elképesztő ütemben halmozzák a pénzt
Bank

Szintet ugrott a leggazdagabb magyarok vagyona, elképesztő ütemben halmozzák a pénzt

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy jól jött a tavaszi koronavírus-válságot követő piaci fellendülés a magyar gazdagoknak, javarészt ennek köszönhető ugyanis, hogy 6500 milliárd forint fölé emelkedett a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon. Ezek után nem meglepő, hogy az egy ügyfélszámlára jutó átlagvagyon is új rekordon van 144 millió forinttal, új privátbanki ügyfeleket viszont alig tudott akvirálni a szektor. A legnagyobb privátbanki szolgáltató továbbra is az OTP Private Banking, mindeközben egyre nehezebb privátbanki ügyfélnek lenni a folyamatosan emelkedő belépési limitek miatt.

1 2

A féléves gyakoriságú Portfolio Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. A januári felmérésünkben 15 privátbanki szolgáltató vett részt. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2020. decembervégén meghaladta a 6500 milliárd forintot, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelent. Mostani felmérésünkben a Bank Gutmann és az MKB Bank nem közölt ügyfélszámla és kezelt vagyon adatot, így 2,5%-os féléves növekedéssel kalkuláltunk.   

6500 milliárd felett a privátbanki vagyon

Jól jött a magyar privátbanki ügyfeleknek a tavaszi koronavírus-válságot követő piaci fellendülés, a számok egyértelműen azt mutatják, hogy meg se kottyant a magyar gazdagoknak a koronavírus miatti pánik, a vagyon új szintre ugrott:

December végére a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon mértéke meghaladta a 6500 milliárd forintot, ami féléves szinten több mint 7%-os, éves szinten pedig több mint 11%-os növekedésnek felel meg.

Kíváncsi vagy, milyen befektetési lehetőségek várnak idén? Akkor jelentkezz te is a Portfolio február 24-ei online rendezvényére! Részletek itt:

Úgy tűnik tehát, hogy a koronavírus okozta gazdasági visszaesés ellenére is sikerült jelentős vagyont felhalmozniuk a hazai gazdagoknak, ami vélhetően leginkább a befektetések pozitív felértékelődésének köszönhető, és csak kisebb mértékben a friss vagyonbeáramlásnak. Tavaly egyébként a részvény- és kötvénypiacokon is szép hozamokat lehetett zsebre tenni.

pb1

Nemcsak szektorszinten nő egyre látványosabban a kezelt vagyon, hanem ügyfélszámlákra bontva is. Míg 2013-ban még csak alig több mint 62 millió forint volt egy számlán, addig decemberrel bezárólag az egy számlára eső átlagvagyon már meghaladta a 144 millió forintot, ami új rekord. Ez azt jelenti, hogy fél év alatt több mint 7%-kal nőtt az egy ügyfélszámlára eső átlagvagyon, egy év alatt pedig közel 11%-kal.

Egyre több szolgáltató emeli a belépési limitet

Egyre több az olyan privátbanki szolgáltató a magyar piacon, amely folyamatosan emeli a belépési limitet, mindez összefügg a kezelt vagyon és az ügyfélszámlánkénti vagyon növekedésével. Tavaly az első félévben:

  • az OTP a privátbank és kiemelt privátbank szegmensében is emelt a belépési limiten, az előbbi esetben a korábbi 30 millióról 40 millióra, utóbbinál a korábbi 80 millióról 100 millióra. A bank az emelést a magyar vagyonos piac fejlődésével magyarázta.
  • A Budapest Bank is emelt korábbi 25 milliós belépési küszöbén, most már minimum 35 milliós vagyon kell ahhoz, hogy valaki a szolgáltatónál privátbanki ügyfél legyen.

A legmagasabb belépési limittel rendelkező szolgáltatók sorrendje nem változott, de egyre többeknél emelkedik 100 millióra a küszöb:

  • a Bank Gutmanné a legnagyobb belépési küszöb 300 millióval, ezt követi
  • az Erste, ahol már 120 millió forint kell ahhoz, hogy valaki privátbanki ügyfél lehessen, a harmadik helyen pedig
  • az UniCredit, az MKB, a K&H, a Raiffeisen és a Concorde Értékpapír holtversenyben van 100 milliós limittel, illetve az OTP kiemelt privátbanki szegmense is.

A legalacsonyabb belépési összeghatárok a Generalihoz és a Takarékbankhoz kötődnek 30 milliós limittel. Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban a Bank Gutmann büszkélkedhet a legmagasabb, közel 820 milliós átlagvagyonnal (a szolgáltató nem közölt friss adatot, így saját becslést alkalmazunk az ügyfélszámla-szám nagyságára), mögötte az MKB Private Banking lehet a második 370 millióval (szintén becslés alapján), de 200 millió forintos átlagvagyon felett vannak a Hold, a Concorde, a Raiffeisen és az Erste ügyfelei is.

A tavalyi nem az ügyfélszerzés éve volt

Az ügyfélszámla növekedési üteme az elmúlt évben gyakorlatilag stagnált, úgy tűnik, ilyen volatilis piaci környezetben az új ügyfelek akvirálása is nagyobb kihívásnak bizonyult a szolgáltatóknál. December végén 45,3 ezer ügyfélszámla volt a hazai privátbanki szolgáltatóknál, ami csupán 0,1%-os féléves növekedést jelent, és éves összevetésben is csak 0,6%-os növekedésről beszélhetünk.

A vagyon- és ügyfélszámlaadatok bővülési üteme alapján elmondható, hogy egyre zsugorodik a piac az új ügyfelek bevonását tekintve, miután az ügyfélszámlák már nem tudnak olyan ütemben bővülni a szolgáltatóknál, mint a kezelt vagyon, tehát egyre kevesebb ügyfélszámlán koncentrálódik egyre több vagyon (ezt bizonyítja az átlagvagyon növekedése is), és ez a trend minden bizonnyal a jövőben is kitart. A tavalyi képet persze árnyalja a koronavírus, hiszen a személyes kapcsolatok jelentős csökkenésével a sok esetben home office-ból dolgozni kényszerülő privátbanki tanácsadók ügyfélszerzési lehetőségei meglehetősen korlátozottak voltak. A tavalyi számok alapján

  • a legkiugróbb növekedést a Generali mutatta fel, a 2019 év végi 208 ügyfélszámla december végére 243-ra duzzadt, ami közel 17%-os bővülés (igaz, alacsony bázisról). A Generali után
  • az UniCredit mutatta fel egy év alatt a legnagyobb növekedést az ügyfélszámlában több mint 11%-os bővüléssel,
  • ezt követően a Concorde Értékpapír került a harmadik helyre 7,3%-kal.

Akadt olyan szolgáltató azonban, ahol csökkent tavaly az ügyfélszámlaszám, legnagyobb mértékben az Ersténél közel 8%-kal, ezt követte a Takarékbank 5,5%-os csökkenéssel.

pb4

Egy év alatt 11%-kal nőtt a vagyon

A növekedést tekintve tehát messze lehagyta az ügyfélszámadatokat a vagyon alakulása tavaly: 2019 végéhez képest több mint 11%-kal nőtt a privátbanki vagyon, ez féléves összevetésben pedig több mint 7%-os bővülés. Egy olyan szolgáltató sem volt tavaly, amely ne tudta volna növelni kezelt vagyonát.

  • A legnagyobb arányú vagyonbővülést a Takarékbank produkálta, ahol a 2019 év végi 49 milliárdnyi kezelt vagyont sikerült 72 milliárdra növelni, ami közel 47%-os bővülés (alacsony bázisról beszélünk tehát). A Takarék mögött
  • a második legnagyobb bővülést a K&H Private Banking mutatta fel közel 26%-kal,
  • a harmadik helyen pedig az Equilor végzett 22,2%-kal.

A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP privátbankja kezeli 2328 milliárd forinttal, és itt érdemes külön kiemelni, hogy ilyen nagy vagyon mellett is sikerült 10%-kal növelnie kezelt vagyonát egy év alatt. A második helyen az MKB végezhetett becsléseink alapján közel 700 milliárddal, a harmadik hely pedig a Raiffeisené 686 milliárd forintnyi kezelt vagyonnal.

pb5

Az adatok szerint átlagosan mintegy 112 ügyfélszámla jut egy privátbanki tanácsadóra, a legtöbb ügyfélszámlával az OTP-s privátbankároknak kell megküzdeniük, fejenként 177-tel, a legkevésbé terhelt privátbankárok pedig a számok alapján a Bank Gutmannál lehetnek, ahol átlagosan 48 ügyfélszámla jut egy tanácsadóra. Mindez jól mutatja, milyen nagy teher van a bankárokon, gyakorlatilag az iparágban lévő több mint 6500 milliárd forintos vagyonért 406 privátbankár felel szektorszinten.

A bankárok számát tekintve tavaly nem voltak nagy mozgások (inkább csak átrendeződések), a legnagyobb számú bővítést egy év alatt az OTP Private Banking produkálta, itt hat fővel nőtt a privátbankárok száma. A legtöbb szolgáltatónál tavaly nem volt bővülés, néhány szolgáltatónál csökkent is a privátbanki tanácsadók száma. Összességében ugyanannyi privátbankár volt tavaly év végén a hazai szolgáltatóknál, mint egy évvel ezelőtt.

pb6
Ez a cikk folytatódik
1 2
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH 5