A fiatalok harmada nyitott a zöld banki termékekre
Bank

A fiatalok harmada nyitott a zöld banki termékekre

Portfolio
A klasszikusan szennyező iparágakkal szemben nem látják a bankok szerepét a környezettudatosság kérdésében, egyáltalán nem evidencia a fiataloknak, hogy a bankoknak dolga van ezen a téren – ez az egyik legfőbb megállapítása annak a friss kutatásnak, amit a Magyar Bankholding készített a fiatalok zöld bankolási szokásairól. De mitől zöld egy bank, és mitől lesznek zöldek a pénzügyeink?

A bankszektor egyre több szereplője tesz lépéseket a fenntarthatóság érdekében – de vajon mit gondol erről a fiatalabb generáció? Mekkora felelősséget tulajdonítanak a számlavezető bankjuknak a környezetvédelmi aktivitások terén? Milyen koncepció él bennük a zöld bankolásról? Többek között erre is kereste a választ a Magyar Bankholding egy, a 18-30 év közötti fiatalok körében elvégzett piackutatása során.

Talán kevesen lepődnek meg azon, hogy a fiatalok számára sokkal fontosabb a fenntarthatóság, mint az idősebb generációknak. Sok mindent tesznek ennek érdekében, például

szívesebben választják a tömegközlekedést, a digitalizációt és papírmentességet, az újrahasznosítást és a szelektív hulladékgyűjtést.

Próbálnak tudatosan tenni a környezetért, egyre elterjedtebb a „zöld” vonal a mindennapjaik terén, már-már trendivé vált környezettudatosnak lenni, ráadásul a környezettudatosság a takarékossággal is kéz a kézben jár.

Zöld pénzügyek

A környezetvédelem beépítése a pénzintézetek működésébe a magasan képzettek számára egyértelműen pozitívabb üzenetet hordoz, ami alátámasztja az iskolai, szemléletformáló programok létjogosultságát és erejét. Ez a tudatosság a szolgáltatások választásában viszont még nem olyan elterjedt (csak a válaszadók harmadánál játszik szerepet). Egyelőre ezeken a területeken fontosabbak a díjak, az elérhetőség, és a jó digitális megoldások – a zöld működés még nem prioritás.

A klasszikusan szennyező iparágakkal szemben nem látják a bankok szerepét a környezettudatosság kérdésében, egyáltalán nem evidencia a fiataloknak, hogy a bankoknak dolga van ezen a téren. Ezért fontos ezt elmagyarázni számukra. A fiatalok fele nem hallotta a zöld bank vagy zöld pénzügyek kifejezést, de nyitottak ebbe az irányba.

Kriptók és fintechek

A megkérdezettek negyede használ valamilyen fintech szolgáltatót, de inkább azért, mert kényelmes és olcsó, és nem pedig azért, mert a hagyományos bankokhoz képest sokkal inkább tekinthetők környezetbarátnak. Azok, akik nem használják, leginkább nem ismerik és félnek tőle – csak 9% utasítja vissza amiatt, mert környezetszennyező a bányászata.

„Egy pénzintézetnek van dolga a fenntarthatósággal, a Magyar Bankholding szeretné lakossági ügyfeleit is minél inkább a zöld irányba terelni, fenntarthatóságot előtérbe helyező szokásokra, magatartásra ösztönözni, és felhívni a figyelmüket zöld pénzügyi termékekre” – mondta el a Portfolio-nak Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese.

Ilyen lehetőség a digitalizáció, de támogatják többek között a dekarbonizációs célokat és a fenntarthatósággal kapcsolatos termék- és szolgáltatásfejlesztést is. A Mastercard által kibocsátott digitális és az érintésmentes kártyákkal történő fizetések során a fogyasztók hozzájárulnak a faültetési törekvésekhez, ezek a termékek az MKB Bank-nál is elérhetőek. A 2020 januárjában indult „Priceless Planet” Koalíció öt év alatt 100 millió fa ültetésével egyesíti a fogyasztók, a pénzintézetek, a kereskedők és a városok erőfeszítéseit az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

ESG-stratégia a távlati célokhoz

A folyamat a távlati célok elérést segíti. Fél évvel ezelőtt környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási, azaz ESG-stratégiát hozott létre a bankcsoport.

A stratégia egyik eleme olyan partnerkapcsolatok kialakítása, amelyek hozzájárulnak kitűzött céljaik eléréséhez – ilyen a Mastercarddal kötött együttműködés is.

Az új stratégia kiemelten kezeli az élelmiszerbiztonságához hozzájáruló agrárszektort, a megújuló energia szektorokat, illetve a környezetbarát ingatlanok finanszírozását. A hitelkérelmek elbírálása során nagyobb hangsúlyt kapnak majd az ESG kockázati szempontok. A Magyar Bankholding tagbankjai jelenleg is kínálnak ESG befektetési alapokat, ezek arányának növelését tervezik.

A bankcsoport minél nagyobb arányban tervez energiamixébe zöld energiát bevezetni, emellett felülvizsgálják a bankfiókok és irodaházak energiaszükségleteit is – tájékoztatták a Portfolio-t.

A cikk megjelenését a Magyar Bankholding támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Via Credit

A projekt megkezdése és igazolása

A projekt megkezdéséről a pályázati felhívásokban, valamint a Miniszterelnökség által kiadott általános útmutatóban találhatunk információkat. Most a Miniszterelnökség által, a 2021-202

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Rég nem voltak ekkora bajban az ukrán erők – Itt van három frontszakasz, ahol beüthet a katasztrófa
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.