Gazdaság

Moszkva viheti sírba az európai termelőket

Plósz Dániel, MNB
Az orosz-ukrán válság következtében kirobbant mezőgazdasági hidegháború valódi vesztesei az Európai Unió tagállamai lehetnek. Bár Moszkva a fejlett világ valamennyi nagyobb gazdaságával szemben agrárembargót vezetett be, a szankciók a nyugat- és a dél-európai termelőket érinthetik leginkább.
Oroszország 15,240 milliárd dollár (több mint 3 500 milliárd forint - szerk.) értékben importál agrártermékeket abból az Európai Unióból, akivel szemben komoly mezőgazdasági szankciókat vezetett be. A Reuters által összeállított lista alapján a tagállamok közül Németországot, Hollandiát, Lengyelországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot sújthatják legkedvezőtlenebbül az intézkedések. A német agrárexport 1,830, a spanyol kivitel 1,260 milliárd dollár éves szinten. Érdekesség, hogy az alábbi ábrán nem szerepelnek a múlt heti cikkünben közzétett Nomura által említett balti államok (Lettország és Litvánia), továbbá a balkáni országok közül Bulgária sem.

Múlt héten közzétett cikkünket itt találja a Nomura elemzéséről:

Moszkva viheti sírba az európai termelőket
Az orosz embargó nem érint minden mezőgazdasági terméket. A tömény szeszes italokra, a borokra, a csokoládékra, illetve a lisztekre, darára és keményítőre például nem vonatkozik. Az előbb említett cikkek közül a szeszesitalok harmadik, a borok pedig hatodik helyen szerepelnek az orosz importban. A csokoládé és a lisztkészítmények csekélyebb jelentőségűek Oroszország szempontjából.

Hétvégén számoltunk be a JP Morgan és a Morgan Stanley elemzéséről, ami az alábbi linken érheti el:Az orosz szankciók magyarországi hatásairól bővebben egy múlt heti anygunkban írtunk, amelyről itt tájékozódhat:

Moszkva viheti sírba az európai termelőket
Amerika oroszországi kivitele az európaihoz képest elhanyagolható, ehhez kapcsolódóan a mezőgazdasági korlátozások is kevésbé érintik az USA-t. Az amerikai export a lengyelországi orosz kivitellel egyezik meg számokban kifejezve: Oroszország nyugati szomszédja 1,550, az USA 1,540 milliárd dollár értékű árut adott el az eurázsai országnak. A főbb amerikai exportcikkek közül a dióféléket és a szójababot nem érintik az orosz szankciók, a többi nagyobb részesedéssel rendelkező termékcsoportot (baromfi, szarvasmarha, élelmiszer készítmények) viszont igen.

Moszkva viheti sírba az európai termelőket
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eso-idojaras-ma-mai-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato-milyen-ido-lesz-ma-milyen-ido-varhato