Sikerült eddig elkerülni a bedőléseket, de nem látszik, mekkora a baj a bankoknál
Bank

Sikerült eddig elkerülni a bedőléseket, de nem látszik, mekkora a baj a bankoknál

Szalai Péter, KPMG
A COVID-19 nyomán kialakuló válság a bankokat sokkal jobb állapotban érte, mint a 2008-as krízis. Tőkeellátottságuk a legjobb minőségű tőkeelemeket nézve is 15% körül volt az EU-ban, szemben a 2009-es 9 százalékkal. Likvid eszközeik aránya is jóval az elvárt felett volt, Magyarországon például a likviditásfedezeti ráta 150% volt (100 az elvárt), ami azóta is tovább emelkedett. A szektor és a felügyeletek összehangoltan és gyorsan cselekedtek - írja elemzésében Szalai Péter, a KPMG igazgatója.

Sikerült eddig elkerülni a bedőléseket, de nem látszik, mekkora a baj a bankoknál. A bevezetett moratóriumok hatékony hitelkockázati fájdalomcsillapítónak bizonyultak. Magyarország ebben - nemzetközi szinten is - az egyik leggyorsabb és legkiterjedtebb intézkedéssorozatot valósította meg, amit legutóbb újabb két hónappal augusztus végéig meghosszabbítottak, továbbá –változó feltételekkel – szükséges esetekben várhatóan még egy jó ideig moratóriumban lehet majd maradni.

Sikerült megelőzni az azonnali és tömeges bedőléseket, így viszont nem látszik, hogy mekkora az igazi baj.

Mivel a moratóriumba került ügyletek nem tekintendők késedelmesnek, ezért nem sokat változtak az arányok a 2019. év végi állapothoz képest.

Magyarországon 1,5%-os vállalati és 2,7%-os háztartási késedelmes állomány volt az év elején és formálisan csak kicsit növekedett. Biztos nem ennyi azonban most a valós helyzet. Az előző válságban volt 20% körüli arányszám is. A céltartalékokat egyéb becslések alapján képezték meg most a bankok.

Ellenállóképességből eddig jól vizsgáztak, a tőkeellátottság és a likviditás is stabil, de mivel hosszú idő óta az egyik legjelentősebb gazdasági válságnak még csak a közepén járunk, a kilátások – bár a kilábalás jelei már ígéretesek - még mindig bizonytalanok, és a megterhelt bankrendszer megingása végzetes következménnyel járna. És ehhez jön még hozzá az a szintén nagyon komoly bizonytalansági faktor, hogy sikerül az újranyitás, meddig tart még a járvány elleni küzdelem és hogyan változnak a vásárlói-fogyasztói szokások.

A kormányzatok és központi bankok intézkedései jelentős részben a pénzintézetekre terelik át az anyagi terhek nagy részét. Igaz, eközben a szabályozói oldal is lazít a szigorú előírásokon: csökkentek a tőke és likviditási követelmények, kitolódtak a jelentési határidők, az Európai Bankhatóság egy évvel elhalasztotta a banki stressz teszteket. A Basel 4 standardok bevezetését is részben elhalasztották. Az intézkedések mégsem nyugtatnak meg minden szereplőt, a jövőben rejlő bizonytalanság miatt óvatosabbak a bankok.

A bankoknak a saját jövedelmezőségüket is szem előtt kell tartaniuk. Egyfelől elvárt, hogy támogassák a lakossági és üzleti ügyfeleiket, pénzügyi stabilitást biztosítsanak, másfelől az alacsony kamatkörnyezet, az eszközök leértékelődése, a tőkepiacok volatilitása saját profitabilitásukat veszélyezteti.

Újabb érvágás a pénzintézetek tőkebevonási képességén az osztalékfizetési korlátozások bevezetése,

amely miatt az európai bankok akár hátrányba is kerülhetnek a világ más területén működő pénzintézetekkel szemben.

