Megtudtuk: Budapesten terjeszkedik a londoni fintechsztár, amelynek magyar alapítója is van
Befektetés

Megtudtuk: Budapesten terjeszkedik a londoni fintechsztár, amelynek magyar alapítója is van

Budapesti fejlesztőközpontot épít a részben magyar alapítású jutalékmentes befektetéseket kínáló londoni brókercég, a Freetrade. A fintech társ-alapítója és operatív igazgatója, Nebehaj Viktor lapunknak azt is elárulta, a helyi irodát terveik szerint 50 fősre bővítik. Az 1,4 millió felhasználóval rendelkező társaság engedélyt szerzett Svédországban, ahonnan Európát és Magyarországot is meghódíthatják. Céljuk, hogy az összes meglévő piacukon globális tőzsde-elérhetőséget építsenek, és közvetlen kriptobefektetési lehetőségen is dolgoznak. A hazai IT-munkaerőpiac szerintük vonzó, annak ellenére, hogy a bérek a nemzetközi szintekhez konvergálnak. A Magyarországon nemrégiben a határon átnyúló szolgáltatásokra is bevezetett tranzakciós illetékkel számolnak, várhatóan áthárítják majd azt az ügyfelekre.

Budapesti iroda

"Magyar vagyok, Magyarországon születtem, és tudom, hogy rengeteg jó mérnök van otthon. A szoftverfejlesztői központok sikere nagyban függ a vezetőtől, és a csillagok szerencsés összeállásának köszönhetően csatlakozott hozzánk egy mérnökigazgató, aki már viszi és építi a magyar csapatot" – mondja lapunknak Nebehaj Viktor, a Freetrade társ-alapítója és operatív igazgatója arról, hogy a társaság miért éppen Budapesten nyit fejlesztőközpontot. Jelenleg 170 ember dolgozik a Freetrade-nél, Londonban, Stockholmban, az ausztráliai Brisbane-ben és Vancouverben (Kanada) vannak irodáik.

A budapesti csapat létszáma jelenleg mindössze két fő, de sok a nyitott pozíció. Első körben egy körülbelül tíz fős csapatot építenek, és ha minden jól megy, a csapatot 50 fősre fogják bővíteni.

Magyarországon - ahogy a világ nagy részén - jelentős informatikus munkaerőhiány tapasztalható, a bérek pedig a nemzetközi, magasabb szintekhez konvergálnak. Annak ellenére, hogy a globális kereslet az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett az informatikus fejlesztők iránt, Magyarországon messze nem omlott össze az IT-munkaerőpiac: a bérek magas szinten járnak, a munkaerőpiaci kereslet nem csökkent.

A Freetradenél is látják azt a trendet, hogy a full remote, azaz teljesen távmunkában dolgozó munkavállalók a nyugati szinthez konvergáló fizetést tudnak keresni egy nyugat-európai vagy tengerentúli cégnél. Ugyanakkor a fintechnél „egy komplex termékpalettát” építenek, és úgy gondolják, hogy továbbra is van a fejlesztőknek igénye lokális csapatban dolgozni, ahol a tudáscsere és a bajtársiasság továbbra is számít, és arra is számíthatnak, hogy a céghez való tartozás, a karrierépítés, az egyéni sikeresség, és persze a lokálisan versenyképes fizetés is szempont.

Továbbra is látunk előnyös különbséget a versenyképes magyar és a nemzetközi bérszint között, ami együtt a kiváló magyar mérnöki oktatással és tudással, Magyarországot továbbra is vonzó hellyé teszi a Freetrade-nek

– teszi hozzá a társ-alapító.

Gyorsan növekvő fintech

Az akár törtrészvényekkel való kereskedést is kínáló Freetrade-nek jelenleg 1,4 millió regisztrált felhasználója van, akik 2,8 milliárd font forgalmat bonyolítottak eddig idén. A fintech egyelőre csak az Egyesült Királyságban nyújtja szolgáltatását, ám a társaság jelentős expanziót tervez több európai piacon, köztük Magyarországon is.

