zöld mező
Bank

A fiatalok harmada nyitott a zöld banki termékekre

Portfolio
A klasszikusan szennyező iparágakkal szemben nem látják a bankok szerepét a környezettudatosság kérdésében, egyáltalán nem evidencia a fiataloknak, hogy a bankoknak dolga van ezen a téren – ez az egyik legfőbb megállapítása annak a friss kutatásnak, amit a Magyar Bankholding készített a fiatalok zöld bankolási szokásairól. De mitől zöld egy bank, és mitől lesznek zöldek a pénzügyeink?

A bankszektor egyre több szereplője tesz lépéseket a fenntarthatóság érdekében – de vajon mit gondol erről a fiatalabb generáció? Mekkora felelősséget tulajdonítanak a számlavezető bankjuknak a környezetvédelmi aktivitások terén? Milyen koncepció él bennük a zöld bankolásról? Többek között erre is kereste a választ a Magyar Bankholding egy, a 18-30 év közötti fiatalok körében elvégzett piackutatása során.

Talán kevesen lepődnek meg azon, hogy a fiatalok számára sokkal fontosabb a fenntarthatóság, mint az idősebb generációknak. Sok mindent tesznek ennek érdekében, például

szívesebben választják a tömegközlekedést, a digitalizációt és papírmentességet, az újrahasznosítást és a szelektív hulladékgyűjtést.

Próbálnak tudatosan tenni a környezetért, egyre elterjedtebb a „zöld” vonal a mindennapjaik terén, már-már trendivé vált környezettudatosnak lenni, ráadásul a környezettudatosság a takarékossággal is kéz a kézben jár.

Zöld pénzügyek

A környezetvédelem beépítése a pénzintézetek működésébe a magasan képzettek számára egyértelműen pozitívabb üzenetet hordoz, ami alátámasztja az iskolai, szemléletformáló programok létjogosultságát és erejét. Ez a tudatosság a szolgáltatások választásában viszont még nem olyan elterjedt (csak a válaszadók harmadánál játszik szerepet). Egyelőre ezeken a területeken fontosabbak a díjak, az elérhetőség, és a jó digitális megoldások – a zöld működés még nem prioritás.

A klasszikusan szennyező iparágakkal szemben nem látják a bankok szerepét a környezettudatosság kérdésében, egyáltalán nem evidencia a fiataloknak, hogy a bankoknak dolga van ezen a téren. Ezért fontos ezt elmagyarázni számukra. A fiatalok fele nem hallotta a zöld bank vagy zöld pénzügyek kifejezést, de nyitottak ebbe az irányba.

Kriptók és fintechek

A megkérdezettek negyede használ valamilyen fintech szolgáltatót, de inkább azért, mert kényelmes és olcsó, és nem pedig azért, mert a hagyományos bankokhoz képest sokkal inkább tekinthetők környezetbarátnak. Azok, akik nem használják, leginkább nem ismerik és félnek tőle – csak 9% utasítja vissza amiatt, mert környezetszennyező a bányászata.

„Egy pénzintézetnek van dolga a fenntarthatósággal, a Magyar Bankholding szeretné lakossági ügyfeleit is minél inkább a zöld irányba terelni, fenntarthatóságot előtérbe helyező szokásokra, magatartásra ösztönözni, és felhívni a figyelmüket zöld pénzügyi termékekre” – mondta el a Portfolio-nak Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese.

Ilyen lehetőség a digitalizáció, de támogatják többek között a dekarbonizációs célokat és a fenntarthatósággal kapcsolatos termék- és szolgáltatásfejlesztést is. A Mastercard által kibocsátott digitális és az érintésmentes kártyákkal történő fizetések során a fogyasztók hozzájárulnak a faültetési törekvésekhez, ezek a termékek az MKB Bank-nál is elérhetőek. A 2020 januárjában indult „Priceless Planet” Koalíció öt év alatt 100 millió fa ültetésével egyesíti a fogyasztók, a pénzintézetek, a kereskedők és a városok erőfeszítéseit az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

ESG-stratégia a távlati célokhoz

A folyamat a távlati célok elérést segíti. Fél évvel ezelőtt környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási, azaz ESG-stratégiát hozott létre a bankcsoport.

A stratégia egyik eleme olyan partnerkapcsolatok kialakítása, amelyek hozzájárulnak kitűzött céljaik eléréséhez – ilyen a Mastercarddal kötött együttműködés is.

Az új stratégia kiemelten kezeli az élelmiszerbiztonságához hozzájáruló agrárszektort, a megújuló energia szektorokat, illetve a környezetbarát ingatlanok finanszírozását. A hitelkérelmek elbírálása során nagyobb hangsúlyt kapnak majd az ESG kockázati szempontok. A Magyar Bankholding tagbankjai jelenleg is kínálnak ESG befektetési alapokat, ezek arányának növelését tervezik.

A bankcsoport minél nagyobb arányban tervez energiamixébe zöld energiát bevezetni, emellett felülvizsgálják a bankfiókok és irodaházak energiaszükségleteit is – tájékoztatták a Portfolio-t.

A cikk megjelenését a Magyar Bankholding támogatta.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus gyerek gyermek beteg láz getty stock
mvm-gaz-gazarak
adventi koszorú
zenehallgatás fejhallgató pihenés
gáz
whisky
fegyver-pisztoly
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forinteuroarolyambankjegy