Gazdaság

Az MNB elmondta, hogyan lehetne jobb a magyar egészségügy

Portfolio
Az egészségi állapot lényegesen befolyásolja a rendelkezésre álló munkaerő mennyiségét és minőségét és ezen keresztül közvetlenül a gazdaság teljesítményét, ezért a Magyar Nemzeti Bank szerint sem mellékes, mihez kezd Magyarország az egészségügyi rendszerével és a magyarok életmódjával. A jegybank szakértői csütörtökön a friss Növekedési Jelentésükben fogalmazták meg ismét határozott javaslataikat.
Baksay Gergely, az MNB igazgatója előadást tart a Private Health Forum rendezvényünkön. Még nem késő jelentkezni:


A jegybank szakértői már korábban, a 180 pontból álló versenyképességi javaslatcsomagjukban részletesen foglalkoztak az egészségügy helyzetével. A mostani jelentésükben szintén külön foglalkoznak a magyar lakosság egészségi állapotával és annak lehetséges javításával.

Megállapítják: magyar lakosság egészségügyi állapota - hasonlóan a régiós országokéhoz - elmarad a nyugat-európai szinttől. Hazánkban a csökkenő trend ellenére továbbra is magas a korai halálozás miatti életév-veszteség, illetve az Unión belül a legmagasabb a daganatos betegségek standardizált halálozási aránya. Az Európai Unió országai 2015-ben 3692 potenciális életévet vesztettek el átlagosan 100 ezer főre vetítve a korai halálozás következtében, míg Magyarországon közel 6000 évet.

A magyarok egészségi állapotát és halandósági statisztikáit épp mai cikkünkben mutattuk be a Demográfiai Portré alapján:

Az MNB elmondta, hogyan lehetne jobb a magyar egészségügy

Az egészségi állapot javulása leghatásosabban nem az egészségügyi rendszer valamely elemének, hanem az életmód változtatásával érhető el

- hangsúlyozzák az MNB szakértői, akik emiatt javasolják, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a prevenció az ellátórendszerben.

A prevenciós rendszernek ki kell terjednie a betegségek kialakulásának megelőzésére (primer prevenció), a kialakult betegségek minél koraibb stádiumban történő felfedezésére és kezelésére (szekunder prevenció), illetve a már kialakult betegségek esetén a további állapotromlás megakadályozására (tercier prevenció). Ennek legfontosabb eszköze a rendszeres állapotfelmérések és szűrővizsgálatok rendszerének kialakítása, amelyek eredményeit célszerű lenne egy közös adatbázisban tárolni (Nemzeti Egészségügyi Adatbázis) az adatok minél hatékonyabb felhasználása érdekében.

A következő konkrét javaslat az MNB részéről, hogy a háztartások közvetlen egészségügyi kiadásainak aránya (out of pocket) csökkenjen a régiós országok átlaga alá. Szerintük ugyanis a hazai egészségügyi rendszer egyik fő problémája, hogy az egészségügyi magánkiadások nem intézményesült formákban, tehát nem egészségpénztárakon vagy magán egészségbiztosításokon keresztül kerülnek elköltésre. A háztartások közvetlen hozzájárulásainak aránya az összes kiadáson belül 28,9 százalék volt 2015-ben, ami számottevően magasabb, mint Ausztria (19,0 százalék) vagy a többi visegrádi ország átlaga (18,6 százalék). Ezzel szemben az intézményesült csatornákon keresztül történő kiadások csupán a hazai kiadások 4,2 százalékát tették ki, ami nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő színvonalú és lefedettségű magántulajdonú egészségügyi ellátórendszer alakuljon ki - magyarázzák.

Az MNB elmondta, hogyan lehetne jobb a magyar egészségügy

A magánforrások felhasználásának hatékonyságát jelentős mértékben javítani lehetne akkor, ha sikerülne a háztartások közvetlen kiadásait becsatornázni a már eleve kiépült hazai szolgáltatórendszerrel (1 millió taggal és évi 50 milliárd forint árbevétellel) rendelkező egészségpénztárakba, vagy a dinamikusan bővülő magánbiztosítókba.

"Ezek az intézmények ugyanis képesek lennének arra, hogy kikényszerítsék az ellátórendszer intézményeinek átláthatóvá válását, az állami és a magán ellátórendszer szétválasztását, az ágazat fehéredését, a mérethatékonyság növelését, illetve az ellátás biztonsága miatt fontos minőségi kritériumok betartását. Az egészségpénztárak és egészségbiztosítók ezen felül képesek alacsonyabb árakat kialkudni a betegek számára, illetve ezen intézmények aktív használatával jobban tervezhetővé válna az egészségügyi ellátások finanszírozása és így betegség vagy baleset esetén nem érné akkora anyagi sokk az egyéneket és családjukat" - magyarázzák a javaslat előnyeit. Érdekes egyébként, hogy a kormány a nyáron elfogadott adócsomag értelmében épp ezzel ellentétes irányt vett fel: megszűnik a magánegészségbiztosítások eddigi adóelőnye, így kérdéses, hogy a vállalatok fenntartják-e ezt a juttatást a jövőben.

A magyar egészségügyi rendszer számos kihívással küzd, amelyek megoldása túlmutat a ráfordítások növelésén - vélekednek.

A kiadásokon belül az állami kiadások aránya hazánkban átlag alatti, ugyanakkor a közkiadások növelése önmagában nem képes megoldani az ágazat problémáit, amelyben jelentős szerepet játszik az, hogy a rendelkezésre álló forrásainkat nem hatékony módon költjük el - írják.

Baksay Gergely, az MNB igazgatója előadást tart a Private Health Forum rendezvényünkön. Még nem késő jelentkezni:
KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Paks 2: példátlan egyetemi összefogással enyhítenék a szakemberhiányt