bkik_pf
Gazdaság

Piackutatással és oktatással segíti a vállalkozókat a megújult BKIK

Portfolio
Komoly reformokat tervez a Budapesti Keresekedelmi és Iparkamara (BKIK). Nagy Elek, a BKIK elnöke a Portfolio-nak elmondta: többek között fejlesztik az online felületeket, edukációs anyagokat és iparági kutatásokat készítenek, hogy releváns piaci információkkal segítsék a vállalkozókat.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara februárban választott új elnököt. Nagy Elek a Portfolio-nak elmondta, új sebességre kapcsolt a kamara, érezhető reformok jönnek. Az alapvető cél az, hogy folyamatos, interaktív kapcsolatot építsenek ki a budapesti vállalkozókkal.

Szeretnénk minden fontos ügyben kikérni a vállalkozók véleményét, mert csak így lehet a BKIK valóban „szolgáltató” szervezet: egy olyan kamara, amely felkutatja és célzottan az érintettekhez juttatja el a nekik szóló pályázatokat, és képes fejleszteni tagsága általános vállalkozói, jogi ismereteit, ahová adózási és számviteli tanácsért, mentorálásért lehet fordulni, amelynek segítségével a budapesti vállalkozások akár nemzetközi projektek megvalósításában is részt vehetnek

– mondta. Hogy mindez megvalósuljon, fejlesztik a BKIK online felületeit, a hírlevél is korszerűbb lesz és különböző edukációs anyagokkal és iparági kutatásokkal is próbálják segíteni a fővárosi vállalkozókat. Nagy Elek szerint ugyanis a vállalkozók helyzetét nagyban megkönnyítené, ha olyan piaci információkhoz juthatnának hozzá, amelyeket önerőből nem tudnak összegyűjteni, azonban segíthetné a minden napi működésüket.

Elsőként a budapesti vendéglátóipari szektort vizsgálták, a kutatás során részben fővárosi éttermek, streetfood-helyek, cukrászdák, kávézók, sörözők, borozók és romkocsmák tulajdonosait, valamint az ezeket látogató budapestieket kérdezték meg. A kutatásból jól látszik, hogy a szektor legégetőbb problémája a munkaerőhiány. 

A vendéglátóhelyek tulajdonosai szerint a szakképzett munkaerő nagy része külföldre vándorolt, az álláshirdetésekre jelentkezők többsége pedig képzetlen, alulbecsüli a szakmát, úgy véli, hogy "vendéglátózni" mindenki tud. A fiatal munkavállalók sem feltétlenül jelentenek megoldást a problémára: a vendéglátósok tapasztalatai szerint az Y és Z generáció fizetési elvárásai magasak, nincsenek tisztában a munka és saját munkájuk értékével, illetve ha már betanultak, akkor tovább állnak, magasabb bérért.

Pályázatfigyelő szolgáltatással segítik a kkv-kat

Nagy Elek azt is elmondta, hogy megújították és jogtárral bővítették ki jogszabályfigyelő szolgáltatásukat, amelyben a kkv-kat érintő változásokról, a jogi helyzetek értelmezéséről és gyakorlati tudnivalókról könnyen elérhető, jól átlátható információhálót adnak majd a vállalkozóknak. 

"A napokban elindított pályázatfigyelő fórumunk pedig nem csak az EU-s és a hazai pályázati forrásokról, hanem a kedvező banki finanszírozási lehetőségekről is tájékoztatja az érdeklődő vállalkozásokat"– tette hozzá az elnök, aki szerint ahhoz, hogy a BKIK eredményes legyen, alulról építkezve, a budapesti vállalkozásokkal együttműködve kell, hogy tovább építsék a kamarát.

A cikk megjelenését a BKIK támogatta.

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2