A csökkenő profitok – ami az eurozónában idén átlagosan a saját tőke arányában várhatóan csak pár százalék lesz - idején nehéz döntéseket kell meghozni a hitelek kihelyezésével-fenntartásával kapcsolatban és minden bizonnyal számítani lehet a rossz hitelek okozta veszteségekre is. A moratórium segít túlélni, ugyanakkor elkerülendő, hogy mesterségesen életben tartott „zombivállalatok” maradjanak fenn még évekig.

Az életképes vállalatok, illetve fizetőképes háztartások nagy részénél pedig, amelyek az 1-2 éves türelmi időszakban már elszoktak a hiteltörlesztéstől, a fizetési hajlandóság visszaépítése és a havi költségvetések újra tervezésé fog hatalmas kihívást jelenteni a bankok oldaláról is. A piaci kockázatok kapcsán a piaci volatilitás kilengései a bankszektorra nézve is nagyon veszélyesek. A történelem során számos bankcsőd a volatilitás változékonyságához, illetve ennek az eszközök értékének meghatározása során helytelen beszámításához, és a fedezeti szintek hibás meghatározásához köthető. A tavalyi szélsőséges volatilitást átvészelte a szektor, remélhetőleg ekkora piaci kilengések már nem lesznek, viszont a korábban vártnál hosszabb ideig maradhat fenn az alacsony kamatkörnyezet, ami továbbra is nyomás alatt tarthatja a bankok profitabilitását.

Amikor vissza kell majd építeni az elmúlt évben lazított-csökkentett tőkekövetelményeket, ha a moratóriumok által elfedett tényleges hitelkockázatok nagyobbak a becsültnél, ha a vírus elleni védekezés elhúzódik, vagy ha a piacok jelenlegi viszonylagos stabilitása megborul, egyes bankok nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az EU-ban - más gazdasági régiókhoz képest - nagyobb arányban működnek kisebb és potenciálisan kevésbé ellenálló bankok. Míg az előző válságban, az USA-ban számos kevésbé stabil bank csődbe ment, ezzel ott a szektor ilyen módon is keresztül ment egy megtisztuláson, addig az EU-ban csak sokkal kevesebb bank került ki a piacról.

A bankok szintjén kulcsfontosságú a rendkívül körültekintő kockázatkezelés folytatása,

a szektorban újra előtérbe kerülő konszolidációs folyamatok hozzájárulhatnak a stabilitás erősödéséhez, az esetlegesen kialakuló nagyon nehéz helyzeteket pedig jól előkészített helyreállítási és szanálási tervekkel lehet kezelni.

A kockázatkezelés fókuszait illetően az Európai Felügyeleti Hatóságok (European Supervisory Authorities ESA) a bankok és felügyeleti szervek számára a következő javaslatokat tették:

  • a likviditás monitorozása
  • a moratóriumban érintett eszközök megfelelő értékelése
  • rugalmas és egyben reális tőketervezés
  • az alacsony kamatkörnyezetben a kihelyezett hitelek megfelelő beárazása
  • a kiberbiztonság és a digitális képességek erősítése

Nagyon fontos továbbra is összehangolt fellépés szektor szinten (bankok és szabályozók-felügyelők) és egyébként nemzetközi szinten is. Az EU-s bankok kitettségének közel 10%-a állammal szembeni kitettség, kb. 3000 milliárd euró, és ebből nagyjából 800 milliárd más állammal – tehát például egy német bank esetében a francia állammal - szembeni.

A szabályozóknak-felügyeleteknek emellett arra is tekintettel kell lenniük, hogy a gazdaság talpra állítása mellett komoly szerepet szánnak a bankoknak, például a klímaváltozás elleni védekezésben, vagy a pénzmosás megelőzésében, amelyre az EU-s bankok 100%-kal többet invesztálnak, mint 3 évvel ezelőtt, valamint a nemzetközi adózási szabályok betartatásában. Ezeken a területeken sokkal inkább támaszkodnak a szabályozók a bankszektorra, mint pl. a hitelintézetek új diszruptív kihívóira, és ezek nagyon komoly költségeket jelentenek a bankok számára.

A szerző a KPMG igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp