Gazdaság

Egészen konzervatív növekedést jelzett előre a jegybank 2017-re

Portfolio
Az idénre továbbra is 2,8%-os növekedést vár a jegybank, a következő két évben pedig 3,6-3,7%-os lehet a GDP-növekedés. Az idei prognózis szinte matematikai képtelenséggel felérő optimizmust sugároz, a 2017-2018-as növekedési várakozás viszont egyáltalán nem nevezhető elszálltnak.
A Magyar Nemzeti Bank az idei előrejelzésében megnyilvánuló optimizmusát egészen furcsán magyarázza. Eszerint a prognózis "a várható revíziók hatását is figyelembe vevő ténybecslésen alapuló előrejelzés". Hogy pontosan milyen revíziók várhatók és erről a jegybank mit tud előrejelezni, nem derül ki (talán majd a csütörtökön megjelenő inflációs jelentésből többet lehet erről megtudni), mindenesetre igen érdekes, hogy az MNB hirtelen támadt érdeklődése a jövőbeli statisztikai revíziók iránt pont akkora módosítást eredményez a prognózisban, hogy az amúgy eddig is indokolatlanul magas 2,8%-os prognózist ne kelljen lefelé húzni. Az egyébként a nemzetközi gyakorlatban is egészen újszerű megoldás, hogy a jegybank nem a mindenki által ismert és alkalmazott módszertannal előálló GDP-adatra ad előrejelzést, hanem a "várható revíziókra" ad becslést.

Egészen konzervatív növekedést jelzett előre a jegybank 2017-re
Egyébként az idei ("várható revíziók" nélküli) 2,8%-os növekedéshez az utolsó negyedévben 4,5-5%-os lendület kellene, amit ma élő ember nem gondol lehetségesnek. Az ilyen megoldások bizonyosan nem erősítik a jegybanki előrejelzések hitelességét.

Az idei növekedési előrejelzéshez való ragaszkodás még inkább érthetetlen annak fényében, hogy a jövő évi GDP-növekedésnél egyáltalán nem ragadtatta el magát a jegybank. A 3,6%-os előrejelzés az NGM 4% feletti várakozásához képest alacsony, és bár pillanatnyilag magasabb a piaci várakozásoknál, azt sejtjük, hogy amikorra az elemzői kör a friss adatokat és információkat teljes egészében átvezeti a prognózisokon, a jegybank prognózis konszenzus közeli lesz.

Egészen konzervatív növekedést jelzett előre a jegybank 2017-re
vakcina
fauci
bét
SKIváncsa03
Csányi Péter OTP Eölyüs Endre Mastercard
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
vakcina