bkik_pf
Gazdaság

Piackutatással és oktatással segíti a vállalkozókat a megújult BKIK

Portfolio
Komoly reformokat tervez a Budapesti Keresekedelmi és Iparkamara (BKIK). Nagy Elek, a BKIK elnöke a Portfolio-nak elmondta: többek között fejlesztik az online felületeket, edukációs anyagokat és iparági kutatásokat készítenek, hogy releváns piaci információkkal segítsék a vállalkozókat.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara februárban választott új elnököt. Nagy Elek a Portfolio-nak elmondta, új sebességre kapcsolt a kamara, érezhető reformok jönnek. Az alapvető cél az, hogy folyamatos, interaktív kapcsolatot építsenek ki a budapesti vállalkozókkal.

Szeretnénk minden fontos ügyben kikérni a vállalkozók véleményét, mert csak így lehet a BKIK valóban „szolgáltató” szervezet: egy olyan kamara, amely felkutatja és célzottan az érintettekhez juttatja el a nekik szóló pályázatokat, és képes fejleszteni tagsága általános vállalkozói, jogi ismereteit, ahová adózási és számviteli tanácsért, mentorálásért lehet fordulni, amelynek segítségével a budapesti vállalkozások akár nemzetközi projektek megvalósításában is részt vehetnek

– mondta. Hogy mindez megvalósuljon, fejlesztik a BKIK online felületeit, a hírlevél is korszerűbb lesz és különböző edukációs anyagokkal és iparági kutatásokkal is próbálják segíteni a fővárosi vállalkozókat. Nagy Elek szerint ugyanis a vállalkozók helyzetét nagyban megkönnyítené, ha olyan piaci információkhoz juthatnának hozzá, amelyeket önerőből nem tudnak összegyűjteni, azonban segíthetné a minden napi működésüket.

Elsőként a budapesti vendéglátóipari szektort vizsgálták, a kutatás során részben fővárosi éttermek, streetfood-helyek, cukrászdák, kávézók, sörözők, borozók és romkocsmák tulajdonosait, valamint az ezeket látogató budapestieket kérdezték meg. A kutatásból jól látszik, hogy a szektor legégetőbb problémája a munkaerőhiány. 

A vendéglátóhelyek tulajdonosai szerint a szakképzett munkaerő nagy része külföldre vándorolt, az álláshirdetésekre jelentkezők többsége pedig képzetlen, alulbecsüli a szakmát, úgy véli, hogy "vendéglátózni" mindenki tud. A fiatal munkavállalók sem feltétlenül jelentenek megoldást a problémára: a vendéglátósok tapasztalatai szerint az Y és Z generáció fizetési elvárásai magasak, nincsenek tisztában a munka és saját munkájuk értékével, illetve ha már betanultak, akkor tovább állnak, magasabb bérért.

Pályázatfigyelő szolgáltatással segítik a kkv-kat

Nagy Elek azt is elmondta, hogy megújították és jogtárral bővítették ki jogszabályfigyelő szolgáltatásukat, amelyben a kkv-kat érintő változásokról, a jogi helyzetek értelmezéséről és gyakorlati tudnivalókról könnyen elérhető, jól átlátható információhálót adnak majd a vállalkozóknak. 

"A napokban elindított pályázatfigyelő fórumunk pedig nem csak az EU-s és a hazai pályázati forrásokról, hanem a kedvező banki finanszírozási lehetőségekről is tájékoztatja az érdeklődő vállalkozásokat"– tette hozzá az elnök, aki szerint ahhoz, hogy a BKIK eredményes legyen, alulról építkezve, a budapesti vállalkozásokkal együttműködve kell, hogy tovább építsék a kamarát.

A cikk megjelenését a BKIK támogatta.

balance hall irodaház
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Frankfurti tőzsde
CLA
shopping01
erste bank
Miért ennyire drágák a lakások Budapesten és Nyugat-Magyarországon?
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás