A következő hetekben dőlhet el a moratórium sorsa, amely közel 2000 milliárd forint problémás hitelt fed el az MNB szerint
Bank

A következő hetekben dőlhet el a moratórium sorsa, amely közel 2000 milliárd forint problémás hitelt fed el az MNB szerint

Portfolio
Az MNB becslése szerint a teljes lakossági hitelállomány nagyjából 10 százalékánál emelkedett meg jelentősen a hitelkockázat, a vállalati szegmensben a hitelállomány 12 százalékát fedik le azok a sérülékeny cégek, ahol potenciálisan problémákra lehet számítani. Bizonytalan, hogy a moratórium júniusi lezárásáig milyen állapotba kerül a gazdaság, a moratórium jövőjéről a következő hetek adatainak függvényében javasolt döntést hozni - mondta lapunknak Fábián Gergely, az MNB Pénzügyi stabilitásért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgatója, aki a Portfolio Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup-ján tart előadást a témában.
A témával kiemelten foglalkozunk április 29-ei Lakossági Hitelkockázatok & Behajtás Meetupunkon. Regisztráció itt!

Milyen hatással volt a lakossági ügyfelek fizetőképességére a koronavírus-válság Magyarországon?

Ez az a kérdés, amire nagyon sokan próbálnak jelenleg is választ találni. Egyelőre nem tudjuk pontosan, ugyanis a moratórium – miközben sokaknak nagy segítséget jelent – egyben el is takarja azt, ha valakinek fizetési nehézségei lennének.

Friss becslésünk szerint a teljes fennálló lakossági hitelállomány nagyjából 10 százaléka, a jelzáloghitelek 9 százaléka esetében beszélhetünk jelentősen megemelkedett hitelkockázatról.

Fontos kiemelni, hogy ezen adósok közül nem fog mindenki ténylegesen késedelembe esni, de esetükben számíthatunk arra, hogy az adósságszolgálat teljesítése nehézségekbe ütközik majd a moratórium lejártát követően.

Fábián Gergely
Magyar Nemzeti Bank, ügyvezető igazgató
Pénzügyi közgazdászként végzett a Maastrichti Egyetemen. 2009-től pénzügyi stabilitási területen dolgozik a Magyar Nemzeti Bankban. Előbb elemzőként, 2012-től az elemzési csapat irányítójaként, majd 2
Tovább
Pénzügyi közgazdászként végzett a Maastrichti Egyetemen. 2009-től pénzügyi stabilitási területen dolgozik a Magyar Nemzeti Bankban. Előbb elemzőként, 2012-től az elemzési csapat irányítójaként, majd 2 Tovább

Mi a helyzet a vállalati ügyfélkör fizetőképességét tekintve a koronavírus-válság közepette? Mely szegmensekben nagyobb a baj, hol stabil a vállalati adósságszolgálat?

A vállalati szegmensben a hitelállomány 12 százalékát fedik le azok a sérülékeny cégek, ahol potenciálisan problémákra számítunk.

Három szempont alapján vizsgálódtunk: a cég tevékenysége mennyire érzékeny a koronavírus gazdasági hatásaira, a vállalat mérlege mennyire volt kifeszített a járvány megjelenése előtt, valamint hogy a cég részt vesz-e a moratóriumban. A legsérülékenyebb cégek, nem meglepetés, a járványhelyzet által leginkább érintett ágazatokból kerülnek ki, mint amilyen a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazat.

A fizetőképességnél jelentkező problémákból mennyit fedhet el a törlesztési moratórium, amely jelen állás szerint június végén véget is érhet? Összességében milyen hatással volt eddig a moratórium a lakossági és a vállalati hitelezésre?

A moratórium alatt az adósok nem eshetnek késedelembe az adósságszolgálattal, így a probléma jelentős részét elfedi a program. A probléma nagyságrendjére természetesen lehet becsléseket és előrejelzéseket tenni az egyéb elérhető információk alapján, ahogy mi is tettük, és ahogy a bankok is teszik, ezt el is várjuk tőlük.

A program hatása igen jelentős volt mind a vállalati, mind a háztartási hitelezésben. 2020-ban a hazai hitelállomány jelentős mértékben bővült, nemzetközi összehasonlításban is, amiben a moratórium törlesztéseket visszafogó hatásának érdemi szerepe volt. Kérdőíves felmérésünk alapján, a moratórium hatására felszabaduló összeget a vállalati adósok elsősorban munkavállalóik bérének kifizetésére, illetve egyéb likviditás hiányos helyzetük orvoslására használták fel, míg a háztartási adósok meghatározó hányada alapvető megélhetési célokra fordította. Ahol a járvány gazdasági hatásai átmenetinek bizonyulnak, ott a moratórium sok nehézségtől menti meg az adósokat. Természetesen, akiknél tartósak a problémák, ott a moratórium sem jelent megoldást.

A magyar már most is a világ egyik leghosszabb időre szóló moratóriuma. Hogyan lenne célszerű kivezetni? Egy egy lépéses kivezetés nem okozhat sokkot az adósoknak és általában véve a gazdaságnak?

A moratórium sikeres és népszerű válságkezelő intézkedésnek tekinthető: 2021 januárjában is még mintegy 1,3 millió háztartási ügyfél és közel 40 ezer vállalkozás élt a törlesztési szünet lehetőségével. A moratórium azonban átmeneti likviditási sokkot tud kezelni, tartós fizetési nehézségre nem megoldás, abban más eszközök, kiemelten banki átstrukturálások tudnak segíteni és rugalmasan kezelni a problémát. Emellett azt is látjuk, hogy sokaknak most sem okozna egyáltalán gondot kilépni a moratóriumból. Ők azonban nem feltétlenül tekinthetők potyautasnak, hiszen a járvány miatt elképesztő mértékű bizonytalanság uralkodott az elmúlt egy évben.

A törlesztési szünet minden adós esetében jelentős segítséget nyújtott a gazdasági visszaesés fékezésében: az MNB legfrissebb kérdőíves felmérése szerint sokan belföldi fogyasztásra, a vállalkozások pedig munkabérre, szállítói tartozásokra költötték a megmaradó összeget. Bár a sikeres oltási program hatására mára látszik az alagút vége, a fokozatos kilábalás még épp hogy elkezdődött, így bizonytalan, hogy a moratórium júniusi lezárásáig pontosan milyen állapotba kerül a gazdaság.

Ennek megfelelően a moratórium jövőjéről is a következő hetek adatainak függvényében lesz szükséges a részletszabályokra is kiterjedő döntést hozni.

Azt azonban most is kijelenthetjük, hogy egy olyan biztos megoldásra van szükség, amely a pénzügyi stabilitási célokkal és a bankszektor hitelezési kapacitásának fenntartásával is összhangban van.

A címlapkép forrása: Getty Images.

A témával kiemelten foglalkozunk április 29-ei Lakossági Hitelkockázatok & Behajtás Meetupunkon. Regisztráció itt!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bank-of-america-manhattan-new-york-amerikai-egyesult-allamok