Gazdaság

Dübörögnek a beruházások Magyarországon - Itt a friss adat

Portfolio
2019 második negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházásoknak a tavalyi év egészét jellemző dinamikus bővülése, a fejlesztések volumene 19%-kal haladta meg a 2018. azonos időszaki bázist - jelentette a KSH. A hivatal megállapítja, hogy az uniós forrásokból származó - nagyobb részt a kormányzati szerveknél megjelenő - fejlesztések szerepe mérséklődött, miközben a - főként feldolgozóipari - vállalkozások beruházásai dinamikusan bővültek.

A beruházási teljesítményérték mintegy hattizedét képviselő építési beruházásoké 22%-kal, ugyanakkor a teljesítményérték mintegy négytizedét kitevő gép- és berendezésberuházásoké ennél mérsékeltebben, 15%-kal nőtt.

Dübörögnek a beruházások Magyarországon - Itt a friss adat

A nemzetgazdaság szinte minden területén emelkedett a beruházási aktivitás. A meghatározó nemzetgazdasági ágak között kimagaslóan nőttek - a beruházások több mint negyedét képviselő - feldolgozóipar fejlesztései (30%), ahol az alágak döntő többségében bővülést regisztrált a KSH. A növekedést elsősorban - a járműipari beszállítóknak köszönhetően- a villamos berendezések gyártásában és a vegyi anyag, termék gyártása területén realizált beruházások eredményezték. A fejlesztések felfutásában zöldmezős beruházások és meglévő kapacitások bővítései egyaránt szerepet játszottak. Számottevő volt a külföldi érdekeltségű vállalkozások beruházási tevékenysége is.

Dübörögnek a beruházások Magyarországon - Itt a friss adat

A második legnagyobb beruházónak számító szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak dinamikus növekedése folytatódott, volumene 20%-kal nőtt, ismételten elsősorban a közútfelújítások, valamint a folytatódó út-, autópálya- és vasútépítkezések következtében, de jelentős beruházási aktivitás jellemezte a városi és a távolsági közlekedésben tevékenykedő vállalatokat is.

Nem csak jó hír van A KSH a mai, második negyedéves adatközlése kapcsán az első negyedéves számokat is átírta. Eszerint az év elején a beruházások nem 26%-kal, hanem "csak" 20%-kal bővültek éves alapon. A fő eltérést a szállítások ágazat produkálta, ahol a 60% feletti indexet 20% alá korrigálta a hivatal. A korrekció nem feltétlenül érinti a GDP-növekedést, meglehet, hogy csak a növekedés szerkezete változik. Az okokról megkérdeztük a KSH-t, amint válaszolnak, közzétesszük. Frissítés: a változó indexek képe bonyolultabb, ugyanis a tavalyi bázisidőszakot feljebb húzták, valószínű, hogy az idei lefelé történő korrekció legalább részben a magasabb bázis eredménye.

A harmadik legnagyobb beruházónak számító, a teljesítményérték mintegy 16%-át képviselő ingatlanügyletek beruházási teljesítménye szintén nagymértékben nőtt (15%-kal), ahol a lakásépítések csökkenését ellensúlyozta a bérbeadást szolgáló üzleti létesítményekbe (logisztikai csarnok, bevásárlóközpont stb.) történő beruházások erőteljes növekedése. Az ötödik legnagyobb beruházónak számító kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban a beruházási teljesítmény növekedése folytatódott (6,0%-kal), ehhez a legnagyobb mértékben a nagykereskedelmi hálózatok gépjárműbeszerzései járultak hozzá.

Dübörögnek a beruházások Magyarországon - Itt a friss adat

Az államhoz kötődő beruházások továbbra is meghatározóak a nemzetgazdaság egészére jellemző növekedésben. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás immár a negyedik legnagyobb beruházónak számít, teljesítményértéke a bázisidőszakhoz képest 13%-kal nőtt. Az árvízvédelmi védvonalak kiépítése is növelte a tárgyidőszaki ráfordításokat. Néhány alacsony súlyú nemzetgazdasági ágban a beruházások volumene a nemzetgazdasági átlag felett nőtt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (82%) területén a hotelépítések és a szállodafelújítások a korábbi időszakokhoz hasonlóan ismét szerepet játszottak a beruházások kiugró teljesítménynövekedésében. A víz- és hulladékgazdálkodás ágban a részben uniós forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő projektek révén jelentősen nőttek a beruházások (64%). Az építőipari gazdasági szervezetek a kedvező ágazati konjunktúra hatására 28%-kal növelték tárgyieszköz-beszerzéseiket. Négy nemzetgazdasági ágban a tárgyidőszaki volumen nem érte el a bázisidőszakit: az energiaipar (-12%), a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (-4,5%), az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (-3,7%) és az oktatás esetében 3,0%-kal csökkentek a beruházások.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
allas portfolio hirdetes karrier