Gazdaság

Egészen konzervatív növekedést jelzett előre a jegybank 2017-re

Portfolio
Az idénre továbbra is 2,8%-os növekedést vár a jegybank, a következő két évben pedig 3,6-3,7%-os lehet a GDP-növekedés. Az idei prognózis szinte matematikai képtelenséggel felérő optimizmust sugároz, a 2017-2018-as növekedési várakozás viszont egyáltalán nem nevezhető elszálltnak.
A Magyar Nemzeti Bank az idei előrejelzésében megnyilvánuló optimizmusát egészen furcsán magyarázza. Eszerint a prognózis "a várható revíziók hatását is figyelembe vevő ténybecslésen alapuló előrejelzés". Hogy pontosan milyen revíziók várhatók és erről a jegybank mit tud előrejelezni, nem derül ki (talán majd a csütörtökön megjelenő inflációs jelentésből többet lehet erről megtudni), mindenesetre igen érdekes, hogy az MNB hirtelen támadt érdeklődése a jövőbeli statisztikai revíziók iránt pont akkora módosítást eredményez a prognózisban, hogy az amúgy eddig is indokolatlanul magas 2,8%-os prognózist ne kelljen lefelé húzni. Az egyébként a nemzetközi gyakorlatban is egészen újszerű megoldás, hogy a jegybank nem a mindenki által ismert és alkalmazott módszertannal előálló GDP-adatra ad előrejelzést, hanem a "várható revíziókra" ad becslést.

Egészen konzervatív növekedést jelzett előre a jegybank 2017-re
Egyébként az idei ("várható revíziók" nélküli) 2,8%-os növekedéshez az utolsó negyedévben 4,5-5%-os lendület kellene, amit ma élő ember nem gondol lehetségesnek. Az ilyen megoldások bizonyosan nem erősítik a jegybanki előrejelzések hitelességét.

Az idei növekedési előrejelzéshez való ragaszkodás még inkább érthetetlen annak fényében, hogy a jövő évi GDP-növekedésnél egyáltalán nem ragadtatta el magát a jegybank. A 3,6%-os előrejelzés az NGM 4% feletti várakozásához képest alacsony, és bár pillanatnyilag magasabb a piaci várakozásoknál, azt sejtjük, hogy amikorra az elemzői kör a friss adatokat és információkat teljes egészében átvezeti a prognózisokon, a jegybank prognózis konszenzus közeli lesz.

Egészen konzervatív növekedést jelzett előre a jegybank 2017-re
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
matolcsy191211