Az év hátralévő részében elindulunk Svédországban, ahonnan megyünk tovább az EU további országai felé, Magyarországra is

– mondja Nebehaj Viktor. Az új piacok meghódításához szükséges engedélyt Svédországban szerezték meg, ennek passzportálásával tudnak az Európai Gazdasági Térség többi piacán is megjelenni.

Svédországban privát béta tesztelést folytattak várólistás ügyfeleikkel, és a tervek szerint idén elindulnak publikusan is. Ezután a lokalizált app után egy angol-nyelvű, pán-európai alkalmazást indítanak a többi országban, első körben ez lesz elérhető Magyarországon is, mielőtt méginkább testre szabják az appot a helyi piacokra.

Azt szeretnénk, hogy idővel mindegyik ügyfélnek minden nemzeti tőzsde részvényeit kínálhassuk, beleértve a Budapesti Értéktőzsdét is.

Nyilván a helyi ügyfeleinknek lesz a legrelevánsabb ez, de a Freetrade terve az, hogy globális tőzsde-elérhetőséget építsünk, azaz egy német vagy holland befektető is vásárolhasson magyar részvényt, és fordítva - mondja Nebehaj.

Szeptember óta a határon átnyúló szolgáltatásként magyar ügyfeleket kiszolgáló külföldi cégekre is vonatkozik a pénzügyi tranzakciós illeték, ha Magyarországon kibocsátott értékpapírokkal kereskednek.

"Mielőtt felkínálnánk ezeket a részvényeket, ki kell fejlesztenünk a pénzügyi tranzakciós adók közvetlen beszedésének képességét, amit sajnos át kell hárítanunk az ügyfeleinkre" – mondja Nebehaj, hozzátéve, hogy bizony több másik piacon is létezik ez az adóforma.

Bár a fintech szektorban erőteljes jeleket látni arra vonatkozóan, hogy a befektetői aktivitás visszaesett, a terjeszkedés finanszírozása a Freetrade esetében nem lehet probléma. A társaság több forrásbevonáson van már túl,

tavaly tavasszal például egy 69 millió dolláros befektetést szerzett, idén pedig további 32 millió fontnyi befektetést kaptak.

Üzleti modell

A Robinhoodtól ismert "payment for order flow" üzleti modell nem megengedett az Egyesült Királyságban, és az EU tagállamainak a szabályozói is valószínűleg ezt a filozófiát követik majd, nem az amerikait – véli Nebehaj. Mint elmondta, a társaságnak alapvetően három bevételi forrása van:

  • külföldi részvények kereskedése esetén egy alacsony valutaváltási díjat számolnak fel,
  • kamatot keresnek a nem befektetett készpénzen,
  • és előfizetési díjat kapnak prémium fiókokért, vagyis a Standard és a Plus nevű szolgáltatáscsomagokért.

Ezen kívül értékpapír-kölcsönzési szolgáltatást is indítanak az elképzeléseik szerint, ami további hozamot eredményezhet, és ezt a bevételt meg tervezik osztani az ügyfelekkel, akiknek az értékpapírját ki tudják kölcsönözni.

Mindeddig a növekedésre koncentrált a fintech, de legkésőbb 2024-re már nyereséges működéssel terveznek.

A jó hír az, hogy a bruttó árrésünk 80% feletti, köszönhetően a sajátfejlesztésű brókerplatformunk által megvalósított költséghatékonyságnak – mondja a társ-alapító.

Kriptó is lesz

A Freetrade a hagyományos értékpapíroknál nem áll meg: a háttérben már építettek egy kriptobefektetési fiókot is, direktben elérhető kriptovalutákkal, ami élesítés előtti állapotban van - erről egyeztetéseket tartanak a releváns szabályozókkal. Az Európai Unió már dolgozik a kriptoszabályozás harmonizálásán a tagállamokban, erről szól a MiCA, amely a kriptobefektetések körüli bizonytalanságokat hivatott eloszlatni. 

Egyelőre nem döntöttünk a kriptobefektetések árazásáról, de nagyon alacsony árazásban gondolkodunk, hasonlóan a fő részvény- és ETF-befektetésekhez

– teszi hozzá Nebehaj.

A címlapkép illusztráció. Forrás: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Bull bear